• Ти да видиш: ретроспекция на филми на Иван Андонов

  2 - 27 юли 2022
  Ретроспекцията на творчеството на големия български режисьор, актьор, сценограф, аниматор и художник Иван Андонов в City Mark Art Center обхваща най-знаковите ленти от филмографията му.
  Сити Марк Арт Център
 • Срещи на младото европейско кино

  20 - 29 юни 2022
  Тазгодишното издание на фестивала, посветен на най-младата филмова аудитория, е богато на разнообразни събития: от специална селекция, концентрирана върху жените режисьори, до интересни майсторски класове, работилници и конференции. Събитията се провеждат във Френски институт, Чешки институт и Гьоте-институт, а входът е напълно свободен.
  Гьоте-институт, Френски институт - Зала Славейков, Чешки център
 • Sofia Pride Film Fest

  12 - 17 юни 2022

  Sofia Pride Film Fest се завръща за десетото си юбилейно издание с най-доброто от световното ЛГБТИ+ кино. Празнуваме красотата на многообразието в Дом на киното и The Steps с прожекции на документални, игрални и късометражни филми от Украйна, България, Франция, САЩ, Великобритания, Естония и Испания.


  The Steps , Дом на киното
 • Австрийски планинарски филмови вечери

  7 - 9 юни 2022
  От 7 до 9 юни се впускаме в серия от планински приключения с 8 австрийски филма в Дом на киното.
  Дом на киното
 • Кинодвор - лятно кино 2022

  26 май 2022 - 30 септември 2022
  Кинодворът на G8 ни чака с програма, в която застават на пост премиери и ексклузивни прожекции на ново игрално кино и документални ленти за изкуство, пътешествия и вълнуващи дестинации.
  G-8 Cinema
 • Кино под открито небе на Пролетен Витоша Фест

  14 - 15 май 2022

  14 и 15 май са ни резервирани за два изпълнени с преживявания дни в откритото пространство пред Националния исторически музей. Спортуваме, танцуваме, сдобиваме се с нови книги и дизайнерски бижута и дрехи, а вечерта няма как да мине без филми под звездите. Малчуганите пък се потапят в магията на приказките, омаяни от майсторството на Куклен театър Мале-мале. Фестивалът се организира от Район Витоша, а двете прожекции са едва първите от серия събития на открито от Кинематограф.БГ и осъществени с подкрепата на Район Витоша и Столична община.


 • Европейско кино за учащи: семестър пролет 2022

  9 май 2022 - 27 юни 2022

  На 9 май стартира новото издание на Европейско кино за учащи – проект с мисия да показва най-доброто от съвременното кино. Осемте прожекции са придружени с опознавателни лекции, които позволяват на ученици и студенти да се докоснат до седмото изкуство всеки понеделник от 16:00.


  Дом на киното
 • Национален фестивал на българското кино „Васил Гендов“

  2 - 9 май 2022
  В продължение на цяла седмица гледаме повече от 60 игрални, документални и анимационни продукции напълно безплатно в Дом на киното.
  Дом на киното
 • ПРИЗМА

  27 април 2022 - 29 май 2022
  Изложба, концерт, работилници и дискусии ни очакват в рамките на дебютното издание на фестивала ПРИЗМА.
 • Изкуствата през кинообектива: Master of Art

  7 април 2022 - 1 май 2022
  За седми път фестивалът Master of Art повежда различните изкуства на шествие из киноекраните в цялата страна със софийско резидентство между 7 и 28 април и специален фокус върху украинското кино. Световните катаклизми идват и си отиват, но човешкият порив към творчество е вечен – празнуваме го с изключителните документални истории в програмата на тазгодишното издание.
  Euro Cinema, G-8 Cinema, Дом на киното, Люмиер , Одеон, Френски институт - Зала Славейков
 • 16-и дни на предизвикателствата

  29 - 31 март 2022
  За 16-и пореден път се впускаме в тридневно приключение, комбиниращо екстремни спортове, екология и туризъм. Независимо дали спадаме към заклетите пътешественици, любителите на адреналина или загрижените за околната среда, в богатата програма откриваме по нещо, което да засити жаждата ни за вълнуващи преживявания.
 • 26-и София Филм Фест

  1 - 31 март 2022

  Международният филмов фестивал София Филм Фест съществува вече повече от четвърт век. В рамките на изминалите 26 години киното продължава да заличава всякакви граници между хората и да ни сплотява в уютните зали на софийските кина. През 2022 между 10 и 31 март отново се събираме пред големия екран, за да се наслаждаваме на красиви кадри, разтърсващи истории и майсторски актьорски изпълнения.


  Antrakt, Cine Grand Park Center, Euro Cinema, G-8 Cinema, Влайкова, Гьоте-институт, Дом на киното, Люмиер , НДК, Общински дом Красно село , Одеон, ОКИ Искър, ж.к. Дружба , Софийски университет , Френски институт - Зала Славейков, Чешки център
 • Banff Centre Mountain Film Festival

  23 - 24 февруари 2022
  На 23 и 24 февруари Синема Сити Парадайз ни издига към необятните висини на планинарското и приключенското кино. Предстоят две вълшебни филмови вечери, посветени на пътешествията, отдалечени кътчета и любимите ни екстремни спортове на открито. Предварително се снабдяваме с билети оттук.

 • Златен ритон

  17 - 23 февруари 2022
  Фестивалът на българското документално и анимационно кино, който традиционно се провежда в Пловдив и през 2021 бе отложен поради влошената пандемична обстановка, се завръща за двадесет и шести път, но тази година по изключение негов домакин ще е София.
  Дом на киното
 • Master of Art 2022: Зима

  10 - 28 февруари 2022
  „Ваксинирай се с изкуство“ зоват организаторите на протичащия от 10 до 28 февруари онлайн кинофестивал Master of Art 2022. Подборът от пълнометражни ленти блести с 10 премиерни заглавия и 10 филма, спечелили сърцата на зрителите на предишни фестивални издания. Прожекциите са достъпни на виртуалната платформа Nettera.tv, като всеки филм може да се гледа до 48 часа след използването на билета. • Истории от планината

  7 - 11 февруари 2022
  И тази година няма да ни се размине без едно традиционно зимно удоволствие за киноманите и планинарите. 12 от най-стойностните филмови ленти за планини и приключения ни оплитат в Дом на киното, откъдето започва походът ни през Хималаите, Алпите, Доломитите, Андите и Ел Капитан в Сиера Невада, Калифорния. Отново се впускаме в историите на емблематични алпинисти от ранга на Райнхолд Меснер, Валтер Бонати, Симон Меснер, Матео дела Бордела и много други. Събитието се организира съвместно от Банско Филм Фест и Италианския културен институт в София. Предварителните билети са налични тук.
  Дом на киното
 • Жените в българското кино на "София Филм Фест"

  1 - 10 март 2022
  Тазгодишното издание на София Филм Фест ни отвява със специална програма, съставена от прожекции на жени-режисьори в българското кино. Дом на киното ни приветства с 11 любими ленти на дами-творци в седмото изкуство, а ние откровено нямаме търпение да ги изгледаме отново всичките.
  Дом на киното
 • Ден на българското кино

  13 януари 2022
  Тъкмо да се залъжем, че празниците са приключили и любимците ни от културен център G8 ни канят на поредица от безплатни пълнометражни, късометражни, документални и анимационни български прожекции.
  G-8 Cinema
 • Българското кино по Коледа

  28 - 30 декември 2021
  Точно в затишието между Коледа и Нова година си припомняме най-гледаните български филми.
  Дом на киното
 • Sofia MENAR: На източния фронт нещо ново

  14 - 30 януари 2022
  текст Таня Трендафилова

  Случайно или не, последните 12 месеца се изнизаха на fast forward и ето че пак е януари и е време да видим какво се крие в киносъкровищницата на Sofia MENAR за 2022. Четиринайсетият фестивал за игрални, документални и късометражни филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка се настанява удобно в афишите на Дом на киното, Културен център G8, Euro Cinema и на честотите на Neterra TV+ между 14 и 30 януари с повече от 40 премиерни заглавия, по-апетитни от кубчетата в кутия с локум.
  Euro Cinema, G-8 Cinema, The Steps , Дом на киното