• Нещата от живота: Александрина Пендачанска

  29 март 2018

  текст Наталия Иванова снимка Мат Хенек

  Когато на 17 излиза за първи път на сцена, за да изпее ария на Виолета от Травиата на Верди, дори не знае как точно да се поклони. Само година по-късно обаче вече е Лучия ди Ламермур в Билбао, а през следващите 30 гласът ѝ звучи в най-големите опери от Виена, Берлин, Торино и Монте Карло до Москва, Ню Йорк, Вашингтон, Тел Авив и Париж (където живее с дъщерите си през повечето време).
 • .
 • На общ език

  22 март 2018

  текст Наталия Иванова

  Ако китарата ти може да развълнува всеки, без дори да кажеш дума, значи говориш всички езици. Това си мислим, когато слушаме музиката на Влатко Стефановски – македонецът с 35 албума (14 от тях – с Леб и сол), прибрал в последния си Маjчин jазик акустични версии на македонски народни песни, които "летят през границите и стават една обща култура". Малко преди те да кацнат и в Sofia Live Club на 30 март, чакаме Влатко да вдигне телефона в Скопие, за да намерим общ език и за няколко въпроса: от първата китара до най-важния съвет, който някога е получавал (и, струва ни се, важи за всеки).
 • Плейлистът на Явор Захариев

  8 февруари 2018

  текст Емануела Иванова снимки Анелия Тодорова

  There is something, I feel it in the air… Пеем си Away на Gravity Co. и вдишваме кокичетата, които ни подава фронтменът на бандата като извинение за закъснението си. Няма проблем – можем да изчакаме още няколко минути, когато след дълги години Явор Захариев, Иво Чалъков, Петър Съмналиев и Стефан Попов рестартират историята си с два концерта в Терминал 1.
 • Плейлистът на 2017

  21 декември 2017

  Може да кънти или да шепти, но всяка година ни оставя отзвук от истории.
 • Плейлистът на феновете: WhoMadeWho

  16 ноември 2017

  Преди експерименталното трио да ни отвеe със звук от Копенхаген в City Stage на 23 ноември, четирима човека от публиката нареждат свой сетлист и ни обясняват кой ги кара да слушат WhoMadeWho.
 • Тя, музата

  9 ноември 2017

  текст Никола Шахпазов

  Най-често я наричат "музата на Дейвид Линч". И с право. Криста Бел безпроблемно би откраднала сърцето на всеки и без да е режисирал Изгубената магистрала и Мълхоланд Драйв, но творческата ѝ връзка с Линч е нещо специално. Бяхме слушали гласа ѝ много преди да зазвучи и в новите епизоди на Туин Пийкс, но дебютният ѝ дрийм поп албум We Dissolve ни превзе окончателно. Вълнение е, че ще го чуем на живо в Sofia Live Club на 17 ноември, и още повече – че преди това Криста успява да ни отговори на няколко важни въпроса за музика, кино, погребения и, естествено, Дейвид, както го нарича тя.
 • По жицата с Александър Бенев

  2 ноември 2017

  текст Емануела Иванова снимки Анелия Тодорова

  Любимият му наш писател е Елин Пелин, но го качваме на заглавие от Йовков, защото му отива повече.
 • Плейлистът на Ramsey Hercules

  12 октомври 2017

  текст и снимки Нaталия Иванова

  Срещаме се на метри от неговия магазин за винили Boogie Exchange и веднага се завъртаме около тях. Няма как – Йордан (a.k.a. Бирата, но най-вече Ramsey Hercules) е диджей с четвърт век опит от тук до Амстердам, човекът зад онлайн радиото boogie.fm, саксофонист на свободна практика и енциклопедия по музикални въпроси (само го пробвайте за нещо седемдесетарско). Поводите да говорим са много, но днес сме тук заради конкретен – началото на сезона в Ялта, който нарежда в календара си поредица от гранде диско партита с Рамзи и Discopigg Yoshida зад пулта. Първото от тях е на 14 октомври, а ако досега суперсилата на сетовете им ви е убягнала, пуснете си този плейлист и, както се въртите на стола си в офиса, има опасност да се изстреляте.
 • Балкански синдром

  28 септември 2017

  текст Никола Янев

  Месец преди концерта им в Арена Армеец на 27 октомври, босненските дъб/хип-хоп/ска миксолози Dubioza Kolektiv минаха през София за неочакван клубен лайв и още по-неочаквано изпълнение по средата на Витошка. Хващаме късмета за опашката и в същия ден се срещаме с диджея Брано Якубович и басиста Ведран Муягич за една бърза ракия, разговор за още безименния им нов албум и няколко люти псувни по посока на Доналд Тръмп и Слободан Милошевич.
 • Плейлистът на Иво Димчев

  21 септември 2017

  текст Наталия Иванова

  Успява да ни пусне малко музика от Виена, точно преди да дойде в Пловдив за One Dance Week с новия си групов пърформанс Скулптури. Оформя го по първия си студиен албум със същото име, но го раздвижва с хореография, за да избяга от стойката на микрофона. Не че се е застоявал дълго пред нея. Всъщност, не се е застоявал никъде – в биографията му има повече от 30 пърформанса в пространства за съвременно изкуство от Барселона и Берлин до Ню Йорк и Сао Пауло. Радваме се обаче, че можем да го видим и чуем често и тук. Ако сте го слушали на живо (или в YouTube), знаете защо е разплаквал публиката пред блока още от дете. Ако не – по наша молба Иво Димчев пуска и свои неща в този плейлист, което вече го прави задължителен.
 • Плейлистът на Руши

  17 август 2017

  текст Аника Томова снимка Лора Мушева

  Откакто го чухме отново лайв миналата есен (изваждайки късмет изобщо да хванем билет), си мислим какво ли чува той – не на сцената, а през времето, когато тя е тъмна. Стана лято, докато го попитаме лично, но точният момент е сега – седмица преди концерта му на Аполония (в същото музикално комбо с Иво Чалъков, Васил Вутев, Петър Съмналиев и страстните беквокалистки Елена Сиракова и Катя Кръстева).
 • Плейлистът на Николай и Руслан от Wrong Fest

  22 юни 2017

  текст Никола Шахпазов снимки Анелия Тодорова

  Неизбежно е. Всеки път с Николай и Руслан говорим за музика, но най-често става въпрос за парчетата, които звучат в техния Wrong Bar, групите, които са поканили за концерт в Mixtape 5 или пък какво подготвят за поредния Wrong Fest. Малко преди първия му епизод тази година в Маймунарника (следва и извънградски във Войнеговци през септември), разговорът ни с тях в един дъждовен следобед е малко по-различен – разхождаме ги напред-назад във времето, за да разберем на какво плачат, кого си пускат на две ракии и кой им казва лека нощ.
 • Нещата от живота: Патрисия Каас

  15 юни 2017

  текст Нaталия Иванова

  Когато вдига слушалката от другата страна, Патрисия Каас е в чешки хотел и тази вечер ѝ предстои концерт. Гласът ѝ е плътен и нисък, както докато пее, а ние неволно си представяме как всичко оттатък е черно-бяло и ей сега няколко акорда ще се измъкнат от пианото в стаята.
 • Плейлистът на Китодар Тодоров

  13 април 2017

  текст Емануела Иванова снимка Анелия Тодорова

  Наскоро нахлухме в Петък точно в пет, за да вкараме бърз хумор в дългия си следобед с двата сезона на шоуто в YouTube. Така попаднахме на Обръщение към нацията – видео, което пренасочва към Indiegogo кампания с отворена касичка за сезон три.
 • Плейлистът на феновете: Oddisee

  30 март 2017

  Още сричаме името му, но това е за да се научим как да го крещим до 7 април. Тогава американският рапър и продуцент завива към Sofia Live Club с турнето си Beneath The Surface, а ние вадим четири наши момчета от фен зоната на концерта и ги питаме защо и с какво Oddisee е топ, дори без да го въртят в "дискотечниците".
 • В джубоска на Скот Брадли

  23 март 2017

  текст Емануела Иванова

  Музикалната му машина действа в YouTube от 2009, но трупа сърца от 2012, когато пуска за първи път A Motown Tribute to Nickelback – микс от рок хитове на канадската банда, превърнати в аренби от 60-те.
 • Да чуеш сърцето на Моцарт

  16 март 2017

  текст Емануела Иванова снимка Добрин Кашавелов

  Всички го питат за астероида, който носи фамилията му на 250 милиона километра от тук. Траекторията на Йордан Камджалов във вселената на музиката обаче е далеч по-интересна. Главният диригент в културния център Хайделберг – с пазено място пред топ оркестри от Берлин до Токио – сега вдига палката си у нас за Мистерия на безсмъртието, сочейки дълбоко навътре към сърцето на Моцарт.
 • Истории от върха на лъка

  23 февруари 2017

  текст Емануела Иванова

  Ако емоциите на милиони играят по цигулката ти, можеш да владееш света. Но защо да го правиш, щом цялото кълбо вече ти е "вкъщи"?! Така спорим със себе си след разговор с Ара Маликян – ливанецът с испански паспорт, който ще се разхожда и на българска земя на 28 февруари.
 • Гената: Портрет на бийта като млад

  23 февруари 2017

  текст Нaталия Иванова снимка Теодор Фичев

  Преди точно три години Евгени Енчев и останалите от So Called Crew взимат едно мазе в Борово (където някога се запознават) и започват да леят бетона на първото си студио. Да правят хип-хоп заедно е почти като строеж – един слага основата, друг подравнява, трети реди нагоре, докато накрая някой влиза и казва "получило се е страхотно".
 • На парти с парижанин

  16 февруари 2017

  текст Виолета Иванова снимки Мануел Обадиа-Уилис

  Вдига слушалката с "Ще трябва да извините пресипналия ми глас, май съм болен", а в следващите 50 минути изпуска и две-три прозявки по скайп линията Париж-София. Не го приемаме лично, знаем къде е бил допреди малко – на резидентския пост в клуб Concrete, който лежи на брега на Сена и почти никога не спи.