Клетниците

Клетниците


Оригинално заглавие: Les Miserables
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, музикален
Великобритания, 2012, 158’
Режисьор: Том Хупър
по романа на Виктор Юго
С: Хю Джакман, Ръсел Кроу, Ан Хатауей, Еди Редмейн, Аманда Сейфрид
Клетниците пропяха и от това някак ни стана още по-тъжно. Идеята класическите герои на Виктор Юго да пеят хрумва за първи път на френския композитор Ален Бубли през 1980, но истинският успех идва едва пет години по-късно, когато мюзикълът Клетниците попада във вещите ръце на продуцента Камерън Макинтош (Котки). Представлението се играе на Бродуей и до днес пред неизменно многобройна публика, а наскоро режисьорът Том Хупър реши да ни предложи най-добрите места в залата и пренесе мюзикъла на голям екран с помощта на първокласен актьорски състав.


Самият факт, че представлението се е задържало толкова дълго време на сцената, показва, че формулата с пеенето очевидно работи, колкото и нелепо да се струва на някои. Трябва да видите Клетниците, за да преодолеете скептицизма си относно привидно странния избор на формат.
Една част от нас ще продължава да се пита как точно би изглеждал филмът с този чудовищен актьорски състав и режисьорски размах, ако песничките ги нямаше и това бе просто една класическа драма. В този случай обаче новите Клетници щяха да бъдат просто поредната филмова адаптация по текста на Юго. Докато в настоящия си вид на мрачен мюзикъл Клетниците е произведение, каквото гарантирано не сте гледали.
Том Хупър е подходил мъдро, поставяйки драмата на първо място, като е избрал актьори, които евентуално могат и да пеят, а не певци, които евентуално могат да играят. Така и песните са станали по-въздействащи и някак по-искрени с неминуемите си несъвършенства. Още повече че Хупър не оставя актьорите да запишат предварително песните в студио, каквато е стандартната практика, а ги кара да ги изпълняват на живо. Така човек оставя с впечатлението, че в един момент емоциите просто са взели превес и те са били принудени да ги излеят навън в песен, пък макар и да не пеят съвсем добре. Това е и моментът, когато буцата засяда в гърлото.
Няма да обиждаме интелекта ви, но правилата повеляват да преразкажем сюжета, така че ще го направим в няколко изречения. Действието се развива във Франция в края на 19 век. Жан Валжан (Хю Джакмън) е осъден на 19 години каторга, задето е откраднал един самун хляб. След като изтърпява наказанието си, отритнат от всички и преследван от безмилостния инспектор Жавер (Ръсел Кроу), Валжан намира подслон при католически свещеник (Колм Уилкинсън, изпълняващ ролята на Валжан в бродуейския мюзикъл), който връща вярата му в доброто у хората. От тук насетне пътят на Валжан го води напред и нагоре по социалната стълбица, а бившият каторжник се превръща в уважаван гражданин и индустриалец. Късметът обаче му изневерява, когато съдбата го сблъсква със самотната майка Фатин (Ан Хатауей).


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.