8 1/2

8 1/2


Оригинално заглавие: Otto e mezzo
Език: италиански
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, черно-бял
Италия/Франция 1963, 138’
Режисьор: Федерико Фелини
Сценарий: Федерико Фелини, Енио Флаяно, Тулио Пинели и Брунело Ронди
С: Марчело Мастрояни, Сандра Мило, Клаудия Кардинале, Анук Еме, Росела Фалк, Барбара Стийл, Гуидо Алберти, Марио Пизу, Анибале Нинки, Катерина Борато, Едра Гале, Йън Далас
Гуидо Анселми е прочут режисьор, потърсил покой и усамотение в престижен балнеоложки курорт. Действителност и въображение се смесват в ума му и мястото изведнъж се населва с персонажите от неговия собствен живот.


Гуидо рухва. Когато вече е на път да се откаже от новия филм, който се е опитвал безуспешно да направи, на снимачната площадка повторно се явяват главните действащи лица на живота му. Посред тяхната тълпа Гуидо грабва мегафона и започва да дава заповеди: виденията се подчиняват мирно и кротко, подават си ръка и образуват верига, която весело крачи под нотите на марша "Излизането на гладиаторите".
Заглавието идва от броя филми, които Фелини има зад гърба си до момента: осем плюс дебютния си филм, който е режисиран заедно с Алберто Латуада.
8 1/2 е не само истинско пътешествие до сърцевината на кризата на съвременния човек, но и един от най-сериозните приноси в обновяването на изразните средства и скъсването с традиционната драматургия, започнали в киното в края на 50-те и началото на 60-те години.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098