Дни на слава5 февруари 2009 текст Никола Шахпазов, снимка Ангел Коцев за сп. Freestyle
Хващаме Белослава в движение – на път към летището, докато заедно с голям отбор български артисти отлита за Москва. Предстоят й усилени репетиции – на 5 февруари ще стъпи на сцената в Большой театр за откриването на Годината на България в Русия, а 2 дни по-късно ще пее и в галерия Манеж заедно с обичайния си бенд. Задъхано обяснява, че си е приготвила багажа в последния момент, но добавя с усмивка, че в следващите месеци й предстоят само хубави неща – малък концерт за Свети Валентин и свеж пролетен албум, наречен Когато има защо...


Добре започваш годината – с концерт в Большой театр!
Това определено е най-голямата сцена, на която съм стъпвала. Дори не съм си мечтала за нея – всичко стана малко случайно. Винаги съм мечтала да пея в Carnegie Hall, но сцената на Большой театр не е по-малка. Много съм щастлива.

И нервна, предполагам?
Не, изобщо. Единствено ми беше нервно, че трябваше да намеря рокля, с която да бъда най-красива на спектакъла. Но тъй като най-сетне открих тази рокля в един много класен магазин тук, мисля, че на концерта ще съм като модел на Валентино, ха-ха.

А когато все пак ти е неспокойно преди концерт, как се справяш?
Първо – твърде често ходиш до тоалетна. Обаче когато стъпиш на сцената, забравяш за всичко останало. Но това не е точно нервност, а по-скоро адреналин, емоция.

С кого пътувате към Москва?
Летя с режисьора на спектакъла Сашо Морфов, сценаграфа Никола Тороманов, композитора Асен Аврамов и целия работен екип. От утре започвам репетиции с руския актьор, който ще ми партнира на сцената – Александър Андреев.

Актьор?
Да, този път моите задачи ще бъдат малко повече, отколкото на моите колеги – няма само да пея, а ще съм и нещо като актриса. Ще бъде наистина любопитно.

А какво ще изпееш?
Въпреки че съм завършила руско училище, досега никога не съм пяла на руски на сцената. На галаконцерта обаче ще изпълня един красив валс на Александър Розенбаум под акомпанимента на Румен Тосков. Със сигурност ще е голямо предизвикателство.

По-различен репертоар ли си подготвила за концерта в изложбена зала Манеж на 7 февруари?
На втория концерт ще бъдем обичайния квартет – аз, Живко Петров, Христо Йоцов и Веселин Веселинов. Там ще представя изцяло мой авторски репертоар – с някои парчета на английски, но повечето ще бъдат на български. Ние обичаме да пеем на български в чужбина.

Разбираме, че плануваният за 14 февруари романтичен концерт няма да се състои. Защо?
Беше отложен само поради финансови причини, явно кризата влияе. Но това не ме натъжава, нито ме притеснява, защото ако не днес, то утре ще направим голям концерт. Тъкмо ще имаме повече време да поработим над нещата – ще бъде една щастлива премиера на третия ми албум. Все пак на 14-и аз ще пея в Back Stage, така че това е едно мъничко утешение.

Дълго ли още ще чакаме излизането на албума?
О, не. Мислех да го пришпоря за 14 февруари, но сега дедлайнът е 20 април. Така че с голям концерт или без, албумът ще е налице.

По-джази ли ще бъде Когато има защо...?
Не толкова. В албума ще има най-вече ейсид джаз, както и малко експерименти. Но не мога да избягам от акустичното звучене, не ми се иска.

Трупат ли се вече отзиви от новото античалга парче Празен поглед?
Да, при това убийствени. Бях много изненадана от броя на мненията – засега положителните надделяват. Различни са, защото хората не са свикнали да ме виждат в това амплоа. Може би сега съм малко по-крайна, леко по-вулгарна. Хората коментират и на MySpace профила ми, някои ме спират по улицата и ме поздравяват – “Каза ли им го, каза ли им го!”

Случайно ли излиза този малък музикален протест във времената на протести от съвсем различно естество?
Писала съм този текст преди три години. Той има дълга история – бях го загубила, после пък го намерих. Нещата се натрупват и май доста хора мислят, че попфолкът малко ни натежа.

Белослава е в Back Stage на 14 февруари, 22:00

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.