Мисия Храна

8 септември 2011 текст Никола Шахпазов
Ко-режисираният от британката с екзотични азиатски черти Шели Лий Дейвис План: Яж е неочаквано различен филм, в който ще откриете новаторски готварски рецепти, следвани от почти сензационни изказвания на учени, а темата за човешкото здраве е вплетена здраво в обсъждането на най-тежките екологични проблеми на съвремието. Това е филм, който призовава да променим хранителните си навици, за да спасим планетата, прокарвайки посланието си едновременно строго научно, но и съвсем леко, без назидателен тон и евтини пропагандни трикове. Не случайно План: Яж ще бъде част от организирания от Горичка филмов фестивал (в кино Одеон, 13-20 септември), а Шели ще е негов специален гост на 18 септември с прожекция на филма и дискусия. Седмица преди това позвънихме в лондонския є апартамент, за да я разпитаме как се снима филм без бюджет и как един приятелски проект може да се превърне в мисия.


План: Яж е режисьорският ти дебют – знаеше ли как точно ще се получи филмът?
Да, това беше първият ми филм и определено бях доста нервна. Работата по План: Яж започна преди три години и на практика всички от малкия ни екип трябваше да напуснем работата си. Залогът беше голям, защото щяхме да загубим много, ако нещата не се бяха получили.

Сигурно не е било лесно да заснемете филма без начален бюджет?
Абсолютно. Бяхме спестили пари покрай предишната си работа, като голяма част от тях отидоха за самолетни билети до Америка и закупуването на една малка камера. Впоследствие довършихме филма на моя домашен компютър… Липсата на бюджет, както и липсата на истински екип беше голямо предизвикателство за нас. Дори си мисля, че ако осъзнавахме колко трудно ще бъде, нямаше изобщо да се захващаме, хаха.

Смяташ ли за обезпокояващ факта, че за филми като вашия трудно се намират спонсори?
Когато започнахме снимките, така или иначе нямаше голяма възможност да получим финансиране, особено като начинаещи в правенето на филми. А и от самото начало ни беше ясно, че темата на филма е твърде противоречива и няма да открием лесно спонсори. От друга страна, така филмът се оказа наистина независим, защото искахме да имамe пълен контрол над начина, по който е представено всичко в План: Яж. Единственият проблем за нас в момента е, че нямаме пари, които да похарчим за маркетинг на филма. Обаче намираме неочаквана помощ – компанията за биохрани Whole Foods толкова хареса филма ни, че плати за прожекциите му в 90 американски града. Разчитаме много и на обикновените зрители, които говорят за План: Яж и го препоръчват. Така нещата се получават съвсем естествено и филмът става популярен, защото хората го смятат за важен, а не защото в рекламата и разпространението му са вложени милиони.

Работата над филма промени ли хранителните ти навици?
Определено. Начинът ми на хранене се промени изцяло, а същото се случи и с повечето хора, които работиха над План: Яж. В момента съм изцяло на растителна диета, докато в миналото хапвах повечко месо и млечни продукти и се чувствам отлично, изпълнена съм с енергия.. Научих и много неща за готвенето.

На официалния ви сайт има информация, че легендарният битълс Пол Макартни подкрепя идеите на План: Яж. Има ли и други известни хора, които са ви поздравявали?
Другият важен човек, който подкрепя филма, е британски министър от министерството на храните и екологията. Той прожектира филма в парламента в Лондон, както и в Шотландия. Той силно вярва, че идеите на нашия филм биха могли да променят цялостната хранителна политика в Обединеното кралство.

Значи все пак вашата мисия не е невъзможна?
Много филми преди нашия са успявали да променят общата нагласа на хората. На ръба например ни показа каква риба би трябвало да ядем и кои видове няма смисъл да ловим. Също така продукции като Неудобната истина и Храна ООД имаха сериозен ефект, предизвикаха дискусия. А това е най-важното – хората да използват нашия филм като инструмент за промяна на общата нагласа. Разбира се, голямата промяна ще отнеме много време, но може би не невероятно много. Важното е повече хора да гледат филма, да възприемат идеите му и да поискат от своите правителства тази промяна.

Вероятно голяма част от вегетарианците и веганите обожават План: Яж?
Приемат го нееднозначно, а удивително голяма част от тях не харесват филма. Веганите не одобряват факта, че в него става дума за експерименти с животни, случили се през 70-те години, а пък някои от вегетарианците не одобряват отхвърлянето на млечните продукти. Но това беше нашата цел – да не се занимаваме с въпроса за правата на животните и други свързани с него теми, а да се съсредоточим върху екологията и човешкото здраве. Така или иначе, План: Яж не е правен за веганите, които изобщо не употребяват месо, а за обикновените хора, които ядат месо и млечни продукти всеки ден. Там искаме да предизвикаме промяна, и то с представянето на истински, научни факти.

Често ли ти се случва да спориш с хора, които агресивно отстояват позиции, противоположни на твоите?
Много често. Винаги след прожекциите на филма оставяме време за въпроси на зрителите и обикновено присъстват хора, които твърдят, че всичко, което казваме, е грешно. Това не е проблем за мен, даже е полезно – все пак ние искаме да предизвикаме реакция и дискусия.

Какви хора обикновено присъстват на прожекциите на План: Яж?
Много различни – от деца до старци и от еколози до хора, които просто се интересуват от готвене. Очаквам в България голяма част от аудиторията да е силно ангажирана с екологичните проблеми, тъй като фестивалът на Горичка е с такава насоченост. Прожекцията в София на 18 септември ще е много интересна за мен, защото ще бъде една от първите ни европейски дати, поне след Германия.

Прожекцията на План: Яж и срещата с Шели Лий Дейвис е в Одеон, 18 септември, 17:00, 5лв

Горичка филм фест е в кино Одеон, 13‑20 септември, 5лв за един филм,
30лв за целия фестивал

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.