Цахес

Цахес


Оригинално заглавие: Цахес
Език: български
Жанр: комедия, приключенски
България, 2010, 133'
Режисьор: Анри Кулев
Сценарий: Христо Ганев
Със: Стоян Алексиев, Захари Бахаров, Касиел Ноа Ашер, Виолета Марковска, Емил Котев, Ивайло Христов, Пламен Димитров, Христо Мутафчиев, Любомир Петкашев, Мариян Бозуков, Мая Новоселска, Явор Бахаров, Малин Кръстев
Социално натоварена приказка на Хофман от 1819, майчински настроена фея, благ магьосник, няколко влюбени и един малък грозник, когото хората виждат като голям красавец. Това са основните съставки в Цахес, новия филм на Анри Кулев, който едва ли скоро ще има аналог в българското кино.


Цахес е странен, но това е съвсем в реда на нещата, защото е режисиран от аниматора и карикатурист Анри Кулев (спомнете неговия красиво необясним Бащата на яйцето от 1991). Атмосферата е носталгично-приказна, но не очаквайте нещо като българска разработка по Хари Потър – филмът е базиран на Малкият Цахес, наречен Цинобър от големия немски творец Ернст Теодор Амадеус Хофман. А Хофман е известен със своите приказки, в които изобилства социалната критика и всякакви не-детски моменти, заради което много хора дори избягват да наричат произведенията му приказки, а просто разкази.
Трактовката на Кулев не се придържа стриктно към Хофмановия разказ, а вместо това смесва нереално настояще с несъстояло се минало, като и в двете измерения героите са почти едни и същи. В сгушена сред големия град антикварна книжарница няколко поколения читатели и последователи на Хофман се срещат, разменят погледи, плахи усмивки и спомени, а паралелно с тяхното соаре се разгръща и историята на уродливия дребосък Цахес, когото феята Розабел (Касиел Ноа Ашер) решава да дари с три магически косъма, които да му помогнат в нелекия живот. Благодарение на тях несъразмерният и глупав младеж изглежда на околните строен, възпитан и откровено гениален, а всички добри постъпки на другите изведнъж се приписват на него. Така Цахес се превръща в Цинобър, с което почерня живота на талантливия Пулхер, но най-вече на приятеля му – благочестивия и поетичен Балтазар (Захари Бахаров), който бива тотално засенчен, а поетичният талант и възлюбената му се оказват в ръцете на дребосъка. Нужни са усилията на сякаш последния оцелял магьосник – винаги усмихнатия Алпанус (Стоян Алексиев), за да може нещата да си дойдат по местата.
Цахес изобилства от хубави старинни рокли и костюми, силен актьорски състав (в който изпъкват още Христо Мутафчиев, Явор Бахаров и младата Виолета Марковска) и една наистина особена атмосфера, която трудно ще откриете в останалите нови български филми. Най-малкото заради това си заслужава да му отделите два часа.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.