Световен фестивал на анимационния филм

Световен фестивал на анимационния филм


27 - 29 януари 2017
Световният фестивал за рисувано кино мина през Варна още наесен, а сега идва при нас с част от програмата си – от 27 до 29 януари гледаме анимации за малки и големи в Люмиер, а ескизи От кухнята на режисьорите чакат на Полуетаж Изток в НДК.


Късо за големи
Отплаваме на 27 януари в 17:30 с българския Няма начин и още 47 заглавия на опашката, разделени на три порции по 75 минути – по една за всеки фестивален ден. Историите обикалят из женската стая на спомените (Празнината), гората на Гьоте и Шуберт (Горски цар) и стигат до държава върху гърба на кон (Пътуваща страна), за да ни срещнат с нетърпелива двойка, търсеща щастието в простото ежедневие (Болката). По пътя се запознаваме и с шест родни анимации, сред които дуетът Господинов-Ушев и Сляпата Вайша, която живее едновременно в миналото и бъдещето – създателят ѝ е на стр. 14 в броя, а прожекцията започва в 15:00 на 28 януари. На следващия ден в 15:15 слагаме точката на късите анимации за големи с белгийска Лучена супа и още 13 съставки.

Детското
С етикет "за децата" на 28 януари в 13:30 пристигат 13 анимации от девет страни в десета. Самотно прилепче, търсещо приятел (Време за прилепи), човекоядец, който се преквалифицира в композитор (Даша и човекоядецът), червен дракон, откриващ своята същност (Една кратка история), са само няколко от щрихите с дължина между 2 и 11 минути, с които хлапетата отброяват 12-тия фест за рисувани филми.

Голямата тройка
Разреждаме късите блокове с три пълнометражни анимации, всяка по 80+ минути. Тръгваме от Белгия на 28 януари в 16:30 по следите на Момчето фантом, което става невидимо, минава през стени и се сприятелява с полицай-инвалид, за да пребори мистериозен гангстер. На следващия ден в 13:30 наостряме уши за руската Легенда за златния дракон и остров Кикорики, чиито обитатели са тормозени от зъл гений и изобретението му за смяна на самоличности. Анимираното grand finale носи заглавието Вълшебната планина и идва в 16:45 на 29 януари с приза "най-добър" на върха. Документалната драма на Анка Дамян броди из половин век история за полския бежанец Адам Винклер – от Франция през Афганистан и Ню Йорк, пиронът в програмата удря със сила по болните теми на един свят, който Адам се опитва да пренареди с вярата си.

Световният фестивал на анимационния филм е в кино Люмиер от 27 до 29 януари. Билети 6лв от ticketportal.bg и касите на НДК.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.