Майка нощ

22 май 2013 текст Дани Николова
На 29 май пред Народния театър многожанровият южнокорейски творец Йозмит, наричан гръмко “арт иконата на Ню Йорк”, ще открие първия фестивал DOMA, обърнал поглед далеч на Изток. Освен че е певец, артист, дизайнер, транссексуален активист, будист, жена, мъж, човешко същество и създание с божествена същност, Йозмит се оказа и доста интересен събеседник.


Йозмит е име, което сам избираш. Какво е специалното му значение?
Изваждане на същинското Аз на показ, създаване на мит за себе си.
 
Какво е изкуството за теб?
Изкуството е живот, животът е изкуство. Във всеки момент от живота си творим, без дори да го съзнаваме. Изкуството е естествен израз на съществуването ни. Да, вероятно има и някакъв по-борбен аспект в изкуството. Борбата да създадеш нещо, да изразиш позицията си чрез него – това изисква сили и отнема енергия. Човешко е да се бориш, божествено е да създаваш. Ето това е изкуството – пътят от човешкото към божественото.

Най-силно осъзнаваш, че творчеството е нещо, без което не можеш когато…
… съм гладен и трябва да ям нещо. Готвенето е креативният начин да решиш този основен проблем.

Какви са креативните ти навици и ритуали?
Когато искам да направя нещо… просто го правя. Първо действам, а след това оставям мозъкът ми да се занимае с направеното. Действието е ключът към всяко съзидание. Това ми напомня за знаменитите думи на един от моите учители – Рейчъл Розентал – “създаването става чрез създаване”.

Изкуството винаги говори. Какво казва твоето?
Разказва за собствения ми опит като човешко същество, обитаващо точно този свят в точно тази епоха. Разкрива моите въпроси, радости, страхове и битки; светлината и тъмнината вътре в мен, светецът и грешникът, женското и мъжкото ми начало – всички аспекти на това, което представлявам. Кой съм аз? Какво съм? Отговорът на тези фундаментални въпроси остава мистерия, но какво по-хубаво! То е сякаш гледаш звездно небе сред пустинята. Кара те да се чувстваш страхотно, да усещаш красотата, без самият да осъзнаваш защо. Това е нещо, което мозъкът трудно възприема. Затова се опитвам да намеря отговорите в изкуството. Да усетя красотата на мистериозното и да чуя звука на непознатото.

Какъв е собственият ти стил?
Стилът на гейша-монах, който се сблъсква с този на войнствена кралица, който от своя страна съчетава стила на шаман и извънземно!

А пред чий стил се прекланяш?
На Иисус, Буда или друг просветител. Те са имали много силно развито чувство за стил, без дори да се напрягат.

За грешка в модата смяташ…
Прекомерното фокусиране върху вида на нещата и лекомислието. Модата може да бъде много дълбока и сериозна.

Какво мислиш е прекалено и какво недостатъчно в наши дни?
Прекалено много страдание и неглижиране на важни неща. И твърде малко чувства и емпатия.

В България ще представиш няколко от твоите работи.
Ще представя The Walk – продължителна бавна разходка из пространството със специални костюми. В този пърформънс прагматичната страна на моето изкуство среща духовната си същност. Много публични пространства са били сцена на The Walk – Ел Ей, Ню Йорк, Лас Вегас, Маями, гробището Pere Lachaise в Париж, Чунчон в Южна Корея. Надявам се да го направя скоро и в Северна Корея. Другият ми пърформанс олицетворява срещата на изкуството с комерсиалната клубна култура – аудиовизуален проект, който представям в компанията на Алек Сандър. И накрая, смятам да ви изненадам с много импровизации. Може би някои неща от албума ми… кой знае!

Много хора гледат на излизането нощем като на чистокръвно забавление. Къде клубният живот среща изкуството?
Нощният живот е особен ритуал. В него има нещо шаманско, специфично и мистериозно. Самата нощ е магична, трансформираща и много секси. Иска ми се да внеса академичност в нощния живот – там където се преплитат денят и нощта, където се срещат Аполон и Дионисий.

Как наричаш собствения си музикален стил?
Учих традиционно корейско пеене, обожавам електронната музика. Комбинирах ги в собствен стил, който наричам ”шамански поп”. Съчетавам древни будистки напеви с танцувален поп – част от моя ”пречистващ” арт проект. Вярвам че музиката е най-лесният начин да проникнеш в съзнанието на хората. Затова я използвам като канал, чрез който да проповядвам тази енергия.

Ако самият ти бе звук, какъв щеше да е той?
Звукът на откровението.

Първата плоча, която купи със собствени пари бе…
Мадона или Бой Джордж.

Какво слушаш напоследък?
Noir Desir. Слушах ги докато пътувах през Долината на смъртта в Калифорния и беше божествено.

Артист, активист и будист. Как комбинираш всичко?
Медитирам отдавна. Но не наричам себе си будист. Практикувам само онова, което Буда действително проповядва. В будизма има божество, наречено ”онзи, който чува цялото страдание на света”. Това същество е неутрално – нито мъж, нито жена. Неговата същност е състраданието. С изкуството си опитвам да предам тази енергия и да извадя на показ проблема с транссексуалността. Вярвам, че всички сме просто хора и сме свързани помежду си. Аз съм и мъж, и жена едновременно. Вие също сте такива – затова всички сме божествени.

Какво ти е мнението за Северна Корея?
Не се интересувам много от политика. Въпреки че самият аз съм политика, благодарение на половия конфликт, който нося. Както и заплаха за много хора. Колкото до Северна и Южна Корея – жалко е. Особено за хората в Северна Корея, които страдат.

Ако не си именно това, което представляваш, ще бъдеш…
Будистки монах или гейша. Със сигурност!

Какъв е житейският ти график?
Да внеса хармония в разделението между половете. Ако това стане, страданието ще е далеч по-малко, а светът – много по-добро място за живеене. Да издам албума си и да споделя артистичната си работа с целия свят.

Какво искаш да оставиш на идните поколения?
Моите песните и моите лични истории.

DOMA е в Национална художествена академия, Национална художествена галерия, Народния театър, Фабрика 126 и Vivacom Art Hall от 29 май до 9 юни. The Walk стартира от Народния театър, 29 май, 18:00
Пърформансът на Йозмит е във Фабрика 126; 31 май, 20:00, вход свободен

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.