• Студио в раница: Калин Николов

  11 февруари 2016

  текст Севда Семер

  Всяка вечер през 90-те композира по едно парче на компютъра си, но нещата нито започват, нито приключват там и тогава. Връзката на Калин с музиката е горe-долу толкова дълга, колкото собствения му живот, и днес списъкът с театрални постановки и филми, на които е давал октави емоция, пълни няколко страници. Има два Аскеера и два Икара, а за последната година е работил по шест постановки – от Дакота и Любовта на Анатол до Квартет и Чайка. Да, слухът не ви лъже, той е обичайното музикално алтер его на Явор Гърдев, и знаем как разтърсва – сега влизаме на среща с него в най-малкото студио на света, за да открием епицентъра.
 • .
 • Плейлистът на Благослав Анастасов

  4 февруари 2016

  Играе глас и китара в групата Hayes & Y, която включва още трима, дебютно ЕР и пет години история. Подгряваха Kasabian на миналия бургаски Спирит, което си е голяма работа, но ние тогава не ги чухме (бяхме закотвени в София да правим списание).
 • Плейлистът на Милена и Ружин

  21 януари 2016

  Двамата снежни човеци пред вас са проводника на Future Shorts у нас – помагат на световната платформа за късо кино, с база в Лондон, да пуска насам новата си програма всеки сезон.
 • Плейлист: Дейвид Боуи

  14 януари 2016

  В такива моменти обикновено се мълчи и е тихо. Но Дейвид Боуи е безсмъртен и ще продължава да звучи завинаги. Затова днес си пускаме този малък трибют от парчета истории на няколко човека, чиито сърца пропуснаха един удар на 11 януари.
 • The Sounds of Елби

  10 декември 2015

  текст Вера Гоцева

  Сухата статистика би казала, че Емилиян Гацов-Елби е композитор, който често работи по театрални и танцови постановки (дотук над 50), има награда Икар за музиката към Психоза 4.48 и постоянно кръжи из континента, за да озвучава различни пърформанси на сцена.
 • Плейлистът на Вера Шандел

  12 ноември 2015

  текст Емануела Иванова

  Тя е 1/3 от триото Sentimental Swingers, но иначе цялата е музика. От любимия джаз през тежкия метъл, култовите The Beatles и безкрайните Depeche Modе, та чак до Еминем, Вера намира себе си във всяка песен, която успее да я хване в точния "филм". В момента кадрите на живота й текат напрегнато, но вълнението компенсира – с групата ще празнуват петия си рожден ден с концерт в Зала 1 на НДК, преди който ще гледаме премиерно и филма за тях Life Is an Eternal Swing (сниман от съпруга й, Андре Шандел). Запазете датата 18 ноември, а сега чуйте как звучи саундтракът на Вера към това трескаво тържество и изобщо към безкрайното празнуване на живота.
 • Оркестър от четирима

  12 ноември 2015

  текст Виолета Иванова

  Те са Hidden Orchestra, но с четирима трудно се говори, затова днес хващаме в скайп главната струна в оркестъра – Джо Ейксън. Вълшебството от инструментал и всевъзможни звуци, което създава заедно с Попи Акройд на цигулката и пианото и барабанистите Тим Лейн и Джейми Греъм, ще потече към нас лайв на 21 ноември в Mixtape 5 – под формата на най-новите им Reorchestrations. Настройваме се на тяхната честота, като питаме Джо за всичко, което минава покрай ушите му преди да се превърне в музика.
 • Нещата от живота: Хосе Гонсалес

  29 октомври 2015

  Трябват му само няколко минути китара и глас, за да разтопи всяка ситуация. Сега нещата са още по-сериозни, защото Хосе се включва за по-дълго и по-близо от слушалките – билетът топли джоба ни, откакто обявиха първия му концерт в София на 9 ноември в Студио Орфей.
 • Ало, Толстой?

  29 октомври 2015

  текст Емануела Иванова

  Виктория Толстой е праправнучка на този, за когото си мислите, но е родена в Швеция. Майсторството в разказването на истории започва да тече във вените й през 1974, а 20 години по-късно се свързва с музикалното възпитание и любовта към джаза. Оттогава до днес това "творческо трио" е записало името й върху 11 музикални тома. Разлистваме последния – A Moment of Now, на 5 ноември на Пловдив Джаз Фест, където Виктория идва със съ-автора му, пианистът Якоб Карлсон. Преди да се срещнем под тепетата, казваме здрасти на певицата по телефона, а докато говорим, жицата постоянно се поклаща от смеха й – спестяваме ви скобите (смее се), представете си ги на всеки ред.
 • Плейлистът на Иван Хадживеликов

  8 октомври 2015

  текст Никола Янев

  Той е креативен работник (поне такава е "държавната" му работа – от хиляди години е копирайтър, днес синиър в Ogilvy), естраден експерт (по-разсеяната половина от подкаста Фалшименто) и баща (официален партньор за танци на малката Рада). Благодари наум, когато му пуснат факс с добра идея по всяко от горните три направления. Като порасне, ще се пенсионира с изба някъде в родния Североизток. Сега иска да прави rockumentary и май в момента го пише. Плейлистите му са различни всеки път, казва, че тази се е получила "като есенна разходка в мъгла". Сигурно е от времето. Пускаме да чуем.
 • Една нощ с Един Оманович

  1 октомври 2015

  снимка Ивана Ражич

  Като диджей го наричат Bagheera (да, приятелчето на Маугли), защото е "готин звяр", но и името му е номер 1 – Един. Излиза от личната си книга за джунглата преди години, когато започва да прави програмата на KC Grad, един от топ клубовете в Белград. Днес вече се занимава с друг – "бетонната катедрала", както всички наричат огромния фактор на клубната сцена Drugstore. Докато говорим, Един търси бус под наем, за да ни гостува тази седмица на Serbian Nights – вечер на съвременната сръбска култура с прожекция на филма Океан и парти с Bagheera и DJ Doo. Прекъснахме мисията му за час, за да питаме готиния звяр как е нощният живот в Белград и кой носи лисици посред лято.
 • Плейлистът на Мила Михова

  24 септември 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Прекарайте с нея 15 минути и ще ви стане ясно: това, че Мила се вдъхновява от певици като природни стихии, страшно й личи. Чухте ли онзи глас, който удря в началото на Квартет на Явор Гърдев – е, нейният е. Освен че пее опера, занимава се с фондацията за млади певци на майка си (примата Дарина Такова) и се състезава в конкурси по света, тя пуска на партита и пише със жестоко чувство за хумор (както и чете – само я чуйте в Пощенска кутия за приказки). Срещаме я, докато репетира за концерта си на фестивала Пиано Екстраваганца на 26 септември, но темата ни излиза далече от нотния лист на операта – днес Мила пуска музика за нас в гигантския диапазон от Роси Кирилова до Арета Франклин. Ръцете горе на цветя!
 • Плейлистът на Мария Каракушева

  17 септември 2015

  текст Данислава Делчева, снимки Момчил Христов

  Първо извади класиката от строгото петолиние и я смеси с хаус и джаз по своя рецепта – в проектите си Classic in the House и Classic in the Jazz. След това заедно с Пламена Гиргинова ни показа как звучи поп музиката в аранжимент за пиано и оперно пеене. Сега хващаме Мария Каракушева да репетира задъхано за концерта си на 25 септември, на който ще чуем нейни авторски пиеси и Концерт за пиано и оркестър от Ференц Лист. Дали обаче композиторите водят и в личния плейлист на една пианистка, или преднината е за рок звездите? Сядаме тихо и слушаме сега.
 • Плейлистът на Георги Георгиев

  27 август 2015

  текст Данислава Делчева, снимки Ралица Димитрова

  Първо се извиняваме на Жоро от Остава, както всички го наричаме, че докато ни разказваше как се задига голф двойка в Перник, му сложиха скоба и олекна с 30 лева. Лош късмет, обаче разговорът ни си струваше. Слушаме песни, писани от него, повече от 15 години, но днес музиката на масата ни в Билкова тръгва чак от 70-те и до последното парче сочи пътя, по който е минал. В петък предстои да чуем и докъде е стигнал – Остава ще свирят за първи път новия си албум в Маймунарника. Поседнете с нас тук преди да се видим там.
 • Плейлистът на Даниел Ненчев

  20 август 2015

  Текст Данислава Делчева

  Денят ни често започва с него. Един от гласовете на културата в ефира на БНТ казва, че обича да "изкупува светлина" и е намерил вариант да го прави в журналистиката, като винаги търси белите примери (също като нас).
  Но защо си говорим с Даниел Ненчев за личната му музика, вместо да го питаме какво мисли за обществения плейлист? Защото сме дочули какво се носи от слушалките му, виждали сме го на милион концерти и знаем, че е пълен с истории, които умее да разказва добре. Днес денят ни започва с тях.
 • Плейлистът на Павел Найденов

  13 август 2015

  текст и снимки Севда Семер

  Трудно е да изброим всички жокери в ръкава му, все нещо ще ви изненада. Освен баритон в академичния камерен хор Gaudeamus и в църквата Св. Св. Кирил и Методий, Павел е селектор с вкус към електронната музика. Бързо ще ви каже, че последното не го приема толкова насериозно – обича да пуска, защото полудява от удоволствие, когато споделя музика и енергия. През другото време е барман в Hip Hip Library, където често черпи с парчета, както и автор на музикални пърформанси. Сигурен е, че когато човек се кефи на музиката, това е заразно, така че решихме да видим какво ще влее в нашата система. Седнахме с лаптоп на една пейка в парка, която усети гърбовете ни да настръхват, чу как Павел не може да не пее на любимите си песни и след час музика и разговори просто помълча с нас. Чуйте и вие.
 • Музикален пътешественик

  13 август 2015

  текст Данислава Делчева

  Тук не я познаваме така добре, както ни се иска. Защото Ирина Жекова–IRе купила отдавна билета си за навън. След няколко години в Париж, днес живее в Брюксел, а тези дни си почива и слуша фадо в Лисабон. Иначе с приятеля си Шарли Дален прави трип-фолк и смесва акустичната китара със звука на Балканите, Индия, Африка и – момент – предмети от бита на различни култури. Скоро ще чуем този микс на Беглика Фест, където ще изсвири за първи път и новото си ЕР – There Goes My Heart. Сега да видим какво е минало през сърцето на IRе по линията Варна-Европа и защо пълнените чушки са главен герой в сънищата й.
 • Плейлистът на Ива Янкулова

  6 август 2015

  текст Никола Янев снимка Иво Христов - Кукер

  Ива е модел с теменужен поглед и един хамак с артистични таланти. Завършила е мода в Художествената академия, била е във всичките ни списания, има дългогодишна кариера в Азия, снимала се е в сериал, доскоро беше част от бранда Goloka, а за финал е и амбициозен музикант. Хващаме я в зенита на лятото на къмпинг на Градина, където отпуска с китара, игри в компания и Парфюмът на Патрик Зюскинд насаме. "От есента започвам работа по дебютния си албум. Намерих (или ме намери) човек, с когото говорим на един музикален език и смятаме, че може да се получи нещо интересно, красиво и истинско", каза ни Ива. Резултатът се очаква на пролет, сега заравяме пръсти в пясъка и пускаме в слушалките шума на вълните – нейните.
 • Плейлистът на Ники Феникс

  30 юли 2015

  Взима разстоянието от Универсиада до центъра за 5 минути с ретро колелото, което му е любимо – "толкова е итало диско". Но скоростта му днес не ни интересува. Николай Фениксов, или просто Ники Феникс, е имал пръст до лакътя в заведения като Hide и Жул Верн, което бързо го прави диджей (как точно, разказва няколко сантиметра по-надолу). Част е от комбината Disco Comrades заедно с Емил Ангелов – Emil Doesn’t Drive и Мартин Коевски – Clipper. Тримата го карат толкова леко и за удоволствие, че Ники може да си ги представи и като дядовци зад пулта. В настоящето тъкмо се е върнал от Troyan Riverside Festival и готви свой фест в края на август, за който ще се чуе. Дотогава слушаме един необичаен сет – парчетата, които звучат в главата на един диджей, дори когато си е махнал слушалките.
 • Плейлистът на Александър Деянов-Skiller

  23 юли 2015

  текст Данислава Делчева снимка Ралица Димитрова

  Не знаем колко хора познават Александър, но всяко хлапе знае кой е Skiller – световен шампион по бийтбокс. От Овча Купел. Смесва стилове и се врязва звучно в много групи (напоследък в Balkan Khans и Shamani Trio) без да спира да играе соло у нас и навън. Има хиляда и една титли, включително Икар, които не за взети с късмет – погледът му сочи винаги напред, а характерът му позволява да достигне всеки нов хоризонт. Два дни преди да замине за фестивал в Болоня, "бързата уста" на Изтока ни разказва страшна история с кучета и ни пуска старите касетки, с които е пораснал толкова голям.