Риголето

Риголето


Оригинално заглавие: Rigoletto

опера
Опера от Верди
Режисьор: Пламен Карталов
Диригент: Жорж Димитров
С: Карлос Алмагер/Венцеслав Анастасов, Даниел Дамянов, Ирина Жекова, Светозар Рангелов, Благовеста Мекки-Цветкова /Мадалена/, Румяна Петрова /Джована/, Димитър Станчев, Атанас Младенов, Пламен Папазиков, Стоил Георгиев /Граф Чепрано/, Силвана Пръвчева, Надя Колева, Георги Дуков
Виктор Юго и Джузепе Верди са имена, които историята едва ли някога ще си позволи да забрави. Любопитен е фактът, че пътищата на двамата велики творци се пресичат в титаничната опера Риголето.


Верди създава музиката през 1850 по драмата на Юго Кралят се забавлява. Заради ироничния си политически отенък, текстът предизвиква скандал във Франция в началото на 30-те години на 19 век, което е причината и 18 години по-късно идеята за създаване на оперна творба по същия този текст да бъде атакувана от цензурата, дори още преди да бъде завършена от Верди.

Прочутият композитор обаче не се поддава на упреците и решава да приложи някои дипломатични ходове. Двамата с либретиста Пиаве елиминират от действието всички исторически лица. Мястото на случката се мести от Париж в Мантуа, Италия. Вместо крал, в Риголето като главен герой се намества придворният шут. На краля му е поверена ролята на анонимния Херцог на Мантуа, а шутът е прекръстен от Трибуле на Риголето и така операта получава своето име.

Премиерата през 1851 на тази кипяща от романтични контрапункти и напрегнати моменти мелодрама има страхотен успех. Триумфът продължава и до днес - цял век и половина, защото където и да се появи, Риголето става любимец на публиката.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.