За акулите с любов

24 януари 2008 текст Екатерина Чиликова, снимки Mtel IMAX
С нескрито удоволствие си слагаме триизмерните очила и се отправяме на пътешествие в дълбините на океана. Новата 3D продукция Акули ни предлага поредното зрелищно гмуркане на фона на магнетична музика (записана в България) и красиви пейзажи. Седмица преди официалната премиера на филма, за оцеляването на най-големите морски хищници ни разказа самият режисьор Жан-Жак Мантело.


Последните ти два филма – Ocean Wonderland 3D и Акули 3D, разкриват чудесата на подводния свят. Откъде този интерес?
Още като деца с брат ми Франсоа обичахме да се гмуркаме. През 2001 решихме да съчетаем увлечението с опита ни във филмовата индустрия, като продуцираме 3D поредица за опазването на океаните. Вече десет години с Франсоа правим филми за акули, защото сме истински впечатлени от тях. Те са най-големите морски хищници, но със сигурност не са онези човекоядни същества, за които всички говорят. Искахме да променим тази отрицателна нагласа.

Лично Жан-Мишел Кусто – синът на легендарния изследовател Жак-Ив Кусто, представя Акули 3D в киносалоните. Как се случи това?
Жан-Мишел е ревностен защитник на всички морски обитатели и е наясно със сериозната заплаха срещу акулите. За първи път се включи като консултант на филма през 2004. По-късно решихме да го поканим да бъде наш официален посланик. Не бихме могли да намерим по-подходящ човек, защото Жан-Мишел дава всичко от себе си, за да образова хората как отговорно да се отнасят към опазването на световните океани.

За колко време успяхте да завършите филма?
Снимките ни отнеха девет месеца в периода между октомври 2003 и юни 2004. Успяхме да запечатаме на лента 100 часа суров материал за общо 500 часа гмуркания. Крайният вариант на продукцията бе готов след близо две години работа.

Къде протекоха снимките?
Снимахме до бреговете на Египет, Мексико, САЩ, Френска Полинезия, Южна Африка, Мозамбик и Колумбия. Най-голямото предизвикателство за нас беше да открием някои видове, защото с всяка изминала година броят им намалява. Бяхме твърдо решени да намерим и заснемем пасажи на акулата чук, защото тя е особено застрашена. Искахме да покажем в естествена среда и бялата акула – тази с най-лоша слава. Ясно е, че не е безобидна, и музиката подсказва това. Когато е гладна, тя търси плячка, но това не означава, че само дебне някой да падне зад борда.

Във филма представяш няколко вида акули. Имаш ли си любимец?
Бих казал, че китовите акули са ми най-симпатични. Понякога проявяват черти, характерни за бозайниците, въпреки че са риби. Всяка от тях има собствено поведение, дори идентичност. Някои от тези нежни гиганти се страхуваха, други не се отлепяха от нас.

От Акули 3D разбираме, че немалко видове акули са застрашени от изчезване. Какъв е начинът те да оцелеят?
Изправени сме пред два проблема. От една страна, е свръхриболовът – всяка година се убиват между 100 и 200 милиона, защото супата от перки на акула е кулинарен деликатес в Азия. В момента над 120 вида са застрашените от изчезване – за последното десетилетие броят на някои видове е намалял до 80%, дори са на път съвсем да изчезнат в следващите години. Другият голям проблем е замърсяването, което вреди на тяхната естествена среда и заплашва изхранването им. Единствено обществената информираност и загриженост могат да спасят акулите.

Статистиката сочи, че повечето акули не са опасни за човека, но по време на снимките със сигурност е трябвало да сте внимателни...
Само 4 вида са потенциално опасни, и то само ако ни объркат с обичайната си плячка. Някои от тези инциденти са фатални, но трябва да имаме предвид, че ние не сме храната, която предпочитат. Когато се гмуркаш, винаги трябва да си внимателен и напълно наясно с риска, който поемаш. Навлизаш в света на хищниците и трябва да се погрижиш за своята безопасност. По време на снимките аз и операторът Гевин Макини разполагахме с клетки, но не ги използвахме. Познаваме акулите добре и можехме правилно да реагираме при опасност.

Повечето хора смятат акулите за страшни. Как ще ги убедиш да гледат филма?
Това се дължи на лошата репутация, която погрешно им се приписва. Акули 3D не е страшен филм, а показва най-добрата страна на акулите по един ефектен начин. След като гледат този филм, зрителите ще ги видят в различна светлина. В действителност фаталните случаи на ухапани от акули са 10-12 годишно. Повече са жертвите от ужилване на пчела!

Дали един ден триизмерното кино напълно ще измести традиционните игрални филми?
Да, мисля че двузимерните филми ще останат част от миналото, така както черно-бялото изображение бе заменено от цветното. 3D и IMAX екраните ни приближават още една стъпка по-близо до реалността. В момента салоните губят аудитория заради системите за домашно кино, а в бъдеще 3D филмите, прожектирани върху най-големите екрани в света, ще дадат ново, допълнително измерение, което не можем да получим вкъщи.

Официалната премиера на Акули 3D тук предстои. Какви са очакванията ти от посещението в България?
Идвал съм в страната ви вече пет пъти. Саундтраците към всички наши филми са записвани с Българския симфоничен оркестър SIF-309. За мен и композитора Кристоф Жаклин е изключителна гордост да работим с талантливите музиканти, които имате. Българите са много гостоприемни и с нетърпение очаквам да се завърна в красива София за премиерата… а скоро и за новия ми филм Dolphins and Whales 3D!

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.