Напалмови изгаряния26 януари 2007 текст Никола Шахпазов
За радост на няколко поколения метални фенове миналото лято британските екстремисти Napalm Death извършиха първата си диверсия в България. Тогава обаче свириха в далечна Каварна, а този петък месомелачката ще работи в столичната зала Христо Ботев. Побързахме да се свържем с вокалиста Барни Гринуей за малко повече подробности относно актуалния албум Smear Campaign и предстоящото турне на бандата в Китай.


Барни, смяташ ли, че последният ви албум е съизмерим с класики като Scum и Enemy of the Music Business?
Да, абсолютно. Албумите, които спомена, са отражение на няколко епохи в историята на Napalm Death. Те са различни, но всъщност отправят близки послания, затова без съмнение могат да бъдат съпоставяни.

В Smear Campaign има силно изразена антирелигиозна концепция. Значи ли това, че Napalm Death се обявяват твърдо против организираната религия и за атеизма?
Аз със сигурност съм атеист и антирелигиозно настроен. Хората могат да прие­мат за своя която и да било вяра, това е тяхно лично решение. Истинският проблем е, че религията стои в основата на множество конфликти, които биха могли да имат катастрофален ефект върху развитието на човечеството. Никое религиозно учение на може да бъде доказано. Ужасно глупаво е, че нещо, което не се опира на никакви факти и противоречи на здравия разум, би могло да има толкова огромно влияние.

Някога имали ли сте проблеми заради политическите си и социални позиции?
Да, сблъсквал съм се с хора, настроени агресивно срещу мен заради позицията ми. Те обаче не биха могли да ме изплашат по никакъв начин. Napalm Death са били жертва на цензурата заради текстовете, но това няма как да ни промени. Силно вярвам в правата на човека и човечността, винаги съм се борил против експлоатацията и всяка форма на потисничество.

Групата е създадена преди цели 24 години, но времето не е оказало влияние върху аг­ре­сивността на музиката. Метъл консерватори ли са Napalm Death?
Не бих казал, по-скоро става въпрос за баланс. Наясно сме какво прави Napalm Death специална група и всички обичаме да свирим бързо и агресивно, но осъзнаваме нуждата да правим нещо ново.

Преди време обявихте намерението си да свирите в Китай. Би било доста странно – Китай все още е със статут на комунистическа държава...
Обсъждахме това – дали няма да има някакъв проблем, имайки предвид какви теми засягаме в текстовете си, свободата на словото например. От тамошните организатори твърдят, че няма да има, затова искаме да опитаме. Най-вероятно ще се получи.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.