Африканката

Африканката
опера
опера от Джакомо Майербер
Диригент: Ивайло Кринчев
Режисьор: Вера Немирова
Сценография:  Йенс Килиан
Декори и костюми: Deutsche Oper Berlin
Пластика: Силвия Томова
Драматургия: Соня Немирова
С: Боян Савов/Делян Славов, Пламен Кумпиков, Ивайло Джуров, Беса Лугичи/Емилия Иванова, Даниел Магдал (гост)/Ивайло Михайлов, Ивайло Йовчев/ Милко Михайлов, Валери Турманов/Крум Гълъбов, Даниела Дякова/Русалина Мочукова, Тереза Бракалова/Лиляна Ходжева, Костадин Якшев
Популярността на немския композитор с еврейски произход Джакомо Майербер рязко спада по време на нацисткия режим в Германия, но дори след това не се възстановява до размерите си преди войната.


Изследователите твърдят, че причината е влечението му към крупните мащаби и грандиозната сценография, които обаче не плашат някои съвременни режисьори - като Вера Немирова например. Тя поставя Африканката за пръв път в берлинската Дойче опер през 2015, а от ноември насам спектакълът се играе в Старозагорската опера със същите декори и костюми (на Йенс Килиан, който набляга в тях на географската тематика). Сега операта гостува и в София, за да разкаже за пътешествията на португалския изследовател Васко да Гама (румънския тенор Даниел Магдал), любовта, която среща по пътя си и изборите, които трябва да направи. Междувременно режисурата деликатно въвежда като тема и религиозния фанатизъм, за да покаже как в либретото от 1864 има въпроси, които ни засягат и днес.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.