• Стефан Данаилов на 80: години любов

  2 - 9 декември 2022
  "Да си спомняш сигурно е удоволствие, но и проклятие. Безброй образи, думи, случки и емоции нахлуват в мен", казва Стефан Данаилов. За нас обаче споменът за Мастера не може да бъде проклятие, а единствено радост от това, че го е имало и все още грее в сърцата на тези, докоснати от изкуството и личността му. Отбелязваме годишнината от рождението на големия български актьор с поредица от събития около 9 декември, когато той щеше да навърши 80.

  Одеон
 • Десета нощ на театрите

  19 ноември 2022
  На 19 ноември настъпва десетата Нощ на театрите - светлините на прожекторите разсейват мрака, аплодисменти огласят смълчаните улици, а над 100 събития наддничат иззад кулисите на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище и Пазарджик.
 • AEROWAVES в София

  30 октомври 2022 - 24 ноември 2022
  Майсторски класове и стихийни танцови представления се разразяват в Derida Dance Center в рамките на фестивала AEROWAVES. Гледаме вълнуващите спектакли на четирима от финалистите на ТОП 20 класацията на фестивала Spring Forward на Европейската платформа за съвременен танц Aerowaves - dance across Europe.
 • Sofia Game Night 2022

  5 ноември 2022
  На 5 ноември 9 различни града в страната стават поле за всички търсачи на приключения. Пловдив, Варна, София, Бургас, Враца, Сливен, Велико Търново, Перник и Русе са горещите точки на Sofia Game Night 2022, когато компютърни и настолни игри, експерименти, VR, изкуство, събития за деца и градски предизвикателства се подреждат пред нас, за да станем част от тяхната вселена.
 • Театър на чудесата 2022

  27 - 30 октомври 2022
  Миналата година Театър на чудесата ни разкри как да отключим креативността си и да станем Айнщайн за един час, каква е връзката между човек и звяр, защо мравките намират най-краткия път до храната и какво ли още не - всичко това в комбинация с музика, театър и мащабна мултимедия. Нямаме търпение да разберем какво ни чака в тазгодишното издание от 27 до 30 октомври в регионалния център за съвременни изкуства Топлоцентрала, но не се и съмняваме, че ще е зрелищно.
 • Фокус Кино Танц

  15 октомври 2022
  Фестивалът за танцово кино Фокус Кино Танц представя 14 дебютанти от едногодишната обучителна програма на Фондация Човек с шапка.
 • Алтер Его 2022

  10 - 14 октомври 2022
  Тринадесетото издание на интернационалния театрален фестивал Алтер Его 2022 се провежда между 10 и 14 октомври и ни приветства с 6 постановки, няколко шъркшопа и дискуционни панели.
  @лма @лтер
 • АСТ Фестивал: Директно включване

  13 - 30 октомври 2022
  За 12-та поредна година в София се провежда фестивалът за свободен театър благодарение на Асоциацията за свободен театър и Театрална компания МОМО. В тазгодишното издание под мотото Директно включване виждаме представления на едни от най-предизвикателните изгряващи артисти на свтовната сцена.

   


  Derida Stage, Национален студентски дом, Топлоцентрала
 • Софийски фестивал на науката 2022

  8 - 9 октомври 2022
  За дванадесети път сме поканени на празненство на науката и технологиите в София Тех Парк - Софийският фестивал на науката открехва вратите към непознатите измерения на българските и световни научни постижения. В продължение на два дни животът ни се превръща във фантастично приключение. Бродим сред далечните кътчета на Вселената и обръщаме поглед навътре към тайните на собствените ни тела, разглеждаме под лупа природни, социални и интерпланетарни феномени и научаваме за най-новите открития от първа ръка.
 • Минало не минало

  29 септември 2022 - 2 октомври 2022
  Първото издание на 4-дневния фестивал Минало не минало започва на 29 септември в Топлоцентрала и комплекс Гарнизонно стрелбище.
 • Алтернативна Сцена: пърформанс фестивал в Панчарево

  17 - 18 септември 2022
  Бившият плаж на езерото Панчарево, районът Рибарника, става гореща точка за танцови пърформаси.
 • 12-и панаир на куклите

  9 - 18 септември 2022
  Честваме 20 години от създаването на международения фестивал за уличен и куклен театър Панаир на куклите с изобилна програма от разнообразни представления на български и чуждестранни театрални формации.
  I AM STUDIO, Куклен – Гурко, Куклен – Янко Сакъзов, Театър Ателие 313, Топлоцентрала, НАТФИЗ Куклен
 • КвАРТал Фестивал 2022: Малките неща

  16 - 18 септември 2022
  Темата е Малките неща, а датите са 16, 17 и 18 септември, когато фестивалът ни разхожда по уличките на града и ни предизвиква да разкрием техните тайни.
 • Маратон на японските изкуства

  18 септември 2022
  Топлоцентрала се превръща в умалена версия на Япония за един ден, приютявайки под покрива си куклен театър, бойни изкуства, демонстрации, работилници и беседи. От 11:00 до 21:00 ядем домашно приготвено суши, дивим се на изящните японски марионетки, като по чудо оживели на сцената под опитните ръце на Театрална формация Сенджу, овладяваме тънкостите на калиграфията и какво ли още не - всичко това с вход свобден.
 • Реките на София 2022

  2 - 4 септември 2022
  Тази година отново сме край Владайска река до Лъвов мост за третото издание на Реките на София. В програмата са включени разнообразни събития - от музика и инсталации до модерен цирк и лятно кино, а за финал можем да се приберем с нещо за спомен от арт базара.
 • My Sofia. Youth with causes

  12 - 14 август 2022
  Този уикенд сме край езерото Панчарево по повод Европейската година на младежта и Международния ден на младите хора (12 август). Очаква ни богата и разнообразна програма с музика, огнено шоу, творчески работилници, танци и спорт, всичко това с вход свободен, а мястото е новооткритото пространство Agora.
 • 100 стола

  14 юли 2022 - 1 октомври 2022
  100 стола поникнаха на хълма над улица Будапеща 1 между 14 и 17 юли. Пространството се преобрази със зеленина, сцена за събития и множество стари столове, спасени от жилища, складове и мазета и изрисувани от талантливи визуални артисти. Новото кулурно убежище продължава да кипи от музика, танци, изобразително изкуство и кино до края на лятото.
  100 стола
 • 180° Laboratory for Innovative Art

  23 - 29 юли 2022
  Български и международни артисти се отбелязват по различни локални точки и си говорят на един език за няколко дни, в които плетат взаимна креативност и иновативност в общо преживяване стил 180°. Изкуството и културата в обществото са фокусът на работилниците тази година, така че поглеждаме отблизо интерпретацията в пърформанси, за които влизаме с вход свободен.
 • Седмица на Камен Донев в парк "Военна академия"

  11 - 15 юли 2022
  Драматичен театър - Пловдив пристига в София за лятното си турне. От 11 до 15 юли сцената на парк Военна академия приветства майстора на смеха Камен Донев.
  Парка на Военната академия Г. С. Раковски
 • Под звездите – Софийски театрални джаз вечери

  5 - 9 юли 2022

  Нов театър НДК ни кани на три разхлаждащи театрално-музикални представления на открито. Над главите ни се простира звездната шир, а пред очите ни на Лятната сцена на театъра се разкрива магията на джаза.


  НДК, Нов театър - НДК