Белгийската царица30 януари 2020 текст Кристина Йорданова снимка Anoukvan Kalmthout
Жюстин Буржу има студио в дома си в Брюксел, в което събира за партия шах аренби, експериментална, електронна и поп музика, поздравени от извивките на Близкия Изток. На сцената пък ѝ казват Tsar B и често я сравняват с FKA Twigs и Björk. Когато световният хореограф Алексaндър Чънг надгражда с танц песента ѝ Escalate (от албума The Games I Played), видеото събира милиони очи в YouTube и оттам нещата за белгийката се случват със скоростта на космически кораб в Интерстелар.


С извънгалактическите си бийтове сега Tsar B идва към София и само 5 секунди от парчетата ѝ Rattlesnake и Roma (Solve You) ни стигат, за да я спрем по средата на записите за предстоящото ѝ през март EP. Питаме я за първата ѝ цигулка, модата, Рио де Жанейро и още нещо важно – ще видим ли танцьори на концерта ѝ на 13 февруари в Black Flamingo Bar, или не.

ЦИГУЛКА, РОК ГРУПА ИЛИ БИЙТОВЕ?
Като дете много ме водеха по концерти, а първият, който си спомням ясно, беше на фестивал за уърлд музика в страната ми. Там за пръв път чух мелодии от Близкия Изток и мисля, че оттогава се възхищавам на цялата тази култура. Горе-долу по същото време ми дадоха да подържа цигулка и щом станах на 5, заявих, че искам да бъда класически музикант. Така се чувствах, докато не навърших 14 и не открих Radiohead. Обърнаха ми главата, намерих си банда и започнахме да обикаляме в Белгия и из Европа. Джеф Бъкли също ми беше много любим в онзи период и постоянно въртях албума му Grace. Точно на турнетата започнах сама да правя музика на компютъра си и така реших, че искам да съм солов артист.


САМ НЕ ЗНАЧИ САМОТЕН
Обичам да работя сама. Не че го искам, просто така се получава. Може би защото действам много бързо и имам по-голяма свобода, когато няма още замесени. Открих обаче, че някои неща са по-забавни с други хора. Понякога ми харесва да каня гости да чуят музиката ми или да копродуцират, но ето че 90% от новия ми албум е продуциран от мен. Мога само да кажа, че звучи доста по-различно от предишния, включва три колаборации с музиканти, които много обичам и на които се възхищавам и ме връща към класическите корени – цигулката ми ще се включи с повече ходове. Винаги измислям концепциите за видеата си сама, но гледам да се въртя около хора, които биха могли да ги осъществят визуално.


НЕОЧАКВАНО ТАНЦУВАЛНИ
След като направи хореографията към парчето ми Escalate, Александър Чънг ме покани да се включа в негово шоу и така се озовах в Ел Ей. След тази случка публиката ми силно се увеличи и до този момент все още получавам ежедневно по 3-4 видеа от хора, които танцуват или туъркват на мои неща. Странно е, защото никога не правя музика с цел да бъде танцувано на нея, а и никак не ме бива на дансинга. Ако някой ми каже "дръж си главата изправена", аз отговарям "ама тя е изправена", за да ме поправят "не, не е, малко вляво е". Въобще нямам усет, но въпреки всичко обичам да каня на сцената хора от града, в който правя концерт. Когато бях в Сао Пауло се свързах с 4-5 местни танцьори и беше супер забавно, защото никога не бях репетирала с тях и за пръв път видях хореографията им на генералната репетиция. В София може би ще има нещо подобно, но обикновено редувам гигове с много танцьори и такива без никакви, така че ще е изненада.


ГРАДСКИ ВДЪХНОВЕНИЯ
Много ми харесва да обикалям градовете, които посещавам, да се сливам с тях и да се срещам с различни хора, макар не винаги да имам време за това. Рио де Жанейро е място, на което определено ще се върна. Не е точно Дисниленд, защото в момента не е най-щастливото им време, но мисленето на хората там е много прогресивно. Животът е доста труден и това ги тласка към креативност – понеже имат пукнатина в системата, те постоянно трябва да измислят решения за нея. По подобен начин се чувствах и в Румъния – и там не беше много лесно, но всичко мина по план и публиката беше адски дива.


МОДЕРНИ ГОДИНИ
Много си падам по модата и харесвам безброй марки. DiDu (@didu_official в инстаграм) например винаги имат нещо за мен, както и една млада дизайнерка, която сега ми измисля костюмите и ще съм с нещо нейно и при вас. Извън сцената в момента съм на вълна 70-те. Още в първите дни на 2020 си казах "нека се върнем 50 години назад", чувствам се добре в тези дрехи.

МОЛЯ, СПРЕТЕ ЗВУКА
Въпреки че понякога ми се струва странно да няма шум наоколо, тишината ми е много важна. След концерти е направо ключова, защото мозъкът ми има нужда от почивка, тогава всичко около мен все още гърми. Затова и моята идеална комбинация за след гиг е тишина + паста.

Концертът на Tsar B е в Black Flamingo Bar на 13 февруари от 20:00 за 15лв от tickets.paysera.com

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.