Зрителна измама

Зрителна измама


Оригинално заглавие: Now You See Me
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: трилър
САЩ, 2013, 116'
Режисьор: Луис Летериер
Сценарист: Ед Соломон, Боаз Якин, Едуард Рикърт
С: Уди Харелсън, Джеси Айзенбърг, Айла Фишър, Дейв Франко, Морган Фрийман, Хан Сото, Кристофър Матю Кук, Майкъл Кели, Кайтриона Балфе, Комон, Марк Ръфало, Майкъл Кейн, Мелани Лоран
Няма лъжа, няма измама – пригответе се за един от най-забавните, умело заснети, едновременно добре изпипани и непретенциозни летни хитове. Зрителна измама смесва сексапил (мъжки и женски), трикове с карти, спретнати костюми, илюзионизъм и банкови обири в елегантна надпревара с времето и полицията.


Неслучайно прочетохте думата непретенциозен. Сумрачните есенни и зимни дни отминаха, а заедно с тях отлетяха и тежките, екзистенциални драми, заместени от праволинейното холивудско кинозабавление, което ще доминира киноафиша през цялото лято. За някои това звучи като края на света, но ние се опитваме да намерим по-приличните филми дори в този кюп, а такива, уверяваме ви, не липсват. Зрителна измама е точно това – американска бърза кинозакуска с акцент върху забавлението, а не върху мисълта и емпатията. Подхваща ни без никакво въведение и ни хвърля с главата напред в един свят на хитри лафове и вихрени приключения.
И въпреки че режисьорът Луис Летериер не е работил върху нито една от частите на Бандата на Оушън, Зрителна измама има много общо с култовата поредица. На практика е заложено на същата схема – подбирането на престъпна банда от умни, добре облечени, съвсем различни, но еднакво нужни за обирите мъже и жени; бързото им представяне на зрителя – без протакане и дълбок психологизъм; множество кратки, ударни сцени, стилни и оформени като музикални видеоклипове. Разликата е, че тук акцентът е върху магията и илюзионизма, а всеки от нашите герои е майстор на определена техника, която прилага, за да обира банки и да разхвърля парите сред аудиторията – частично следвайки неясни заповеди на непознатите си водачи, частично с робинхудовски морален патос.
Дейниъл (Джеси Айзенбърг), Мерит (Уди Харелсън), Хенли (Айла Фишър) и Джак (Дейв Франко) са измамници на дребно, обирджии, шоумени и илюзионисти, които неочаквано получават покана от непозната за света организация. Следвайки тази покана, те стартират поредица бляскави, необяснимо магически представления, в рамките на които разоряват една банка и един мултимилионер, навличайки си гнева на десетки и особено на щатската полиция, която ги погва по всички линии. Преследването няма да е лесно за полицаите, нито пък безинтересно за зрителите, тъй като бързо прескача в жанровете фантастика, екшън и комедия едновременно.
Сюжетът може и да е по детски недостоверен на места, но възможността да гледаме такива приятни актьори в главните роли компенсира всичко. Честито лято!


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098