Сладко от Ямайка

6 април 2007 текст Никола Шахпазов, снимки Тодор Цветков за Ангел Коцев студио
Разговаряме с Ерол от Уикеда в особено музикална обстановка?– на маса в емблематичния клуб Строежа в Студентски, докато около нас пренасят колони и усилватели, преминават хора от Лора, Awake и P.I.F., а в съседния блок някой репетира на обой. Основни теми на разговора са соло проектът на Ерол Guava Jelly, вкусовите качества на ямайските плодове и поредното европейско турне на Уикеда.


Разбрахме, че имаш свой страничен проект, от колко време работиш по него?
Не съм планирал появата на Guava Jelly, всичко стана спонтанно. От години се трупат идеи и сега усетих нуждата да направя нещо различно от това, което правим с Уикеда?– защото хората вече очакват нещо точно определено от тази група и се чувствам малко скован да изразя напълно себе си. Доста време ми отне, преди да се престраша да пусна някое от парчетата си на някого. Рецепта за... дори бе предвидено да бъде в албум на Уикеда, но отпадна. Мартин (управителят на Строежа?– бел.авт.) го чу случайно, много му хареса и го качи на сайта stroeja.com.

И сега какво следва?
Идеята ми е цялото нещо да бъде група?– да намеря музиканти, на които би им допаднала тази музика, ще ми се да свирим на живо, изобщо да стане по-сериозен проект. В момента все още опипвам почвата, липсва ми увереност, че мога да направя нещо достатъчно добро. Защото името на Уикеда е задължаващо и човек трябва да е внимателен.

Май има някакъв дълбок символизъм в името на проекта, кажи какво означава?
Guava Jelly означава ”сладко от гуава”, а гуавата е ямайски плод. Майка ми живее в Щатите и тъй като знае колко съм запален по регето и всичко ямайско, преди няколко години ми беше купила от това сладко. Много е гадно, има вкус на туткал, но самото име звучи добре. Боб Марли има такова парче, пък и още от едно време си запазвам записите в една папка, която съм кръстил Guava Jelly. Преди време се опитвах да пускам рага като диджей в един клуб и така се бях кръстил?– DJ Guava Jelly.

Каква ще бъде стиловата насока на Guava Jelly?
Не съм си поставял ограничения. Бас линията в Рецепта за... например напомня на Hey Joe на Джими Хендрикс, вкарал съм и малко йоника, както и една флейтичка?– в крайна сметка ми звучи като нещо от 60-те или 70-те, има стар фънки привкус. Другите парчета са по-различни?– реге плюс хип-хоп, олдскул рага. Единствената ми цел е да са с по-богата хармония и повече мелодия, да са по-лежерни, не толкова агресивни като в Уикеда. Не знам, може би остарявам и съм се уморил... Иска ми се Guava Jelly да е нещо, което да не ме натоварва и изнервя с излишни шумове и големи послания.

Явно няма да има политически и социално натоварени текстове, както при Уикеда...
Текстовете ще отразяват по-лични преживявания, относно мен самия, а не за ставащото наоколо. Песни за любовта, общо взето.

Обикновено, когато някой започне соло проект, хората предполагат, че основната му група е пред разпад.
Няма такова нещо, с Уикеда всичко си е наред, преди време записахме три нови парчета, а до края на годината ще издадем албум. През май ни предстоят няколко участия?– едно в Австрия, както и на два фестивала в Холандия. През лятото ще свирим на феста Rock for People в Чехия, както и на едно събитие в Словакия, в няколко клуба?– в Германия, Франция и Белгия. Тази година ще пропуснем Sziget.

Някои от парчетата, които свирите в чужбина, са на български?– как се възприема това от чуждата публика?
Парчетата на български и тези на английски са 50 на 50. А иначе ни приемат учудващо добре за група, която никога преди не са чували. Още повече че пея на някакъв индиански език?– защото моят английски е почти толкова неразбираем, колкото и българският ми за тях. Самата енергия в групата обаче е по-важна от текстовете и посланията. Факт е, че всяка година се увеличава броят на участията ни?– правим турнета по месец, а преди 2-3 години зорлем скалъпвахме по няколко концерта. Вече свирим в по-добри клубове и по фестивали, вече ни знаят, имаме си добро CV.

Нещо друго за себе си да ни кажеш? Навремето водеше предаването Невалидно, какво стана с него?
Идеята за предаването беше хубава?– за по-различни хора, за другата страна на живота, нямаше игри и награди, нямаше балет. Но телевизията те ограничава много?– хем трябва да има добър рейтинг, да има рекламодатели, трябва да е забавно?– трудно ми беше да работя в цялото това нещо. Накрая ми стана адски неразбираема тая система, но беше добър опит за мен, интересно изживяване.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.