Годишен отчет23 декември 2010 фотография: Елена Спасова
ВЛАДИМИР КОНСТАНТИНОВ
неженен, неосъждан, заместник главен редактор в българското издание на Playboy

Какво се случи в българската музика през 2010?
Не й отделям достатъчно внимание, така че би било неуместно да давам оценки. Хубаво е, че продължава да има групи, които се опитват да са антидот на балканската музика за маса и съм убеден, че усилията им имат смисъл. Иначе да се дели музиката на българска и друга е толкова безсмислено, колкото да се делят хората на пишещи с лява и с дясна ръка. Мисълта, че истинските творци нямат родина, е много... смислена. През 2010 съм прекарал най-много време с албумите на Марк Ронсън, Superpitcher и LCD Soundsystem в ушите и те по някакъв начин са и мои (тоест български), независимо дали са записани в Ню Йорк, Скопие или Стокхолм.

Каква оценка по десетобалната система бихте дали на музикалния живот през 2010?
Концертният живот в България и през 2010-та трябва да носи на врата си табелка “само за носталгици” и леко да се срамува от това. Мрънкам срещу това леко лицемерно, защото старите звезди, които харесвам – Брайън Фери, Дейвид Силвиън, Гейвин Фрайдей и други мъже на средна възраст с костюми, продължават да не са сред поканените. Но също така не виждам абсолютно никакъв смисъл да гледам The Prodigy през 2010, при положение че са ми били интересни за последно през 1996. Естествено, не всичко е черно и има малки пробиви в средата на терена, които дават надежда, че имаме някаква връзка с главния филм – партитата на DJ Mag, които последно поканиха Monarchy, са много добър пример.

Събитието, което промени средата – в заглавие или име на човек?
Може би предстои. Внезапният пик на адекватна българска музика от средата докъм края на 90-те, когато излязоха албумите на Piromania, Тъмно, Креш и Babyface Clan, няма как да не се повтори в някакъв момент.

2011 – Надежда всяка тука оставете или Светлина в края на тунела за българската музика?
Най-важното е надеждата да не умре преди 2012.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.