Видеохолика 2011

Видеохолика 2011


1 юни 2012
Специална селекция видео-арт от международния фестивал Видеохолика, Варна, представена от организаторите на фестивала.


Затворена циркулация (В средата на Швеция)
Матиас Харестам (Германия / Швеция), 2011, 02:57
Тиха улица в жилищен район някъде в Швеция. Постоянно движещата се камера “пътува” надолу по улицата към голяма дупка в края, където бива "погълната" от огромна дъвчеща уста и после се връща отново на същата улица.
Хората от полет №103
Фьодор Беленки (Германия / Русия),, 2010, 8:34
В резултат на терористично нападение, полет 103 се разбива на парчета в небето над Локърби. Всичките 259 пътници биват изхвърлени от самолета и падат в продължение на две минути към Земята. Някои от тях не губят съзнание.
Супер живот
Лин Чен-Вей (Тайван), 2011, 02:59
Ако мога да притежавам супер сили, мисля, че животът ми ще бъде по-добър. Дори ако те съществуват само във визуална среда. Аз все още се надявам, че мечтите се сбъдват в този хаотичен свят.
Изкусно изплъзване
Kирон Хюсеин (Великобритания), 2010, 02:44
Фрагментирана алегория – дама разпалва фото-чувствителна си епилепсия вместо опиум.
До Луната
Юнджи Парк (Корея), 2009, 02:53
В момента, в който светлината свети сама по себе си, ни позволява да осъзнаем нашата слепота, която ни пречи да се видим един друг отвъд светлината. Светлината не е съществуване, но истината съществува, за да запази разстоянието между нас.
AANAATT
Maкс Хатлер (Германия / Великобритания), 2008, 04:45
Няколко огледално-отразени пространства, многоцветна хартия, геометрични и неопределими обекти са ангажирани в танц на отражения, взаимни сливания и неконтролируеми елементи – облаци, слънчева светлина и движещи се сенки.
Редици (версия 2)
Марек Grzyb (Полша), 2011, 03:08
Кратък филм, показващ последиците от унифицирането и имитирането на другите.
Giochi а carica / Пролетни играчки
PetriPaselli / Maтео Петри & Лучанo Пазели, (Италия), 2011, 5:26
Черен фон, на който се появят малки играчки като носени от вятъра. Първо една по една, а след това постепенно една след друга, тези играчки започват да взаимодействат помежду си на пода, блъскайки се една о друга и скупчвайки се, издавайки звънтене и изпълвайки цялото визуално пространство.
Transformance
Нина Kуртелa (Хърватска), 2010, 10:00
Творба, представляваща видео-събитие, което активира и документира един пърформанс с петмесечна продължителност.
Пробив в плътно обкръжение
Сяо Ю-Чи (Тайван), 2008, 01:03
Може би има една виртуална ситуация за устояване на външно влияние. Все пак, реалната истина стои зад виртуалната ситуация в нашия живот.
Граница
Пьотр Лис (Полша), 2011, 02:56
Видеото говори за границите на нашето съзнание. Това е опит да се отправи предизвикателство пред това, което е непознато за нас, към края на света на илюзиите, въображението и сетивата.
Дванадесет хайку в летаргия (незавършени)
Емилия Лозева & Дани Уинклер (Великобритания), 2010, 07:17
Пасивният реализъм на природата се разкрива посредством простота и лекота. Три реда стихове правят корелация между образ и явления в една времева точка. Използвайки ловките тънкости на тази стилизирана форма, филмът улавя с минимални изразни средства ритъма, в който се случват нещата.
Хамелеон
Група CAPTURE / Стефани Казаентре, Ана Мария Гомес, Алис де Кагазан (Франция), 2010, 01:00
Разходка на младо момиче, което търси своето място в града.
Още един ритник
Ана Чигон (Словения), 2010, 3:40
Кратко видео със смислово иронично послание, което бавно се разкрива. Създава се напрежение от недовършеното изречение и от повторението на ритници, които понякога изглеждат болезнени, понякога пълни с енергия, а понякога дори смешни.
Детоксикация и западаща материя
Чика Мацуда (Япония), 2011, 05:00
Аварията в атомната централа Фукушима в Япония на 12 март 2011 бе проява на провала на нашата рационалност и бе отричане на нашия начин на консумация на енергия. В момента там все още се освобождават радиоактивни материали. Животът ни е замърсен и тези токсини ще продължават да се разпространяват във въздуха, водата и да попиват в земята. Хората ще засадят слънчогледи за детоксикация и може би в близко бъдеще край Фукушима ще бъдат наблюдавани безпомощно разцъфтели слънчогледови полета.
Holobomo
Оуен Ерик Ууд (Канада), 2009, 05:00
Какво се случва, когато изображенията започнат да доминират? Нашето поле на зрително възприемане прелива от визуално забавление и реклами, които са се увеличили до степен да станат по-важни от собствените ни спомени и преживявания. Ние се превръщаме в хора, обхванати от стимулатори, които често нямат никакво значение за нашия живот.
След пожара
Жаки Перконт (Франция), 2010, 07:09
След пожара образите все още горят и ландшафтът изчезва.

Кино Комсомол, 1 юни, 19:30

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.