• Отечествен фронт

  22 юли 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Валентин Дановски за Ангел Коцев студио

  Книжка на най-долния рафт в малка книжарница в лондонския Charing Cross преобръща живота на Милена Кънева – актриса, журналист и продуцент, която в продължение на 5 години пътува между горите в Бирма (днешна Мианма) и щатския федерален съд в Калифорния, за да следи и снима събитията около процеса, който 15 бирмански селяни завеждат срещу две световни нефтени компании. Филмът Тотално отричане (Total Denial) е първата и доста важна стъпка, която прави в посока на документалистиката и за чиято премиера у нас в Арт киноклуб на открито тя доведе истински бирмански монах. Следва късометражният Свобода от страха и още хиляди точки по световната карта, където Милена броди смело и с усмивка, която дори жълтите скоби на софийските паяци не успяха да изтрият.
 • .
 • Открадната красота

  15 юли 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Докато чакаме наесен на екраните да изгрее най-новият филм на Чучков брадърс – Тилт, се срещнахме с едно от действащите лица – очарователната Радина Кърджилова, която вече набра инерция покрай bTV серила Стъклен дом. На живо младата актриса се оказва дама с твърда позиция по житейските въпроси – нещо като бялата лястовица в актьорските среди, където с пълна сила важи предимно правилото “мълчи и бъди красива”. Радина обаче обича да говори и го прави добре.
 • Мисията възможна

  25 март 2010

  текст Дима Чакърова снимки Яна Блажева

  След два късометражни филма, неизброими реклами и продуциране на риалити шоу, художникът по образование и режисьор по призвание Димитър Митовски стигна и до първия си голям филм – Мисия Лондон, с който обещава да ни разсмее и въведе в ексцентричния свят от едноименния роман на Алек Попов. Премиерата е на 16 април, а три седмици по-рано Митовски ни подготови за наелектризиращ екшън и крилати градски фрази.
 • Минало несвършено

  4 февруари 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Най-странният нов български филм – Moon Lake на режисьора Иван Станев, ни замая главите със своята визия и симпатичните млади актьори, които бродят из него. Срещнахме се с две от основните действащи лица – играещата меланхолично влюбено младо момиче Глория Петкова (18) и Васил Читанов (26), който пък е модернистичен и някак безмълвен Орфей. И двамата се оказаха по-малко митологични, но по-разговорливи и цветни, отколкото можехме да предположим.
 • Пълна версия

  15 октомври 2009

  текст Дима Чакърова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  След 15 години фотографско снимане, доста реклами и два късометражни филма – Върнете заека и Лошият заек, режисьорът Камен Калев запали фитила на бомба, която избухна толкова силно, че чуха трясъка й зад граница. Първият му филм за голям екран Източни пиеси разплака критиката в Кан и върна вярата ни, че и у нас може да се прави кино, което разказва прости, но смислени истории. Дни преди премиерата се срещаме с Камен в градинката на Св. Седмочисленици – място, което очевидно харесва и което ще видите в някои от кадрите. Запис, работи!
 • Волният играч

  7 май 2009

  текст Дима Чакърова, снимка Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Асен Блатечки обича да играе и го прави добре. Особено е доволен от новия си моноспектакъл Секс, наркотици и рокендрол в Модерен театър, а и на публиката очевидно й харесва. Програмата на Блатечки за май и юни прелива от ангажименти, което изобщо не му пречи да е щастлив и да открадва по малко време, за да лети с колата си или да яхне сърфа. Засякохме го между две представления, за да ни разкаже успя ли вече да гледа филма Прогноза, колко ненавижда моноспектаклите и защо вероятността да го видим да играе в реклама е нищожна.
 • За ентусиазма на кръга от ентусиасти Перде

  26 март 2009

  текст Галина Керемедчиева

  Обикновено свързваме датата 22 март с пукването на пролетта. Четирима варненци обаче на този ден отбелязаха втората годишнина от основаването на алтернативното артистично сдружение, нееднозначно наречено Перде. Определиха се като „кръг от ентусиасти, обединени от своите интереси към културата, изкуството и всякакъв вид творчество, което е оригинално и провокира размисли, дискусии и себеизразяване” и за две години успяха да създадат една нова традиция, обединена около идеята, че късата форма на кино езика е най-контактният жанр по отношение на младите хора.
  Любомир Сергеев е един от четиримата ентусиасти зад Перде. Занимава се професионално с фотография от 12 години и в момента работи над няколко тежки национални рекламни кампании, а следващата му самостоятелна изложба вероятно ще бъде през септември в София.
 • Трансформацията In Vitro

  12 февруари 2009

  текст Галина Керемедчиева, снимки Ивайло Добрев

  Реализацията на проекта In Vitro е към своя край. Става дума не за националната програма за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми, а за късометражната лента на продуцентска къща Артин Вижън, носеща това актуално в последните месеци заглавие.
  Срещаме се с режисьора Александър Николов, един от основателите на арт сдружение Перде, след снимките на предпоследната сцена от филма. In Vitro е третият му голям проект след късометражната лента Голямата риба (влязла в Топ 10 на селектираните български заглавия на Международния фестивал за късометражно кино В Двореца в Балчик през 2008) и музикалния клип Les femmes, ремикс по опера на Офенбах.
  Дата за премиера все още няма, защото освен монтажа, предстои и написването на авторска музика.
 • Голямото плюскане

  4 декември 2008

  текст Диана Томова

  Нощта на 12 декември ще бъде дълга и зрелищна – готвим се за 6-часов маратон със селекцията от реклами на французина Жан Мари Бурсико. Този формат е известен по света като Ad Eaters Night, за първи път пристига при нас и на български ще му казваме Нощ на рекламоядите. За шанса да изгледаме тези реклами от всички точки на планетата трябва да стиснем ръката на Георги Кузмов и неговите колеги от Mediamixx, организаторите на медийния фестивал със същото име. Освен с благодарности потърсихме Георги Кузмов с въпросите защо рекламите са толкова вкусни, къде ги приготвят най-добре и има ли смисъл от войната на медиите.
 • Катерачът

  4 декември 2008

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин, личен архив

  Михаил Михайлов не изглежда като човек, който обожава да пълзи нагоре по отвесни скали. И все пак той е особено добър точно в това. И не просто покорява непристъпни върхове, а го прави с камера в ръка. На фестивала Дни на предизвикателствата тази седмица Михаил ще представи филма за изкачването на 1068-метровата стена Ел Капитан – в него той е и главен герой, и оператор. Попитахме го лесна работа ли е да се спи, яде и снима над пропаст.
 • Наша гордост

  20 ноември 2008

  Петя Златанова

  За него белите маратонки са чаровно минало. Има неприлично дълга биография за 38-те си години. Прави изкуство без дъх. Известен е с ролите си във филмите Изпепеляване, Подгряване на вчерашния обяд, Среща; автор на пиесата Ерос и поетичната книга Катапулт; автор на музиката към 65 театрални спектакъла, 10 игрални и 4 документални филма. Композитор на саундтрака към киношедьовъра Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, който вече е на световния музикален пазар.

  Детството на госта ни минава под липите на Стара Загора. Оказва се обаче, че за 75-те си роли в театъра, досега не е играл нито веднъж на сцената тук. На 24-ти ноември това ще се случи - ще го гледаме в Малка пиеса за детска стая.

   

 • Рапсодия в черно

  25 септември 2008

  текст Ирина Маринова, снимки Илиян Ружин

  Явор Гърдев вече владее света на театъра и реши да опита как е в киното. Първата му крачка – Дзифт – е толкова голяма, че го гледаме със страхопочитание. От месеци слушаме през кой фестивал е минал и с какви награди се връща, а наскоро в суматохата се включиха и холивудски продуценти с предложение за римейк. Най-накрая тази седмица Дзифт ще потече и по нашите екрани, както пише на плаката му, а Явор трябва да отговаря на въпроса как, по дяволите, успя да направи толкова добър филм. Докато не изпуска от очи новата си постановка на варненска сцена и се стяга за още два удара в киното. Наистина как се питаме и ние.
 • Дивото зове

  18 септември 2008

  текст Диана Томова, снимки Илиян Ружин

  Люк Жаке е един много смел французин, по образование биолог, който направи удивителен скок в киното. Прекара една година сред ледовете на Антарктика, за да заснеме сагата за пингвините Походът на императорите и се прибра вкъщи с Оскар за документален филм. Само три дни след награждаването нарами отново камерата, за да превърне във филм-приказка един свой детски спомен – магическа среща с дива лисица в гората. След още една година снимки – включително в сърцето на същите планини във Франция, където сам Люк е брал гъби като момче – резултатът вече е в кината. Лисицата и детето пристигна тези дни и в София заедно със самия Люк Жаке. Поговорихме с него само 15 минути, но и те бяха достатъчни, за да разберем какво означава истински да обичаш дивата природа – без да се опитваш да я вържеш на каишка.
 • 2:0 за Полша

  21 август 2008

  Анджей Сарамонович е известен по света и у нас предимно като автора на пиесата Тестостерон, но в действителност името му стои зад едни от най-гледаните полски филми в момента – смешни градски истории, в които отборите на мъжете и жените си бият дузпи, но никой не печели мача. Анджей наистина разбира от тази игра, както всъщност и от нормален футбол, и ще го докаже на наш терен – киноверсията на Тестостерон и последният филм по негов сценарий Лейдис вече пътуват към Варна за кинофеста Любовта е лудост. Сарамонович ще ни ги представи лично след няколко дни, но откликна и на желанието ни да се запознаем предварително и да поговорим за мацките и мачовците, киното, театъра и гмуркането в дълбоки води.
 • По гласа ще го познаете

  10 юли 2008

  текст Елена Петрова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Доктор Хаус отива на рали. Спокойно, чешитът от култовия сериал не е захвърлил на пистата бастуна и хапливите си забележки. Просто Даниел Цочев, който го озвучава на български, е намерил по?екстремно амплоа – това на разказвач в новата 3D продукция NASCAR.
 • Балканска одисея

  31 януари 2008

  текст Екатерина Чиликова, снимки Илиян Ружин

  Една смела кинодружинка извървя пътя от България през Македония до Албания, за да изследва все още непостроения Коридор #8, който един ден ще свързва Черно с Адриатическо море. Резултатът е документален филм, който успя да пробие селекцията на Берлинале след шестгодишно българско затишие. Главен виновник за сбъдването на Коридор #8 е режисьорът Борис Десподов, когото познаваме като талантлив аниматор, но нищо не му пречи да прави документално кино със същия замах.
 • За акулите с любов

  24 януари 2008

  текст Екатерина Чиликова, снимки Mtel IMAX

  С нескрито удоволствие си слагаме триизмерните очила и се отправяме на пътешествие в дълбините на океана. Новата 3D продукция Акули ни предлага поредното зрелищно гмуркане на фона на магнетична музика (записана в България) и красиви пейзажи. Седмица преди официалната премиера на филма, за оцеляването на най-големите морски хищници ни разказа самият режисьор Жан-Жак Мантело.
 • Всекиму своето кино

  29 ноември 2007

  текст Таня Трендафилова, снимки Илиян Ружин

  Никола Бошнаков определено не е сред режисьорите, чието име ще срещнете във финалните надписи на някое риалити предаване. Не защото не е талантлив. Просто не се е оставил на комерсиалното цунами да го повлече към океана на шоубизнеса. Никола и сподвижниците му от Бидон филм създават тяхно си кино, което говори на уличен жаргон и взима героите си директно от реалността, без изобщо да пести (само)иронията. След като натрупаха доста заглавия, Бидон филм най-сетне успяха да се доберат до първата си официална премиера – на София Видео Гайд тази седмица. Филмът е нещо като документален колаж, който улавя живо духа на града ни – едва ли ще се хареса на туристите, но със сигурност ще се стори много симпатичен на всички, които живеят в София тук и сега.
 • Скок в бъдещето

  21 септември 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Имаме добра новина – фестивалът за късометражно кино Future Shorts вече стъпи и на българската камениста почва. Повече за тази нова форма на споделяне на изкуство ни разказа лично организаторът за страната ни Виктория Книш – еко ангажиран фотограф и дизайнер. Отдавна следим Виктория с възхищение заради страшните й фотосесии за някои (вече бивши) родни лайфстайл списания, невероятните й снимки на обикновени и необикновени хора, рисунките й в двата Зелени жокера и новата книга на Горичка. Въобще Виктория е някакъв човек от бъдещето, тръгвайте с нея.
 • Късо съединение

  10 август 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Тодор Цветков за Ангел Коцев студио

  Дворецът в Балчик за пореден път прибира около 400 луди агенти за петия международен фестивал на късото кино. Потърсихме основния двигател на феста да ни каже повече. Той е Цанко Василев – един мъж на 33, който е учил инженерна екология, информатика, два пъти режисура и още някакви неща и прави всичко със заразителен ентусиазъм.