Кметът

КметътЕзик: български
Жанр: документален
България, 2010, 56'
Режисьори: Адела Пеева, Антоний  Дончев
Сценарий: Адела Пеева
С: Валентин Танев, Захари Бахаров, Иван Юруков, Бистра Иванова-Манова, Елза Иванова-Маринтьова
Филмът е не само разказ за живота и делата на един изключителен човек - инж. Иван Иванов, най-дълго управлявалият кмет на София през 20 век, но и изследва ролята на отделната личност в историята.
Инж. Иван Иванов стои начело на столицата цели 10 години, 3 месеца и 15 дни. Управлявал е през смутните години на 20 век – от 1934 до 1944. По негово време наричали София "Малкия Брюксел" и "Виена на Балканите".
Следен както преди 9-ти септември, така и след това, споменът за него остава предимно между кориците на досиетата, както на тайната полиция на Царска България, така и на Държавна сигурност на комунистическа България. Осъден от Народния съд на смърт и впоследствие на доживотен затвор като "германски агент" и за "провеждането на профашистка политика", той остава жив само благодарение на недостижимия си професионализъм и до края на живота си работи за изграждането и благото на София.
Първият градоустройствен план на София, създаването на "Голяма София" чрез присъединяването на околните села, изграждането на Рилския водопад и на язовир Искър са част от неговите дела, неоправдано забравени от днешните поколения.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.