Дни на независимостта

28 октомври 2010 текст Дима Чакърова, снимки Ангел Коцев студио
Преди 13 години, когато поема със семейството си към личните си неограничени възможности в Щатите, Жана Караиванова е звезда на Народния театър и суперуспешна филмова актриса. Киното се оказва страст, която не се потушава лесно и на американска почва тя продължава да му се отдава. Между лъскавите срещи с холивудски знаменитости, ежегодно организира Фестивал на българското кино в Ню Йорк. Тези дни е в София като директор на първия фестивал за американско независимо кино So!Independent, който ще се проведе от 5 до 11 ноември и ще ни покаже по-доброто лице на американската киноиндустрия. Гледането си заслужава!


Как стигнахте до осъществяването на So!Independent?
Това е идея, която от 1-2 години много силно се върти в главата ми. Фестивалът на българското кино в Ню Йорк доказа, че нашето кино има топъл прием и много приятели в Щатите, в същото време независимата, некомерсиална американска култура ми се струва много малко позната в България. От разговорите с хора около мен, приятели и творци, ми се стори, че има глад за подобно алтернативно изкуство, което говори на директен език за истинските неща от живота. За огромен късмет Фондация Америка за България застана зад проекта и сме твърдо решени този фестивал да стане ежегоден.

Да уточним какво влиза в определението независимо кино.
Независимото кино има много точна формулировка – то не е нито нискобюджетно непременно, нито пък ъндърграунд. Това е чисто и просто кино, което не получава корпоративно финансиране, а е извън мрежата на 5-те основни холивудски студия, които са корпоративна собственост. Критериите в независимото кино се определят само от продуцентите и творците, докато в комерсиалното кино e задължителeн определен процент печалба.

Коя е най-добрата страна на независимото кино спрямо комерсиалното?
Нещата са суперсвързани. Независимото кино създава изкуството, ражда творците и идеите и, най-грубо казано, Холивуд после купува тези идеи и ги превръща в блокбъстъри. Идеите, казанът, в който се създава интелектуалният и творчески продукт – това е независимото кино. Затова цялата киноиндустрия в Щатите поддържа това кино, защото без него Холивуд е невъзможен. В програмата на So!Independent има филми, в които участват много холивудски имена, но в независимото кино те намират своето освобождение и присъстват по съвсем друг начин. Ще ги видите в неочаквана светлина.

Имате ли любимо заглавие в програмата – нещо, което не бива да пропускаме?
Имам един любим документален филм – Teenage Paparazzo, който ние преведохме като Папарацо. Разказва се за едно изключително 14-годишно момче, което се занимава професионално с папаращина в Холивуд. В него се разкриват суперлюбопитни социални процеси, свързани със съвременните медии. Но и останалите филми са ми любими, хаха.

На какво заложихте при селекцията?
Фестивалната селекция е от 16, а не от 160 заглавия, и то неслучайно – всеки от филмите е различен от другите като послание, тема и постижения. Като първо издание искахме да заложим на една неголяма, но силна селекция, която да даде цялостна представа какво всъщност е американското независимо кино. Заглавията са избирани на два знакови американски феставала – Sundance, организиран от Робърт Редфорд, и TriBeCa – от Робърт Де Ниро, има носител на Оскар, както и хитове от Берлинале и Кан.

Освен филмите какво друго да очакваме от So!Independent?
Залагаме много на късометражната програма, селектирана от Линда Олшевски, която е ко-директор на Shorts International – най-голямата компания за късометражно кино в света. Тя идва за двудневен уъркшоп, на който ще говори за пробиването на път към американския пазар и номинации. Тя идва с огромно сърце и страшен ентусиазъм. Тук ще бъде Джойс Ким – продуцентката на филма Пъти Хил, който е уникален, защото е заснет с 20 хиляди долара, а междувременно е селектиран на Берлинале, на фестивала в Солун и списание Variety, което много трудно дава добра рецензия, написа изключителни думи за него. Тя ще разкаже как може да се направи честен филм за малко пари. На 6 ноември от 21:00 в Склада ще свири филмова музика на живо не кой да е, а номинираният за Оскар 2009 Чарлз Рей Мак, с още трима музиканти от Ню Йорк. Филмите ще бъдат удоволствие, а от гостите можете да черпите опит, знания и личен контакт.

Колко време ще останете в София?
Тук съм до края на ноември, после – отново в Америка, където ще започна подготовката на 8-то издание на Фестивала на българския филм в Ню Йорк. Идеята ми е тази пролет фокусът да е върху балканското кино – и наши филми, и на нашите съседи. Така че съм планирала след So!Independent да замина, после да се върна и изобщо да си прекарвам времето напред-назад между двете страни.

Фестивалът за независимо американско кино So!Independent е от 5 до 11 ноември в Cineplex, Дома на киното, Люмиер
.
Подробната програма е на soindependentfilmfest.com, билети от eventim.bg и на касите на кината.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.