• Софийски фестивал на музикалния театър

  24 юни 2022 - 17 юли 2022
  Второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър отново ни обединява в любовта ни към музиката и сценичните изкуства. Мисията на поредицата от събития е да покаже най-новото и най-доброто в жанра на мюзикъла и съвременния балет.
  Музикален театър Стефан Македонски, Парка на Военната академия Г. С. Раковски
 • Граждански будилник 2022

  19 юни 2022
  Второто издание на Граждански будилник се приземява в Топлоцентрала, за да ни въвлече във водовъртеж от вдъхновяващи творчески проекти. Тази година събитието протича под посланието за взаимност, а общата тема е Сдружени - силата да сме заЕДНО.
 • Ritual Gatherings – единство между култура и природа

  30 юни 2022 - 3 юли 2022

  Тази година посрещаме юлската утрин подобаващо: с ритуална вечеря, изложба на открито, много музика и светлини. По-важното обаче е, че, противно на очакванията, плажът след нас остава по-чист, отколкото сме го заварили.


 • New Stages Southeast 2022

  9 - 12 юни 2022
  Между 9 и 12 юни нова драматургия от всички точки на Югоизточна Европа гостува на пет различни локации в София за второто издание на фестивала на Гьоте-институт New Stages Southeast. Гледаме я и я слушаме под формата на сценични четения и пърформанси, включително на наши български пиеси, част от платформата ПроТекст и отличени от Европейската мрежа за съвременна драматургия и превод – EURODRAM. Правим бърза разходка из програмата и напомняме една вечна мъдрост: колкото по-рано запазиш място, толкова по-малък е шансът да изпуснеш нещо.
  Братската могила, Сфумато, Топлоцентрала
 • Antistatic: танцувай, за да те танцуват

  9 - 19 май 2022
  "Танцувай, за да те танцуват". Това тази година е мантрата на Международния фестивал за танц и пърформанс Antistatic, който навършва 15 в контекста на „изострящата се чувствителност и дебат по различни политически, социални и естетически теми“.

  Derida Stage, Национална галерия Квадрат 500, Топлоцентрала
 • Novembre Numerique 2021 – месец на дигиталната култура

  26 октомври 2021 - 30 ноември 2021
  С началото на ноември Френският институт в България ни въвлича за втори пореден път във фестивала на дигиталната култура Novembre Numerique 2021. Обагряме се в пъстрата палитра на дигитални културни дейности, сред които виртуална и добавена реалност, видеоигри, аудиовизуални представления, театър и концерти, иновативни книги, уеб сериали и документални филми, нови мобилни приложения, иновативни подходи за учене на френски чрез дебати, изложби, семинари, пърформанси и какво ли още не.
 • В хармония с природата: Ritual Gatherings 2022

  28 юни 2022 - 3 юли 2022
  От 28 юни до 3 юли 2022 ни очаква едно вълнуващо събитие, с което посрещаме юлския изгрев в хармония със себе си и околната среда. Фестивалът Ritual Gatherings е стихия, завихряща ведно храна, изкуство, музика, традиция и природа – основните компоненти на човешката културна идентичност.
 • Фестивал-лаборатория NEDRAma International

  16 - 24 октомври 2021
  Театър Реплика ни кани на шестото издание на фестивал-лаборатория за документален театър и съвременна драматургия NEDRAma, който отново среща млади независими творци.
 • Арт маратон на свободните духом

  Buy tickets
  1 - 4 октомври 2021
  Театър, концерт или прожекция да посетим тази седмица? От 1 до 4 октомври не се налага да избираме, защото арт маратон Свободните духом събира всички тези форми на изкуството на едно място.
 • Театър пред театъра

  15 - 22 септември 2021
  Две години след последния път, когато Народният театър излезе на въздух пред своята сграда, сценичният маратон се завръща за своя четвърти дубъл, посветен изцяло на 100-годишнината от смъртта на патрона му Иван Вазов. Началото е на голяма сцена вътре: на 13 и 14 септември от 19:00 гледаме постановката Нова земя от Юрий Дачев, стъпила върху най-спорния роман на Патриарха. Сега обаче обръщаме поглед навън и правим обиколка на представленията, които ще се играят под открито небе.
 • Фестивал на хвърчилата

  3 - 6 септември 2021
  От 2011 насам местността Малкото море и небето над Шабла се оцветяват от най-шарения и фееричен празник – този на хвърчилата. Местните го чакат с нетърпение, но го знаят и в чужбина.
 • Мини Арт Фест 11: #ClimateOfChange

  23 - 25 юли 2021
  Тази година фестивалът за съвременно цирково изкуство носи насам вятъра на промяната и от 23 до 25 юли приковава вниманието ни не само към акробатичното майсторство на артистите, но и към една важна тема: промените в климата и климатичната миграция. Поканени сме в публиката на паркинга пред стадион Академик между 17:00 и 22:00 със свободен вход, а защо трябва да приемем – ей сега навлизаме в подробности.
 • 180°Laboratory For Innovative Art

  24 - 30 юли 2021
  Годината е 2014, когато 180° изниква на хоризонта – не просто като арт фестивал, а като „лаборатория“ за експерименти, смесващи съвременна музика, танц, театър, дизайн и архитектура.
 • Световен театър: Завръщане

  3 - 21 юли 2021
  След като през 2020 фестивалът за театър от цял свят за кратко акостира онлайн, днес отново пуска котва в София и от 3 до 21 юли качва на сцена (и екран) пиеси с адрес от Германия до Испания и Русия. Какви, кога и къде – открехваме завесата ей сега.
  ДНК, Дом на киното, Сатиричен, Армията
 • Градски утопии – Епизод 2

  16 - 17 юни 2021
  Ако някога сте преминавали през сетивен спектакъл лабиринт, знаете, че места като водната кула в Лозенец, някоя бизнес сграда, стара фабрика или дори молът променят напълно атмосферата си, когато на преден план изпъква емоционалното пътешествие.
 • София моно

  1 - 24 юни 2021
  Ако досега ви е убягнало, нека разясним – както подсказва името му, този театрален фестивал вади наяве моноспектакли, които излизат на открито в парка на Военната академия от 1 до 24 юни точно в 21:00 (с изключение на детските представления).

  Тази година под прожекторите му застават вече познати заглавия на Николай Урумов, Яна Огнянова, Димитър Живков, Ненчо Илчев и Виктор Калев, но и три премиери – на Казанлъшкия театър, Алекс Сърчаджиева и Камен Донев. Поглеждаме сега зад кулисите на триото супер нови, а за пълната програма ви насочваме към фейсбук събитието, което носи името на фестивала.

 • Антистатик 2021

  28 май 2021 - 6 юни 2021
  „Приближете се!“, призовава екипът на Международния фестивал за танц и пърформанс Aнтистатик и маха към публиката на своето 14-о издание. Както подсказва апелът, тази година идеята му се завърта около все по-скъсената физическа дистанция, затова сме поканени да запазим място срещу сцената между 28 май и 6 юни, когато в София се приземяват седем съвременни спектакъла от цял свят. Разказваме повече за тях – само стойте наблизо.
 • Нощ на театрите

  21 ноември 2020
  Дори и през 2020 ноември отстъпва един от дните си за този малък празник на театъра. Програмата на Нощта отново е щедра и започва с откриването на фотографската изложба Нощни персонажи още на 17 ноември в УниКредит Студио. Същинската й част обаче е на 21 ноември, когато сцените ни привличат в орбитата си още от сутринта. За всички близо 30 събития скачайте на theatresnight.org, тук наблягаме на шепа акценти.
 • Световен театър вкъщи

  13 - 25 ноември 2020
  Фестивалът, който от 2007 насам кани на българска сцена представления от цял свят, тази година е гъвкав и реагира спрямо обстоятелствата. Ето как: сега не гледаме пиесите на живо, а влизаме на viafest.org, където имаме напълно свободен достъп до тях в рамките на три дни. Пълният списък (с два документални филма в него) е на сайта, сега правим обиколка през постановките на линк разстояние.
 • ACT Фестивал за свободен театър 2020

  17 - 24 октомври 2020
  Когато през 2010 група театрални активисти се събира в името на независимата сцена, едва ли има идея какво готви бъдещето. Независимо от времето обаче, едно нещо си е все същото: ACT фестивал пази свободния си дух и от 17 до 24 октомври сервира за празника щедра селекция от наши и чужди представления, уъркшопи и концерти.