Късо съединение

10 август 2007 текст Анелия Александрова, снимки Тодор Цветков за Ангел Коцев студио
Дворецът в Балчик за пореден път прибира около 400 луди агенти за петия международен фестивал на късото кино. Потърсихме основния двигател на феста да ни каже повече. Той е Цанко Василев – един мъж на 33, който е учил инженерна екология, информатика, два пъти режисура и още някакви неща и прави всичко със заразителен ентусиазъм.


Как се запали да правиш такъв фестивал?
Учех режисура в един университет, срам ме е да му кажа името. Направих филм, селектираха го за фестивал в Битоля и аз бях супер щастлив. Но ми казаха, че няма да ходя, защото ще отиде ректорът. Аз пък тропнах с крак и казах, че в такъв случай няма да си пратя филма и стана голяма драма. И тогава си казах, че ще си направя мой фестивал, без въобще да знам какво ме чака. Сега общо взето гледат да не ме нервират (смях). И казват, че не трябва да се занимавам с политика.

Защо късометражно кино?
Вече все по-малко хора искат да остареят с два часа за един филм. Доста трудно е, особено за некомерсиално, небюджетно кино, да задържи толкова дълго вниманието на хората. Живее се много по-динамично и късата форма е много по-лична.

Крайният срок за участия тази година мина, каква е картинката?
Получихме 1620 заявки за участия от чужбина, от 62 държави. Отделно 132 от България. Състезават се в две отделни програми – Международна и БКП. Това е заради различното качество на продукцията. Все пак навън разполагат с неограничени техника и бюджети.

Как ти се струва реколтата?
Има убийствени филми. От чуждите ще покажем 84, само 5 процента от всички общо. Изхвърлихме много наградени филми, просто не можаха да се преборят.

Впечатляващи резултати. Рекламирате ли събитието навън?
Естествено, че въобще не можем да си позволим истинска реклама. Нашата реклама са думите на хората, които са били тук.

Кой ще влезе в журито този път?
Още се уточнява, чакаме потвърждения. Но сме поканили за председател Божидар Манов, Файзал Хорейши, монтажиста на Дейвид Линч, една много приятна българска дама – Ралица, която спечели на Берлинале за късометражен филм, победителя от миналата година с филма Quick View. Все свестни хора.

Говориш в множествено число, представи и останалите от екипа накратко.
Ние сме аз, Мацката и Любчето.

На това му се вика кратко. Какво интересно да чакаме още?
Образователната ни програма набира страхотна сила, но най-важното остава, че една седмица ще сме заедно, ще се опознаваме, ще се забавляваме и ще се влюбваме.

Миналата година имаше отворено ателие по анимация, по операторско майсторство, уъркшоп по монтаж. Сега какво?
Сега ще дойде монтажистът на Стенли Кубрик от Пълно бойно снаряжение. Лея Пишка от Германия ще води курс по саунд дизайн. Ще има тридневен уъркшоп за оператори, организиран от Kodak. Ще учат студенти как да използват 16 мм камера и филм. След това нещата ще се промият в лабораторията им и ще се направят DVD-та, които ще подарим на всички участници на допълнително специално събитие. За първи път ще има и направление Телевизионни филми. Много известни имена от българската телевизионна журналистика са подали заявки за участия. Ще има отворен пазар, продуцентски и дистрибуторски компании ще имат свои щандове и ще могат директно да се договарят с автори, които са им направили впечатление.

От студентски фестивал в началото май става нещо доста по-голямо?
Смисълът на фестивала е да бъде професионален и полезен. Никога не сме искали да бъде просто място, на което да се събираме и да се напиваме.

Каква е запазената ви марка?
Стараем се да провокираме млади хора да мислят и да работят. Миналата година изнасилихме всички да снимат за 24 часа социална реклама. Темата ни я даде Маги Малеева с инициативата Горичка.

Търсите ли различни теми на всяко ново издание?
Не се конкретизираме предварително, никога не сме харчили калории да мислим много напред. Избягваме категорично да даваме направления и тенденции, защото е много опасно. По-добре всеки млад автор и професионалист да знае, че това е мястото, където може да се покаже и да срещне сродни души.

Кой от световните фестивали ти е най-любим?
Ами моят (смях). Няма хубав и лош фестивал. Харесвам младите фестивали, когато все още нямат много участници, получава се много семейно и приятно на такива първи издания. Харесвам и много стари фестивали, защото тогава пък всичко е много професионално и много добре организирано. BBC имат много интересен фест в Бристол, на който млади автори се срещат с продуценти. Никога няма да забравя и един фестивал по средата на Алпите в Австрия, който е на Куртс Филмс и се провежда в град на име Ебензе (смях, смях).

Гледаш ли други филми освен кратки?
В неделя гледах Хари Потър. Когато се запознахме с жена ми, даваха Карибски пирати и Хари Потър. И сега продължаваме да ги гледаме, независимо коя е серията. Имат сантиментална стойност за нас.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.