• Преклонената главица сабя не я сече

  16 септември 2008

  Петя Златанова

  На 19 септември е премиерата на новата постановка на Драматичен театър Гео Милев по пиесата на Камен Зидаров Иван Шишман. Сценичният вариант е на Мария Донева, сценографията е на Теодора Лазарова, музиката композира Мартин Каров, който играе и ролята на Нури бей. В кожата на Цар Иван Шишман влиза номинираният за Аскеер 2008’ Тигран Торосян. Сред актьорите са още Христофор Недков, Елена Азалова, Светла Тодорова, Димитър Митев, Бойо Боев и Димитър Живков. Под режисурата на Ивелин Керанов това представление задава въпроси за корените ни, за историята ни, за родовата и националната ни чест.
 • .
 • Лирично отклонение

  11 септември 2008

  текст Александър Величков, снимки Илиян Ружин

  Румен Баросов говори сладкодумно и наглед спокойно, но няма как да скрие ентусиазма си – наближава организирания от него и Ясен Атанасов София: поетики. Определено има повод за гордост – 8 години след първия български фестивал, обединяващ градска поезия и модерна музика, най-сетне дойде време за продължението. А то се очертава страхотно – 32-ма поети, 15 банди и диджеи, 3 танцови миниатюри и 1 вечер на арт импровизацията, на 21 септември, под открито небе, до езерото с лилиите.
 • Обичам да усещам публиката

  3 септември 2008

  Петя Златанова

  Обича да казва, че е от младата кръв в Старозагорския Драматичен театър. Лицето му сменя настроения, понякога толкова шеметно, че ти е трудно да ги осъзнаеш поотделно – засмян, самовглъбен, учуден, сериозен, невинно-саркастичен, яростен, блажен... Всичките му физиономии си приличат по това, че в нито една от тях не усещаш грам злоба. Спори се, дали актьорът трябва непременно да бъде високоинтелигантен. Със сигурност за Константин Икономов това е голям плюс. Има всенародната любов от ролите си в Сънища наяве, Великолепният рогоносец, Учител, Двамата веронци, Тестостерон. Карлсон, който живее на покрива е новият мюзикъл от сцената на Драматичен театър Гео Милев. Почитателите на даровития актьор без замисляне биха се досетили, коя е ролята му.
 • 2:0 за Полша

  21 август 2008

  Анджей Сарамонович е известен по света и у нас предимно като автора на пиесата Тестостерон, но в действителност името му стои зад едни от най-гледаните полски филми в момента – смешни градски истории, в които отборите на мъжете и жените си бият дузпи, но никой не печели мача. Анджей наистина разбира от тази игра, както всъщност и от нормален футбол, и ще го докаже на наш терен – киноверсията на Тестостерон и последният филм по негов сценарий Лейдис вече пътуват към Варна за кинофеста Любовта е лудост. Сарамонович ще ни ги представи лично след няколко дни, но откликна и на желанието ни да се запознаем предварително и да поговорим за мацките и мачовците, киното, театъра и гмуркането в дълбоки води.
 • Къде си ти, къде съм аз

  20 август 2008

  Петя Златанова

  В средата на август стартира Националното турне на Комиците под логото Лесно е да се засмееш. Христо Гърбов е един от великолепната шесторка с Любомир Нейков, Кръстьо Лафазанов, Руслан Мъйнов, Ненчо Илчев и Петьо Петков. Сега той ни дава отговори на някои любопитни за почитателите на телевизионното шоу въпроси.
 • По гласа ще го познаете

  10 юли 2008

  текст Елена Петрова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Доктор Хаус отива на рали. Спокойно, чешитът от култовия сериал не е захвърлил на пистата бастуна и хапливите си забележки. Просто Даниел Цочев, който го озвучава на български, е намерил по?екстремно амплоа – това на разказвач в новата 3D продукция NASCAR.
 • Любовта се дава, не се взема

  2 юли 2008

  Петя Златанова

  Той идва от Македония. В името на изкуството. Театърът е неговия духовен дом. Очите му казват: “Красив и умен съм. Зная и мога много, затова заслужавам да ми дадете света!” И не му се сърдиш. Приемаш го такъв.
  Той е Георги Георгиев-Гого. Професията му е театрален режисьор. Постановките: Мърлин Мърло от Николай Коляда, Оле-ле от Здрава Каменова, Малък динамит от Аби Морган (премиерата предстои през септември в Драматичен театър Гео Милев, Стара Загора).
 • До Русия и назад

  26 юни 2008

  текст Елена Петрова, снимки Аполония

  След години отсъствие от нашата сцена Александър Морфов се завръща в България, за да покаже две постановки, реализирани в театър Вера Комисаржевска в Санкт Петербург.
 • Канела за фенове

  30 май 2008

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  В този материал става въпрос едновременно за театър, поезия и сектор Г на стадион Българска армия. Общият елемент между тях е Елин Рахнев – журналист, драматург и страстен цесекар, способен да представи живота в България като маршрутка или да възпее футболните пристрастия на папата. Срещнахме Елин в едно кафе, на сто метра от Сатирата, и обсъдихме новата му стихосбирка Канела и някои други неща.
 • Нова надежда

  16 май 2008

  текст Ирина Маринова снимки Илиян Ружин

  Боян Иванов е от младите театрални режисьори, които трупат точки с провокативни спектакли като Q4. Рядко минава към София, но този сезон ни изненада в гръб с две дипломни постановки на студенти от НАТФИЗ и НБУ и се закани да направи трета – Слуга на двама господари в Народния. Последното не се получи, но, така или иначе, се срещнахме с Боян да поговорим за театъра като масово изкуство и пакостите в детството.
 • Смело сърце

  21 март 2008

  текст Ирина Маринова, снимки Илиян Ружин

  След сериала Дунав мост всички побързаха да облепят Йоана Буковска с етикети и не спряха да я сочат с пръст заради разголването и смелостта. Това обаче не я спира да се бори и да продължава напред, а напоследък е особено активна и в театъра, и в киното. Затова решихме, че е време да се срещнем с Йоана и да си поговорим честно в очи за ролите, скандалния имидж и... тези три неща.
 • Видео бокс

  15 февруари 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Гледахме новото видео на Невена от Music Idol и се сетихме, че досега сме си говорили с режисьора Стоян Радев само за театър. А той е отговорен за едни от най-добрите клипове в България, снима купища реклами и мечтае за един добър съвременен български филм. Вече имаме въпроси.
 • Елен в кутия

  1 февруари 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Яна Блажева

  Не излиза много, разхожда кучето си в градинката на Свети Георги, седи на пейки, ходи на тае бо, а лятото рисува върху камъни. Казва се Елен Колева. Съвсем скоро получи филмовата награда в категория Най-добра актриса за ролята си в Шивачки. А всъщност най-доброто предстои, честно.
 • Опасен играч

  21 декември 2007

  текст Елена Пенева, снимки списание Freestyle

  Деян Донков е едно от важните лица на новото българско кино и театър. Трябва да сте го засичали поне като гаден полицай в Изпепеляване, едноок скинар в Деца от восък, или демоничен Дон Жуан в едноименното представление на Морфов. Толкова често е около нас, че почти сме свикнали с имиджа му на лошото момче, което се млати здраво, гледа мазно или отнема и разбива чужди жени. Тези дни обаче Деян сменя посоката и играе объркан и раздвоен между живота и смъртта човек в новото представление на Народния театър под режисурата на Маргарита Младенова – Иванов. Да чуем сега какво се върти в главата и на нашия герой Донков.
 • Един оцелял на сцената

  7 декември 2007

  текст Елена Пенева, снимки Илиян Ружин

  През последните два месеца гледахме Владимир Карамазов почти всяка вечер по телевизията. Какво го е изкушило да влезе в ролята на риалити водещ и да окуражава изнемощели робинзоновци някъде на Карибите, няма как да не го попитаме, но главната ни задача е да разберем за какво се готви актьорът Владимир Карамазов на сцената на Народния театър. Пропуснахме досадните въпроси за жените и кокосовите орехи и си говорихме за важните неща – репетициите в живота, пътуванията по света и работата с Крикор Азарян.
 • Храбрата шивачка

  1 ноември 2007

  текст Елена Пенева, снимки Илиян Ружин

  Александра Сърчаджиева първо ни изскочи пред очите в Мелотвмания по БНТ. След това влезе в НАТФИЗ, направи няколко добри главни роли, а от този сезон е част от трупата на театъра на Армията. За съвсем кратко време Алекс успя да ни учуди със особената си жизненост и талант и с това, че винаги е естествена и усмихната. След като я гледахме в новия и при това добър български филм Шивачки и в очакване на следващата й главна роля във Вампир в Сълза и смях, решихме че сега е точния момент да се срещнем с нея по-отблизо.
 • Талантливият г-н Вълдобрев

  12 октомври 2007

  текст Елена Пенева, снимки Илиян Ружин

  Стефан Вълдобрев е зловещо зает човек. Както знаем, той е и певец, и композитор на филмова и театрална музика, и актьор, а отскоро и дипломиран кинорежисьор. Даде ни интервю точно след като излъга един човек, че са го задържали някъде и ще закъснее. Ние се възползвахме и поразпитахме Стефан за всичко, което се случва около него. А то не е малко.
 • Първите стъпки на Маша Илиева

  15 юни 2007

  текст Елена Пенева, снимки Илиян Ружин

  Когато се срещам с примабалерината Маша Илиева, ме впечатлява колко е усмихната и спокойна. И как в същото време не си дава почивка нито за миг. За около 10 минути й се обадиха за още две интервюта, поговори за около 20 деца с асистентката си в школата, записа си кой какво ще танцува, и след като разпредели деня си, така че да стигне навреме за всички срещи, се оказа, че има време и да порепетира за премиерата на Зорба Гърка и да разпредели кой какво ще танцува на представянето на новата й книга. Да, написала е още една книга – детска, за балета и още нещо. Ето какво.
 • Той, Юлиян

  25 май 2007

  текст Елена Пенева, снимки Тодор Цветков за Ангел Коцев студио

  В сериала Тя и той Юлиян Вергов хич не беше перфектният мъжки екземпляр. В новия спектакъл на Народния театър обаче очакваме да бъде – той влиза в ролята на идеалния мъж в постановката със същото име, по текст на Оскар Уайлд. Каква е истината за идеалите ще видите лично на сцената, а междувременно Юлиян ни разказа за представлението, порадва се скромно, че се е харесало и сподели ентусиазма си за бъдещето. То включва снимане и плажове...
 • Час по всичко

  18 май 2007

  текст Елена Пенева, снимки Илиян Ружин

  Ако “човек на изкуството” не звучеше толкова банално, може би щях да нарека Антони Райжеков така. Той обаче не се побира в традиционните рамки. Миналия сезон го гледахме като актьор в Nightsongs. Сега режисира новото представление на Народния театър?– Крап по Бекет, с Наум Шопов. Свири с групата Popara. Прави уникални аудиовизуални инсталации с брат си (последната и най-впечатляваща е Mediabox). Композира музика за филми. Заедно с Весела Казакова се бори за алтернативно пространство за модерно изкуство у нас. Напоследък около него се случиха много неща и за да не изпуснем нишката, се опитахме да синтезираме...