София ДокуМентал 2022

София ДокуМентал 2022


19 - 28 септември 2022
София ДокуМентал е първият международен фестивал в България за художествено документално кино с фокус върху човешките права. Третото му издание стартира на 19 септември с Убийството на един журналист - филм, който ни разкрива историята на убийството на словашкия журналист Ян Куциятк.


Лентите в програмата се фокусират върху най-наболелите проблеми на човешките права, а самият фестивал функционира като своеобразна платформа за дебат върху актуални проблематики. След много от прожекциите имаме възможност да се срещнем с режисьорите, да научим повече за процеса на създаване на филмите и да вникнем в основните конфликти.

В програмата са включени 28 филма от България, Франция, Хърватия, Швеция, Германия, Литва, Украйна, Чехия, Дания, Великобритания, Италия, Грузия, Сърбия, Белгия, Полша и още много държави. Един от основните акценти са документалният шпионски трилър Навални, който проследява съвместната работа на съвместната работа на Навални с българкия разследващ журналист Христо Грозев. След прожекцията се запознаваме със самия Христо Грозев и потъваме в интригуваща дискусия.

Двукратно номинираната за Оскар режисьорка Лиз Гарбъс този път надниква в живота на Жак-Ив Кусто и емблематичните му филми, изобретения и преживявания, които го превръщат в най-разпознаваемия екологичен глас на миналия век. В рамките на фестивала гледаме и първата копродукция на HBO Max за България Нямаш място в нашия град. Лентата разбива стереотипите за Перник, познати от изтърканите вицове, и показва живота извън клишетата.

Фестивалът е разделен на няколко тематични направления. В Docupersonal надзърваме в лични истории с изключителна дълбочина, а във Фокус: Украйна и Фокус: Чехия вкусваме начина на живот в съответните страни. Журналист под прицел ни сблъсква с трудностите на професията и опасностите, пред които се изправят журналистите, Всички цветове представя съдбите на ЛГБТИ+ личности, докато Властта на образа говори за влиянието на значими места, медии и платформи. В програмата Спешно зелено са зачекнати темите за екологията и екосъобразния начин на живот. Лидерите на опозицията ни позволява да поплуваме срещу течението в обществото и да се срещнем с трудностите на бунтарския дух, а Необикновени жени ни запознава с необичайните житейски пътища на жените, избрали да живеят по собствени правила.

програма

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.