Дни на планинарското кино

Дни на планинарското кино


18 - 21 май 2011
Панорама на филми за приключения, пътешествия и екстремни спортове, посветена на 30 години от първото българско изкачване на осемхилядника Лхотце (8516 м).Прожекциите са в залата на Туристическо дружество Сърнена гора, бул. Цар Симеон Велики 62. Вход свободен.

18 май:
Откриване на Панорамата
18:30

Цветовете на чувствата
Италия, 2010, 18’ • Реж. Елио Орланди
Изследване на чувствата по време на катерене по една от кулите Пайне сред морето от гранит на Патагония. Човек не може да влиза в съперничество с планината, а единствено да се приспособява и да живее според нейните закони. И да стига до върховете, когато тя позволи.
18:40

Долпо Тулку (Завръщане в Хималаите)
Германия, 2010, 101’ • Реж. Мартин Хофман
Долпо е изключително живописен изолиран район в Северозападен Непал. Това е плато с височина между 4000 и 5000 м, населено от изповядващи будизъм тибетци. Един 27-годишен монах се завръща по тези места след обучение в Индия като Долпо Тулку – реинкарнация (превъплъщение) на високопоставения Лама Долпо Тулку. Хората го приемат с дълбоко преклонение като духовен лидер, с когото свързват надеждите си за бъдещето.
18:58

Докосване до чудото
Полша, 2010, 27’ • Реж. Артур Хайзер, Кая Каличинска-Мендик
Филмът показва събитията по време на зимната експедиция на 12-тия по височина връх в света – Броуд пик в Каракорум, Пакистан. Участници в нея са Артур Хайзер, имащ пет осемхилядника в актива си и първо зимно изкачване на Анапурна (8091 м), д-р Роберт Шимчак (Дхаулагири), Дон Бауи от Канада, планински гид, изкачил К-2 и десетки върхове в Аляска, с неоценим принос на Броуд пик през 2005 г., когато участва в акцията за сваляне в подножието на счупилия крака си Артур Хайзер. До момента нито един от петте осемхилядника в Пакистан няма зимно изкачване.
20:40

19 май:
Чадар – сянка от стъкло
България, 2010, 30’ • Реж. Герасим Величков
Поетичен киноразказ за зимното преминаване през замръзналите каньони на река Занскар, единственият начин да се достигне едноименната област в Кашмирските Хималаи през зимата.
18:00

Уралските планини
Германия, 2009, 45’ • Реж. Оливер Гьотцл
Мистериозни монументи обозначават границата между Европа и Азия – на едно плато в Северен Урал се издигат седем каменни обелиски, наречени “Седемте силни мъже” или "Манпупунер" на езика коми. Наоколо обикалят гладни лакомци и мечки. По почти недокосваните от човека брегове на река Урал за водопой се появяват стада от лосове. Гмуркат се норки, а мускусните плъхове се потапят под водата, използвайки дългите си носове като своеобразни шнорхели. Този спиращ дъха филм от серията Дивата природа на Русия ни отвежда в този толкова слабо познат и загадъчен свят.
18:30

Тенгри, сини небеса
Германия/Киргизия, 2008, 104’ • Реж. Мари Жаул дьо Поншвий
Една разтърсваща love story в сърцето на Киргизия, в планината Тян-Шан. 30-годишният Темюр отива да търси баща си сред тамошните номади. Там среща красивата и млада Амира. Но пътят до щастието е дълъг и трънлив...
19:15

20 май:
До върха и нагоре
България, 1981, 55' • Реж. Иван Панайотов, Александър Пеев
На 30 април тази година се навършиха 30 г. от първото българско изкачване на осемхилядника Лхотце (8516м).
18:00

Долината на Големия разлом – езера с газирана вода и вътрешни морета
Австрия, 2009, 53’
Документален филм за планината Удзунгуа в района Морогоро, Танзания, където от 2004 г. Природонаучният музей в Тренто, Италия, осъществява програма за опазване и съхраняване на биоразнообразието. Франческо Роверо, завеждащ отдела Биоразнообразие в тропиците, е научен консултант на филма, който разказва за откриването на нови за науката ендемитни видове.
18:55

Skye Wall
Великобритания, 2008, 22’ • Реж. Алъстър Лий
В търсене на мечтаната линия за катерене, британският катерач Дейв Бъркит прокарва зашеметяващ тур в стил trad Skye wall с трудност E8 6b в масива Килин на остров Скай, Шотландия.
19:48

В Пакистан планината отива при Мохамед
България, 2010, 30’ • Реж. Герасим Величков
След трудно преминаване по най-дългата ледникова система в Каракорум – Биафо-Хиспар, двама българи се отправят към границата с Афганистан. Там откриват необикновена народност със старинни традиции.
20:10

Ходът на живота
Великобритания, 2008, 21’ • Реж. Дейв Браун
Петата част от филма Обвързаност II представя петима от топ-катерачите на Великобритания по време на изкачвания по знаменити турове. Ходът на живота по огромната бяла плоча на крайбрежните скали близо до Девън се оказва най-голямото и най-трудното предизвикателство в кариерата на Джеймс Пиърсън. Тази красива, но изключително трудна линия е премината след надмогване на болката, нервите и страха.
20:40

21 май:
Дийо – газената лампа и непалската култура
Непал, 2009, 34’ • Реж. Бинод Кумар Дхами
Използването на газената лампа дийо има вековни традиции в Непал. За непалците тя е не прост елемент от бита, а предмет с чудодейни свойства, който носи напредък и щастие. Както и важен атрибут в религиозните ритуали. 
09:00

Вечният път
Италия, 2008, 29’ • Реж. Джорджо Грегорио
Алпинистката от Тарвизио Нивес Мерои е една от малкото жени в света, стъпили на К-2, а също така и на още 10 осемхилядника. Тя и гидът Марко Албино Ферари предприемат траверс на великолепния масив Йоф Фуарт в самото сърце на Юлийските Алпи.
09:34

Алпийска трилогия: Новите дрехи на царя
Чехия, 2010, 36’ • Реж. Ондржей Смрж
Експресивен разказ за усилието да преодоляваш отвесните стени. Ондра Бенеш и неговият приятел Гуидо Унтервуцахер изкатерват най-трудния маршрут от т. нар. Алпийска трилогия във Вилдер Кайзер, Австрия. Изкатервайки този тур, Ондра Бенеш става третият човек в света, след Щефан Гловач и Харалд Бергер, който се справя с End of silence (8b+), Kaisers neue Kleider (8b+) и Silbergeier (8b+).
10:03

Черно и бяло
България, 2010, 27’ • Реж. Цветелина Атанасова
Повече от 100 души са живели и работили досега в нашата изследователска база на ледения остров Ливингстън в Антарктика. А това означава съвсем нова нагласа на биологичния часовник, пренастройване на психиката, приспособяване към условия, които цивилизованият човек не може дори да си представи. Какво кара повечето от тях да се връщат отново? Отговорът ще намерим във филма, в който Цветелина Атанасова отново се изявява като оператор, репортер и пътешественик, който не престава да гледа на света с широко отворени очи.
10:39

Rhapsody
Великобритания, 2008, 10’ • Реж. Дейв Браун
Четвъртата част от филма Обвързаност II. Легендарният катерач Стийв Маклюър привлича вниманието на всички, когато прави впечатляващо и запомнящо се повторение по една от най-трудните trad линии – Rhapsody (E11).
11:06

Скок в бездната
Чехия, 2009, 21’ • Реж. Томаш Вадура
Мацоха е най-голямата пещера в Чехия и в Централна Европа. Нейните 138 м. са огромно предизвикателство за Мартин Трдла и Робин Калета – бейз-джъмпъри, скачащи с парашут от постоянни, нелетящи обекти. Двамата посвещават дълго време на подготовката за този скок, който изглежда като абсурд в очите на останалите.
11:16

Бегачът на дълги разстояния
Полша, 2008, 20’ • Реж. Яцек Шафрански
Пенсионираният миньор от Шльонск, Силезия, се занимава с рядка и слабо позната дисциплина – бягане на свръхдълги разстояния. За две денонощия непрекъснато бягане той е в състояние да премине 378 км, колкото е разстоянието, например, от Варшава до Биелско Бяла. Това, което за него е “хляб насущний”, за средностатистическия гражданин е нереално, граничещо с лудост. Постиженията му са впечатляващи – трето място на световното първенство по 48-часово бягане и второ на европейското по 24-часово. Има пробягани 80 000 километра и започва третата си обиколка на Земята. И въпреки това остава почти неизвестен.
11:37

Монголия – в сянката на Чингиз хан
Словакия, 2010, 61’ • Реж. Павол Барабаш
Един филм, който хвърля мост между времената на всесилния и могъщ владетел Чингиз Хан до съвременността на далечната и загадъчна Монголия. Поредният филм, доказващ изключителното операторско и режисьорско майсторство на Павол Барабаш – един от най-награждаваните и най-успешните автори на планинарски, пътешественически и приключенски филми.
11:57

Закриване на Панорамата
13:00 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.