Бягай, Лора!

30 март 2007 текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин
Димитър Коцев-Шошо се занимава с много неща, но едно не му дава мира – след като написа и издаде в адски готин формат романа Лора от сутрин до вечер, той се зарече и да го филмира. И това не е било шега – мина малко време и ето, че вече си говорим с него как върви кастингът и защо Лора трябва да е брюнетка.


Разбрах, че търсиш непрофесионалисти за ролите, защо така?
За главните роли със сигурност – не искам актьори от софийските театри, които репетират репликите си по известен начин. Заради липсата на свестни бг филми театралната ни школа е направила така, че професионалните актьори не могат да играят като за филм.

Е, ти няма ли да успееш да ги отключиш за съответната игра?
Ами, не знам дали бих могъл. Предпочитам в текста на актьорите да няма никакви акценти, отколкото те да са пресилени. Разбира се, предупреждават ме, че работата с аматьори не е толкова лесна. Но вече има много хора, които са се снимали в реклами, клипове или пък са водещи на предавания, без да са актьори. А пък май са по-добри медиатори. Така че търся непознати лица с някакъв медиен опит. Който иска да участва, е добре дошъл. Но трябва също да е добър, смел, справедлив. (смее се)

А на каква възраст са издирваните от теб млади таланти?
Не прекалено млади. За главната женска роля?– някъде между 25–35.

И няма да има шуробаджанащина, нали?
Не, не. Няма да уреждам приятели актьори.

С каква коса е Лора?
По-тъмна си я представям, ама и аз не знам защо.

На корицата на саундтрака към книгата не беше ли блондинка?
Да, обаче това не е тя. Да не се подвеждат читателите и многобройните почитатели (смее се). Тогава приех образа по-скоро като знак, че това е съвременна история. Иначе Лора е с тъмна коса. И със сигурност не е някаква повлекана, трябва да излъчва енергия. За мен срещата с нея ще бъде все едно да видя някого, когото не съм виждал отдавна.

Ама това да не се проточи с години, докога продължава кастингът?
Решили сме да продължи, докато не я намерим. Но все пак се надявам това да се случи в рамките на един месец. И след това много по-лесно ще наместим другите образи.

На какъв етап е текстът?
Завършвам трети вариант, ако броим и книгата, реално е четвърти. Някои герои ги няма, други са обединени. Мони и Джаба например – гинекологът и нейният приятел с хапчетата, вече са един човек.

Мда, далеч по удобно е гинеколът да ти бъде и...
И личен доставчик на медикаменти.

На какво искаш да прилича филмът?
Ще кажа нещо много отдалече, не знам дали ще се разбере. Така както Blair Witch Project разбива конвенцията за хорър филм и наистина плаши хората, искам така и Лора да разбие нагласата за филм тип Амели Пулен, тоест схемата „момичето се среща със загадката”. Ще снимаме по-непосредствено, по-близо до реалността.

Напоследък има много комикс във филмите, при теб как ще е?
Не, няма да има такива неща. По-скоро ще е обратното. В идеалния вариант бих искал да изглежда така, все едно цялата случка е заснета от хора, които са били там.

Кога го виждаш да стане?
Да снимаме есента – с оператора Владо Михайлов, и до края на годината да е готов. Ще снимаме абсолютно партизански, с най-минималния бюджет, техника и всичко. Но с много готина енергия. Хората, които ще участват, трябва да знаят, че няма да имат собствена каравана, но ще са част от тази обща енергия. Ще снимаме на видео, а не на кинолента. И това няма да е филм, който ще се стреми да спечели 372-ма души киноаудитория, а ще гледа да излезе на DVD и да стигне до много повече хора, по-лесно и по-бързо. С много тийзъри и промоция в интернет.

Какво друго интересно правиш?
Поканиха ме отново да снимам годишните музикални награди на телевизия ММ, които са през юни. Продуцент ще бъде един симпатичен англичанин с голям опит, привлякъл е сценограф и светлинен дизайнер от Лондон. Много ми е приятно, че ще бачкам с хора, които са на много високо ниво, защото ще си открадна от тях някакви неща. Също работя и по един проект с братя Чучкови – Tilt, игрален филм за банда момчета, които израстват между 1989-1995. И той би трябвало да се снима наесен.

Иначе как си?
Търся няколко милиона лева, за да мога да се отпусна, да се отърся от грижите за насъщния и да напиша още едно романче. Първото го написах, като продадохме къщата на сестрата на баща ми. Обаче вече изхарчихме парите. (смее се)

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.