• Годината в детайл със Свилен Димитров

  20 декември 2021

  текст Таня Трендафилова

  Добрите традиции в българската анимация издържат проверката на времето и смяната на поколенията и въпреки всичко този най-ярко осенен от въображение и креативност жанр в киноизкуството все още не получава специалното внимание, което заслужава у нас. Затова тук е Свилен Димитров – режисьор, сценарист и художник, чиято любов към рисуването е точно толкова силна сега, когато филмите му дебютират на големите фестивални сцени, колкото е била и на 11-годишна възраст, когато е изработил първата си късометражка. Като мерна единица за таланта на Свилен споменаваме няколкоминутното му анимационно включване в номинирания за Оскар Super size me (2004), преди да се спрем на два от неговите последни проекта – 16-минутният Shell in Love (който преди дни беше излъчен в конкурсната програма на Лондонския международен фестивал за анимационни филми) и оформлението на детската книжка Плюшеното приключение, създадена в сътрудничество с автора Благой Иванов. Използваме ги като повод да чуем равносметката му за изминалата и плановете за следващата година.
 • .
 • Христо Христозов за „Дома на киното“, филмовите фестивали и „Жените наистина плачат“

  10 ноември 2021

  текст Димитър Димитров снимки Александър Атанасов, Калина Георгиева и Мария Ангелова

  През последните години Христо Христозов е сърцето и душата на семейството магьосници, превърнали Дома на киното в едно от най-уютните и приветливи културни средища в България. Привилегията да разговаряме с него ни спечели вълнуващо препускане из цял куп теми – от историята на Дома през епизоди от живот като на кино до българската номинация за Оскар. Приятно четене!
 • Камен Калев: За мен "Февруари" е най-добрият ми филм

  5 ноември 2021

  текст Димитър Димитров

  Навръх премиерата на Февруари, най-новия филм на Камен Калев, проведохме откровен и съдържателен разговор с българския режисьор. С какво новата му лента превъзхожда предишните, как и кога го омагьосва вълшебството на седмото изкуство и какви са нуждите и потенциалите на българското кино? Търсим отговорите с Камен Калев, а Февруари ще можем да гледаме на голям екран в България единствено в рамките на идната седмица.
 • Мира Мохсен за пътешествията, пространствата и нишките между изкуствата

  29 септември 2021

  текст Димитър Димитров

  Мира Мохсен се изявява като дигитален художник, а сама себе си определя за мореплавател в буквалния и метафизичен смисъл на думата. Умее да плава както в моретата, така и в безграничното пространство. От няколко години се занимава с визуални инсталации, включващи различни техники и медии за изразяване. На 1 октомври в пловдивския Club Fargo Мира, Яница Генова и Теодора Джерекарова от Артера, ни представят Анатомия на пространството – експериментален филм-инсталация, който вплита визуално изкуство, музика, поезия и всички нишки, свързващи ни в едно безвременно и безгранично цяло.
 • 21 въпроса към Александър Сано

  19 август 2021

  текст Димитър Димитров

  Познаваме го като Среброто от Братя Мангасарян и Косъма от Под прикритие, но днес се гмуркаме в дълбокото, за да ти разкрием цяла сюрия любопитни подробности за Александър Сано. Защо и как двама бразилци нарушават прикритието му, кои са любимите му европейски актьори и прожекции, какъв концентрат все още не е варил и на кои езици умее да вдига наздравици? Това е малка част от 21 въпроса, които ни подсещат за емблематичната рецепта № 21 на Smirnoff, чиято впечатляваща изложба непременно ще посетим.
 • Какво гледа София Бобчева

  13 май 2021

  текст Дани Николова

  "Ходете на театър, гледайте и българско кино. Хубаво е!" Призивът на София Бобчева също е хубав и ние се присъединяваме категорично към него. Но тъй като сме любопитни по природа, не се спряхме дотук, а разпитахме една от най-талантливите български актриси в момента (познавате я от малкия екран, големия екран и голямата театрална сцена) за какво си заслужава да отделим час-два от винаги недостатъчното си време. Както и къде можем да гледаме нея.
 • Какво гледа Диана Димитрова

  28 април 2021

  текст Дани Николова

  На пръв поглед ни се струва, че Диана Димитрова има само едно лице – красотата. На втори и трети обаче откриваме, че любимката от Откраднат живот освен талантлива актриса е и художник, автор на книги, запален активист по социални каузи и истински интересен човек. Какво гледа Диана, когато не е на телевизионния екран, и колко мрачни персонажи мечтае да изиграе, това разбрахме от бързия ни разговор с нея.
 • Какво гледат Ангел и Здравко от Позор

  16 април 2021

  текст Таня Трендафилова

  Като за сравнително малка държава фестивалният живот у нас е повече от разнообразен, но нямаше да бъде пълен без присъствието на двама души, чиято мисия е да срещат публиката с по-малко познати, но изключително интересни кинематографии от цял свят.
 • Какво гледа Димо Алексиев

  2 април 2021

  текст Дани Николова снимка Виктор Младенов

  Екип от английска документална поредица се отправя към неназована източноевропейска дестинация, за да снима епизод за пране на пари и корупция. Нещата обаче, съвсем очаквано, излизат извън контрол. Това не е тема от вечерната новинарска емисия (макар че, какво пък, би могла), а сюжетът на една от последните глътки свеж филмов въздух: Дани. Легенда. Бог. Легендата и богът тук са Димо Алексиев, който влиза в ролята на без-це-ре-мо-нен представител на икономическия елит. И докато чакаме кината да отворят врати отново, за да се насладим на добрата игра, препитахме Димо Алексиев за личната му топ видеотека.
 • Какво гледа Петър Вълчев

  19 март 2021

  текст Дани Николова

  Да живееш в интересни времена може и да е проклятие за средностатистическия човек, който предпочита безопасното излежаване на дивана, но е истинска благословия за творците, които приемат предизвикателството да измислят поредното духовно лекарство.
 • По течението с Андрей Андреев и Мария Силвестър

  29 януари 2021

  снимка Мария Съботинова

  Мария Силвестър застава в центъра на късометражния филм The Tide, в който се носи по течението, докато намира спокойствие и баланс, потънала в себе си.
 • Юлиан Костов: Гражданин на света

  3 декември 2020

  текст Таня Трендафилова снимка Аз, вещицата © Sky Atlantic

  Ако Юлиан Костов живееше в XV век, без съмнение щяха да го наричат "ренесансова личност". Знаем, че умението да жонглираш между различни житейски и професионални сфери често пъти ограничава разгръщането на пълния потенциал във всяка поотделно, но тук случаят е точно обратният. Юлиан е актьор с повече от 30 заглавия във филмографията си, заснети основно в Щатите и Великобритания.
 • Дявол да го вземе, трябва да бъдете добри

  5 ноември 2020

  текст Дани Николова снимка Адриана Янкулова

  Чували сме да казват, че великото изкуство е винаги тъжно. Сигурно е така, защото разтърсва по-силно и се загнездва по-надълбоко в съзнанието.
 • Многото животи на режисьора: Жан-Жак Ано

  22 октомври 2020

  Един от майсторите на магичното изкуство, наречено кино, който умее чудесно да разказва истории и умело да води зрителите си напред-назад из градове, векове и любовни квартири, пристига в София.
 • Кино на сетивата

  8 октомври 2020

  Ако си на 19 и ако вече имаш опит не в едно, а в няколко изкуства (цирк, театър, кино), смелостта да огледаш водата и да избереш най-дълбоката част, в която да скочиш, е оправдана.
 • Какво гледа Юлиян Петров

  24 септември 2020

  текст Дани Николова

  От 14 октомври нататък (когато е премиерата на Съблечи се за вечеря от Марк Камолети) актьорът Юлиян Петров ще заплита невъзможни за разрешаване възли от нелепости и загубени в превода отношения от сцената на Младежки театър Николай Бинев.
 • Зад кулисите с Надя Керанова

  17 октомври 2019

  текст Виолета Иванова снимки Севда Семер

  "В представления притеснението ми не си личи и слава богу – иначе какво правя изобщо на сцена?!", казва ни, когато повтаряме всеобщото мнение – че изглежда супер уверена и просто цъфти под театралния прожектор. Достатъчно е да минете през по-интимните зали на Сфумато, където Надя играе например внука в Същият ден или рецитира стихове в Актьори срещу поети, за да видите как с лекота свива и без това късата дистанция между себе си и публиката и как смело импровизира, когато куче излае от публиката (истинска история).
 • 24 думи в секунда с Теодор Фичев

  18 април 2019

  текст Кристина Йорданова снимка Емил Граничаров

  Понякога прекалява с видеоигрите, с чийто дизайн първоначално имал идея да се занимава. Съдбата обаче казва друго, след като пред очите му попада Необратимо на Гаспар Ное, а после майка му му пуска Сталкер на Андрей Тарковски (понеже ѝ омръзва от постоянните ужаси, които носи на касетки вкъщи). Тогава Теодор се влюбва в движенията на екрана и окончателно си казва "да, това е готино".
 • Нещата от живота: Мартина Апостолова

  11 април 2019

  текст и снимки Севда Семер

  В друг сценарий щяхме да говорим с Мартина след тренировка, но днес я срещаме между две репетиции. След 15 години сериозна игра на футбол тя осъзнава, че се чувства най-добре не на терен, а на сцена. Така се озовава в класа на Цветана Манева.
 • Киносалон в подсъзнанието: Светлозар Василев

  21 март 2019

  текст Севда Семер

  Не че и той не си почива с филм понякога, напротив. Но все пак предпочита киното със силно въздействие, което те кани да мислиш, да си спомняш, да наблюдаваш емоциите си. С опита си на психоаналитик и преподавател, Светлозар Василев започва преди 9 години срещите Психоанализа и кино с екип от други аналитици: подбират заглавия, които отключват важни наши части, и ги обсъждат със зрителите на публична прожекция. Така киното става ключът към разговор за неща, за които иначе няма много място – преживявания от детството, загуба или интимен епизод. В деня на срещата ни тъкмо излиза от печат и книгата на Светлозар – Огледало на въображението, в която обяснява метода и историята му (подобни срещи има в почти всички европейски държави) и говори за конкретни заглавия. Ако предпочитате да го изживеете сами, на София Филм Фест следват две прожекции с дискусия – на Студена война и Джебчии, а преди това чуйте тук Светлозар, който завърта в кадър темите как гледаме, говорим и преживяваме филми.