Баария

Баария


Оригинално заглавие: Baaria
Език: италиански
Превод: с български субтитри
Жанр: драма
Италия, 2009, 163`
Реж. Джузепе Торнаторе ·  С: Франческо Шиана, Маргарет Маде, Никол Гримаудо, Анхела Молина, Микеле Плачидо, Моника Белучи, Раул Бова
Съдбата на няколко поколения от едно сицилианско семейство, разединени от житейските превратности и комунистическата идея, но обединени от необходимостта да оцелеят, се раздипля на фона на италианската история от 20 век.


Джузепе Торнаторе, режисьорът на шедьоврите Малена, Легенда за пианиста и Ново кино Парадизо, ни предлага изискан разказ за живота в родния му сицилиански град Багерия, наричан от местните жители Баария. Донякъде изненадващо, предвид славата на добрата стара Сицилия, филмът не е мрачна мафиотска сага, а романтична и пропита с носталгия история, разпростряла се от 30‑те до 80-те години на миналия век и проследява промените в обществото, начина на живот и цялостната атмосфера в малкото градче, където всеки знае всичко за другия.
Зрителят ще наблюдава цялата тази промяна през очите на Пепино – отракано хлапе, което пораства, възмъжава, жени се, сдобива се с деца и остарява насред непостоянния политически климат в Багерия. Сред актьорите ще разпознаете любимеца на българските телевизионни зрители Микеле Плачидо и неостаряващата красавица Моника Белучи.
От една страна, Баария е тих, съзерцателен филм за ярките спомени и сблъсъка им с настоящето, от друга – мащабна историческа продукция със скъпи декори (градчето на практика е построено от нулата насред Тунис) и впечатляващи масови сцени. Торнаторе обаче успява да балансира умело между двете лица на филма си, без да отклонява нито за миг фокуса от най-важното в случая – човешките съдби и емоции.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.