Обичам да усещам публиката

3 септември 2008 Петя Златанова
Обича да казва, че е от младата кръв в Старозагорския Драматичен театър. Лицето му сменя настроения, понякога толкова шеметно, че ти е трудно да ги осъзнаеш поотделно – засмян, самовглъбен, учуден, сериозен, невинно-саркастичен, яростен, блажен... Всичките му физиономии си приличат по това, че в нито една от тях не усещаш грам злоба. Спори се, дали актьорът трябва непременно да бъде високоинтелигантен. Със сигурност за Константин Икономов това е голям плюс. Има всенародната любов от ролите си в Сънища наяве, Великолепният рогоносец, Учител, Двамата веронци, Тестостерон. Карлсон, който живее на покрива е новият мюзикъл от сцената на Драматичен театър Гео Милев. Почитателите на даровития актьор без замисляне биха се досетили, коя е ролята му.


Карлсон е (цитирам): красив, умен, прилично дебел мъж в разцвета на силите си... За Косьо Икономов ли става дума?
Не, Карлсон не е Константин Икономов, защото героят е съвкупност от много лица. Но със сигурност и аз съм в него!


С кои свои качествата мюзикълът Карлсон, който живее на покрива ще привлече публика?
Зрителите ще бъдат грабнати най-вече с оригиналните песни, които са написани специално за представлението от Павел Васев. Рядко се създава толкова добра музика за сцена. Композиторът е вплел в постановката песни, които извеждат докрай режисьорския разказ.


Мислиш ли, че съвременният човек успява да запази детето в себе си?
Със сигурност голяма голяма част от съвременните хора искат да запазят детската чистота в душите си, но струва ми се, това вече става много рядко... Искам да кажа на хората, че не трябва и за миг да се отчайват! Искам да им кажа да търсят добрата страна в себе си. Всъщност Карлсон е всичко онова, което носи свобода, но е забранено. Той в никакъв случай не е лош герой. Това е свободата да правиш забранени неща...


Има ли я детската чистота в душата на човека Константин Икономов?
О, в мен има няколко Карлсоновци! За мое съжаление, напоследък все по-често се замислям за отношението към културата в този хубав град и се натъжавам. Иначе, съм много положително мислещ човек като Карлсон!


Когато си на сцената, кое е най-важното нещо за теб?
За мен като актьор винаги е било и ще бъде най-важно, когато съм на сцената, да усещам публиката в салона. Ако реакциите на зрителите са адекватни, значи съм разбран. Това е изведено докрай в моноспектакъла Учител. Там дори публиката е мой партньор. Това е още по-сложно за постигане...


Новият сезон стартира и в Старозагорския театър. Освен в мюзикъла Карлсон, който живее на покрива, в кои нови представления ще те видят зрителите?
Следва едно много чакано от мен сътрудничество с режисьора Красимир Спасов. Ще участвам в постановката Колко е важно да бъдеш сериозен. Пиесата е от Оскар Уайлд. Много се радвам, че ще работя с един твърде интересен като подход режисьор. Моите колеги, които участваха в постановката Стъклената менажерия ми споделиха, че Красимир Спасов режисира и най-малките детайли в актьорската игра. Това ще бъде нова и много интересна професионална школа за мен.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.