Плейлистът на Вера Шандел12 ноември 2015 текст Емануела Иванова
Тя е 1/3 от триото Sentimental Swingers, но иначе цялата е музика. От любимия джаз през тежкия метъл, култовите The Beatles и безкрайните Depeche Modе, та чак до Еминем, Вера намира себе си във всяка песен, която успее да я хване в точния "филм". В момента кадрите на живота й текат напрегнато, но вълнението компенсира – с групата ще празнуват петия си рожден ден с концерт в Зала 1 на НДК, преди който ще гледаме премиерно и филма за тях Life Is an Eternal Swing (сниман от съпруга й, Андре Шандел). Запазете датата 18 ноември, а сега чуйте как звучи саундтракът на Вера към това трескаво тържество и изобщо към безкрайното празнуване на живота.


Песента, заради която поисках да пея
Ella Fitzgerald & Louis Armstrong – SummertimeТози дует може да те разпадне на парченца. Всичко, което Ела и Луис са правили заедно, е бомбастично, как да не ти се допее? Помня един ден, била съм на 14-15 години и отново в България, след като живях известно време в Алжир. По радиото пуснаха цялата опера на Гершуин Порги и Бес, а аз опитах да намеря касетката на баща ми, на която я имаше. Не успях, но записах каквото можах от радиото и започнах да я уча наизуст, парче по парче, бях си извадила дори текстовете. И така започна всичко.

Песента, която ми се иска аз да бях написала

Diane Lane – Am I BlueОткрих тази песен във филма Cotton Club. Много от музиката, която харесвам, идва от киното и нашият концерт сега също ще представя песни от филми, както и самите ленти. Има някаква тъга и радост едновременно в това парче, които донякъде ме определят мен. Или може би във всеки те винаги вървят заедно.

Песента, която малко ме е срам, че харесвам
Aca Lukas & Oskar orkestar Leskovac – Ako nekada pozelisИзобщо не ме е срам за нито една песен или изпълнител, които харесвам. Много често музиката е свързана с твое дълбоко лично преживяване. Кой може да ти влезе в това усещане и да прецени дали имаш, или нямаш право на него? Свързвам тази песен с брат ми – той и групата му се шегуваха и я свиреха с по-тежки китари, когато бяхме малки. Звучеше безобразно добре. Знам, че е било пълна пародия, но оттогава ми се е запечатало и щом я чуя, ми грейва душата. Как да се срамуваш от нещо, което те радва?

Песента, която ми звучи като моето семейство
Емил Димитров – Нашият сигналВъпреки че няма нищо семейно в тази песен, подсвиркването си е наш сигнал вкъщи, така се викахме един друг. И до ден днешен баща ми ни подсвирква по този начин.

Песента, с която винаги се намирам, когато се чувствам изгубена

The Andrew Sisters – Bei Mir Bist Du SheinХаресвам я от малка и винаги ме е зареждала. Днес вече я пея и то с още две страхотни певици, а сега ще я изпълним и с Биг Бенд. Как няма да се измъкна от мрака? Животът е невероятно красив. Заслужава си да не се чувствам изгубена, а ако това все пак се случи, благодарение на музиката и песни като тази, бързо се намирам.

Песента, която трябва да се изучава в нашите училища
Детство моеТя е само една от многото. Нека се изучават всички детски песнички, те са радост. Като слушам, че искат да махнат пеенето и рисуването от средното образование, ми става лошо. Изкуството храни душата, храни човека, за да бъде човек. Другите неща хранят мозъка, за да бъде пресметлив и да се справя. А ние сме един от малкото народи, които сме запазили толкова много от музикалното си наследство. Да се посегне на това, което по някакъв начин ни характеризира и ни е давало кураж и сила в много тежки моменти, за мен е осакатяване. Искам този, който го предлага, да ми обясни как вижда бъдещето на едно дете, което не се докосва до музика. Бих излязла на протест за това!

Песента, която искам да изпея на всеки намръщен българин
Мария Михайлова – Недей тъгуваЗа мен да си тъжен и недоволен е въпрос на избор. Понякога трябва много сила, за да се измъкнеш, но затова и имаш толкова патерици – музика, филми, приятели. Всеки изпада в самосъжаление и това е разбираемо, но когато решиш, че това състояние трябва да мине, нещата се отварят и стават светлички. Та, запали си цигара или, ако не пушиш, направи друго и се измъквай бързо.

Песента, която искам да изпея на българските емигранти по света
Хубава си, моя гороКато бях малка родителите ми я пееха, когато се събираха с приятели вкъщи. Пеят и плачат. Хората се натъжават от тази песен, а би трябвало да е изпълнена с надежда. Гората е много добро отражение на живота – тя преодолява сезоните. Дърветата се оголват, стават по-самотни, свиват се, когато е зима, но така се захранват и след това отново цъфват, слънцето пак идва и всичко е наред. Не бива да губим вяра, надеждата е сега и тук.

Песента, на която всеки път плача
Tomaso Albinioni – Adagio in G MinorМного плача на музика, а тази песен ме разкъртва – толкова живот има в нея, а е толкова тъжна. Плача, пък отвътре усещам една радост, че съм жива.

Песента, която успокоително ми шепти, когато отвътре ми се крещи
Duran Duran – Perfect DayОсобено актуална ми е напоследък. Както и It’s a Wonderful World на Луис Армстронг. Смятам, че се напрягаме, защото нещо не сме разбрали, нещо сме се объркали и трябва да се наместим. Аз се намествам, като си дам сметка, че всичко е наред – денят е хубав, животът е окей и това, че съм се пообъркала е, защото съм се разцентрирала.

Песента, която бих пуснала на целия свят на рождения си ден
The Andrews Sisters – Bounce Me Brother With a Solid FourНоси ми жестоко настроение. Тя е и най-новата ни песен и е много весела и танцувална. Ще я изпеем на концерта ни заедно с Биг Бенд, а Lindy Hop ще танцуват. Половината оркестрина ще бъде дансинг и всеки ще може да се включи в танците.

Прожекцията на Life Is an Eternal Swing и концертът на Sentimental Swingers са на 18 ноември, зала 1 на НДК, 19:00, 15/20лв от Билетен център НДК и ticketportal.bg.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.