На въздух

7 април 2011 текст Дани Николова
Когато старите прашни класики се смесят с модерно електронно звучене, резултатът си има име – Otros Aires. Музикантът по призвание и архитект по образование Мигел ди Хенова изгражда групата с убеденост, че електротангото е стилът на новото време. Какъв в действителност ще бъде приносът на електронната музика към историята на традиционното танго? За да разберем, ще се наложи търпеливо да поизчакаме още година-две, може би дори цяло десетилетие. Междувременно нека подишаме малко “различен въздух” с Мигел ди Хенова и да разберем какво има да ни каже той за Буенос Айрес, имигрантския живот и концерта на Otros Aires в София на 13 април.


Otros Aires съществуват вече осем години. Как започна всичко?
През 1999 живеех в Буенос Айрес и работех върху ремикси на Астор Пиацола. Убеден бях, че това е музиката на 21 век, но тогава хората, които споделяха моето мнение, не бяха много. Няколко години по-късно в Аржентина настъпи криза. Заминах за Испания в търсене на работа и по-добри възможности. Първоначално се установих в Саламанка и животът ми там се оказа песен – обикалях града и свирех с прекрасни музиканти. И така, докато не реших да се преместя в Барселона. Да започнеш всичко от нулата там е особено трудно – градът е страхотен, без съмнение, но животът за емигрантите не е никак лек. Лятото на 2003 останах без работа – доста неприятна ситуация, от една страна. От друга – просто прекрасна възможност да реализирам най-сетне отдавнашните си идеи. Така и направих. И старите идеи постепенно се превърнаха в Otros Aires.

Знаеш ли, когато потърсиш в Google името на групата, най-често срещаният резултат е “една от най-иновативните групи в този стил”. Така ли е?
Хаха, да. Браво на Google – определено е умен тип.

Otros Aires означава “различен въздух”. Колко различни сте наистина от останалите електротанго банди?
Много различни. И като казвам много, го подчертавам дебело. Отправната точка на повечето танго нуево и електротанго банди е Астор Пиацола. Ние обаче работим само със стари, традиционни танго композиции, към които прибавяме нов модерен звук. Един вид, ровим се в миналото, за да направим музиката на бъдещето.

Известно ни е, че когато живееш в Буенос Айрес, рано или късно тангото самї те намира. И при теб ли стана така?
Определено. Само че не мога да ти кажа нито как, нито кога стана всичко. Просто се случи.

Танго нуево стилът започва от Астор Пиацола и не спира да се развива. Какво мислиш за тази еволюция?
Развитието на тангото е дълъг, но печеливш път. Някъде насред него винаги можеш да откриеш страхотни неща, както и такива, които са просто ужасни. Със сигурност има десетки “истински” танго разбирачи, които да ви казват, че това или онова “не е истинско танго”. Винаги е било така и така ще продължава да бъде.

Как си представяш тангото след десетина години?
Иска ми се да има повече сътрудничество между музиканти, свирещи традиционно танго, и такива, които експериментират със стила. Иска ми се да чувам повече диви неща, но, разбира се, добре направени. Неща, в които да има достатъчно от традиционните танго корени.
 
Имате три албума, но последният май е малко по-специален.
Така е. Този път навлязохме още по-дълбоко в традиционното танго, за да му дадем нов живот. Да го превърнем в модерна музика, но по нов, по-добър начин. Работихме с традиционни оркестри и мога да кажа, че беше страхотно преживяване: енергията на музикантите и електронното звучене ръка за ръка в един и същ проект. Смятам, че това е най-интересното нещо, което сме правили до момента.

Танго нуево стилът не е само аржентински – вече е познат по целия свят. Това ли е мисията ви – да обикаляте по света и да “изнасяте” танго?
По-скоро се опитваме да покажем новите неща, свързани с тангото, на младите аржентинци. Не всеки млад човек в Аржентина го харесва. Стилът е бил страшно популярен преди 60-ина години. Сега пак набира сила, но славата му не може да се сравнява с тази от 50‑те. Така че истинската ни мисия е да върнем блясъка на тангото в самата Аржентина, а след това да го покажем и на останалия свят.

По-лесно ли е да свириш и танцуваш танго нуево, отколкото традиционно танго? Енергията сигурно е съвсем различна.
Ето, ти сама го каза – енергията е различна. А дали е трудно или лесно зависи единствено от това, колко добре искаш да направиш нещата, без значение дали в традиционен или електротанго стил.

Всеки ваш спектакъл е придружен от мултимедия. Какво е нейното значение?
Обикновено видеото зависи от музиката и от поведението на музикантите на сцената. Понякога мултимедията тече като бекграунд, друг път се превръща в най-важното нещо от шоуто. За концертите ни мога да кажа само, че не са нито типични концерти, нито филми, нито милонги в чистия им вид: има от всичко по-малко.

За пръв път ще свирите в София.
Да, казват, че понякога първият път е най-добрият, така че... пригответе се.

Ще доведете и танго танцьори. Да очакваме ли още нещо специално?
Със сигурност ще доведем, но няма да издам нищо повече. Нека остане изненада!

Otros Aires са в Sofia Live Club на 13 април, 20:30, 35лв от eventim.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.