Валентинов ден

Валентинов ден
театрална постановка
от Иван Вирипаев
Режисьор: Явор Гърдев
Сценография и костюми: Никола Тороманов
Композитор: Калин Николов
Със: Светлана Янчева, Валентин Ганев, Жорета Николова
Абсурдните и в същото време класически пиеси на Иван Вирипаев са любими на не един режисьор у нас. Освен Кислород и Археология на сънуването на българска сцена неведнъж е поставян и Валентинов ден, но под заглавието Денят на Свети Валентин.


С текста през 2008 се зае Явор Гърдев и когато го попитахме как върви, той потри коварно ръце и каза, че е измислил невероятно решение. Освен това ни обърна внимание на мотото на пиесата, цитат от арабския философ Кора ал Музани: “Не се опитвайте да търсите логика във времето. Във времето няма логика. Не се опитвайте да обясните времето по логичен път, времето като такова не съществува. Има само две неща – любов и любов.”
Разбира се, това мото не е случайно. Пиесата е продължение на друга – Валентин и Валентина на Михаил Рошчин. В първия текст Валентин и Валентина са лудо влюбени тийнейджъри, които обаче правят доста от класическите грешки на младостта.
Във Валентинов ден някогашните тийнейджъри вече са позастарели, но огънят в тях съвсем не е угаснал. На един празник спомените им изплуват с нова сила и любовта им се оказва не по-слаба от преди десетилетия.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.