Дете на съдбата

19 септември 2012 текст Клодин Жендова
Деница Тодорова, или DENA, е момиче от София, но в последните години – по-скоро от Берлин. Казват, че напомня M.I.A. и Santigold, на което тя хем се радва, хем малко се цупи, обожава Destiny`s Child, а началото на красивото й приятелство с музиката е в най-ранна детска възраст. Виждали сме я на партитата на списание Едно и ни е накарала да я запомним (знаем и че ще пуска на откриването на Sofia Dance Week на 29 септември). Чували сме я като вокал в албумите на The Whitest Boy Alive и се радваме, че скоро ще издаде свой собствен. Покрай видеото към Cash, Diamond Rings, Swimming Pools DENA привлече вниманието на големите европейски медии, а ние побързахме да научим повече от самата нея.


В самото начало
Когато бях на осем, баща ми ми подари касетка с музика. От едната страна беше Майкъл Джексън, от другата – MC Hammer. Цялото ми детство премина, без да се разделям с преносимия касетофон и слушалките. Тогава започнах да пиша "текстове", а сестра ми пееше бекинг вокали…

Ich bin ein Berliner
Предполагам че след купона това, което ми дава свобода в Берлин, е анонимността на големия град. Има къде да съм сама и един вид да се скрия, когато искам, но същевременно и къде да се видя с всички и да се забавлявам. Тук като че ли има повече място. А и дните ми са изпълнени с работа и с готини хора, което в комбинация с града, в който живея, ме кара да се чувствам добре.
Винаги, когато се връщам в София, времето лети адски бързо. Опитвам да се видя със семейството и всички останали за отрицателно време. Честно казано, не се връщам често, затова и винаги когато моментът дойде, нямам търпение да науча къде е новото място или какво става в София. Срещам се с приятели и ми е интересно да чуя тяхната перспектива за града, техните истории и да видя техните любими места.

M.I.A. vs DENA, или всеки за себе си
Сравнението с M.I.A. ме ласкае, но и ме дразни. Един вид е смесица и от двете чувства, даже и малко с привкус на непукизъм, понеже всеки е за себе си. В контекста на поп музиката винаги е ставало въпрос за референции и организиране на информацията чрез някакви познати стереотипи.

Хубава музика – танцувам. Лоша музика – не танцувам
Хехе, танцувам на много неща. Например Beyonce, Sun Ra и SBTRKT.

Cash, Diamond Rings, Swimming Pools
Това парче функционира на няколко различни нива. От една страна, иронизира познатите символи за успех, но от друга - е честно излияние, което повече играе ролята на копнеж за материалните и нематериалните неща, които искаме, а не можем да имаме, като например готино време и лято. Поне в географския район, в който живея аз. Във видеото всички персонажи са съвсем автентични. Истински посетители или продавачи от битака. Конкретната идея ни хрумна заедно с Пламен Бончев и София Бурхарди от Миниартист. Чрез клипа исках да разкажа за гореспоменатия копнеж за материални и нематериални неща, което съвпадна добре с битака и всички там. Освен това, без да искаме, прокарахме и балканската ни нотка, което се оказа голям бонус за нас по време на снимките и предразположи всички да се забавляват.

Етикетирано
Сори, но ще трябва да сложа собствения си етикет за собствения си стил - странен поп.

Парти по рецепта
Тъй като не съм основно диджей, музиката, която пускам, представя моя личен вкус, така че не отговарям за последствията. Добрата новина е, че имам парчета, които досега почти винаги са функционирали за "раздивяване", така че всичко би трябвало да е под контрол. Аз самата, честно казано, съм работохолик и гледам по малко строг начин както на работата в студиото, така и на сцената, а и след това. Ако всичко беше само парти, сигурно нямаше да мога да ставам от леглото сутринта, така че често аз съм тази, която събира всички от бандата да си ходим, хаха! Но ако хората и вечерта са готини, няма причина да бъда спряна. Тази година едно от най-яките ни партита беше в Хамбург, свирихме на афтър партито на The Whitest Boy Alive, след това Марджин от групата пускаше музика, а паралелно с това имаше и някакъв празник на града с най-невероятните фойерверки, които някога съм виждала.

Албумът идва…
Да! Подготвяме ЕР, което да излезе преди края на годината, и след това албум, който може би ще излезе около пролетта на 2013.

Касетки, уокмени и MTV
Вярно е, че донякъде намирам вдъхновение в хип хоп и RnB музиката от 90-те. Това се дължи на факта, че продукцията тогава е била много повече свързана с джаз музиката, а за мен всичко идва оттам. Но не бих се върнала назад, понеже интересното е как ние тук и сега работим с всичко, което ни вдъхновява и което обичаме.

Саундтракът на живота
Уоу, това е голям въпрос! Мисля, че ще е нещо от рода на Electric Relaxation на A Tribe Called Quest. Или всички бийтове на J Dilla един след друг. Песента, която съжалявам, че не съм написала и изпяла аз, е Pharaohs на SBTRKT.

Отвъд музиката
…има цветове, светлина и форми.

Диджей сетът на DENA e на откриващото парти на Sofia Dance Week, 29 септември, зала 9, НДК, 21:30. Входът е билет за някои от спектаклите на Sofia Dance Week или 5лв.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.