• По гласа ще го познаете

  10 юли 2008

  текст Елена Петрова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Доктор Хаус отива на рали. Спокойно, чешитът от култовия сериал не е захвърлил на пистата бастуна и хапливите си забележки. Просто Даниел Цочев, който го озвучава на български, е намерил по?екстремно амплоа – това на разказвач в новата 3D продукция NASCAR.
 • .
 • Балканска одисея

  31 януари 2008

  текст Екатерина Чиликова, снимки Илиян Ружин

  Една смела кинодружинка извървя пътя от България през Македония до Албания, за да изследва все още непостроения Коридор #8, който един ден ще свързва Черно с Адриатическо море. Резултатът е документален филм, който успя да пробие селекцията на Берлинале след шестгодишно българско затишие. Главен виновник за сбъдването на Коридор #8 е режисьорът Борис Десподов, когото познаваме като талантлив аниматор, но нищо не му пречи да прави документално кино със същия замах.
 • За акулите с любов

  24 януари 2008

  текст Екатерина Чиликова, снимки Mtel IMAX

  С нескрито удоволствие си слагаме триизмерните очила и се отправяме на пътешествие в дълбините на океана. Новата 3D продукция Акули ни предлага поредното зрелищно гмуркане на фона на магнетична музика (записана в България) и красиви пейзажи. Седмица преди официалната премиера на филма, за оцеляването на най-големите морски хищници ни разказа самият режисьор Жан-Жак Мантело.
 • Всекиму своето кино

  29 ноември 2007

  текст Таня Трендафилова, снимки Илиян Ружин

  Никола Бошнаков определено не е сред режисьорите, чието име ще срещнете във финалните надписи на някое риалити предаване. Не защото не е талантлив. Просто не се е оставил на комерсиалното цунами да го повлече към океана на шоубизнеса. Никола и сподвижниците му от Бидон филм създават тяхно си кино, което говори на уличен жаргон и взима героите си директно от реалността, без изобщо да пести (само)иронията. След като натрупаха доста заглавия, Бидон филм най-сетне успяха да се доберат до първата си официална премиера – на София Видео Гайд тази седмица. Филмът е нещо като документален колаж, който улавя живо духа на града ни – едва ли ще се хареса на туристите, но със сигурност ще се стори много симпатичен на всички, които живеят в София тук и сега.
 • Скок в бъдещето

  21 септември 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  Имаме добра новина – фестивалът за късометражно кино Future Shorts вече стъпи и на българската камениста почва. Повече за тази нова форма на споделяне на изкуство ни разказа лично организаторът за страната ни Виктория Книш – еко ангажиран фотограф и дизайнер. Отдавна следим Виктория с възхищение заради страшните й фотосесии за някои (вече бивши) родни лайфстайл списания, невероятните й снимки на обикновени и необикновени хора, рисунките й в двата Зелени жокера и новата книга на Горичка. Въобще Виктория е някакъв човек от бъдещето, тръгвайте с нея.
 • Късо съединение

  10 август 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Тодор Цветков за Ангел Коцев студио

  Дворецът в Балчик за пореден път прибира около 400 луди агенти за петия международен фестивал на късото кино. Потърсихме основния двигател на феста да ни каже повече. Той е Цанко Василев – един мъж на 33, който е учил инженерна екология, информатика, два пъти режисура и още някакви неща и прави всичко със заразителен ентусиазъм.
 • Хотел България

  6 юли 2007

  текст Диана Томова

  Във втория Хотел на ужасите се мяркат две наши родни хубави физиономии – манекенката-актриса-фотографка Вера Йорданова с почти ключова роля (като Аксел) и Станислав Яневски, по-известен като Виктор Крум от Хари Потър и Огненият бокал. Станислав няма много сцени и реплики, но просто ни става топло, че един 22-годишен българин се е мотал на една снимачна площадка с Тарантино. Ето го отсреща как ни отговаря на някои жизненоважни въпроси.
 • Момичето с камерата

  20 април 2007

  текст Мариана Христова, снимки Илиян Ружин

  Със Зорница София ни запозна Мила от Марс. Оттогава следим внимателно филмите й, а тя пък буквално не спира да работи. Последният й документален Modus Vivendi излезе на София Филм Фест през март, а от есента започва снимки на втория си игрален. Междувременно има и трети в развитие, но за него друг път?– сега Зорница София има нещо да ни разкаже за един опасен блус.
 • Бягай, Лора!

  30 март 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Димитър Коцев-Шошо се занимава с много неща, но едно не му дава мира – след като написа и издаде в адски готин формат романа Лора от сутрин до вечер, той се зарече и да го филмира. И това не е било шега – мина малко време и ето, че вече си говорим с него как върви кастингът и защо Лора трябва да е брюнетка.
 • Люк и минимоите

  30 март 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Тодор Цветков за Ангел Коцев студио

  Когато разбрахме, че идва у нас за премиерата на новия си филм, честно казано, леко полудяхме. После научихме, че едновременно с това на български излиза и книгата му, в която се разказва историята от филма. Съвсем се шашнахме и учтиво помолихме за интервю. И ето ни накрая в една и съща стая, лице в лице с един истински модерен разказвач на приказки?– дами и господа, Люк Бесон.
 • Берлинска връзка

  23 февруари 2007

  текст Елена Пенева, снимки Тодор Цветков за Ангел Коцев студио

  Напоследък често чуваме името на Иван Бърнев, все по приятни поводи. След Лейди Зи и Атентаторите (Сълза и смях), сега обаче той ни изненадва с нещо истински голямо?– номинация от фестивала в Берлин за главна роля във филма на Иржи Менцел Обслужвах английския крал. Това е първото появяване на наш актьор на Берлиналето от 20 години насам! И макар че Иван не спечели наградата, ние така се зарадвахме, че побързахме да го намерим и да го попитаме за най-важното преди филмът ще бъде показан на София Филм Фест. Чакаме и се вълнуваме.