Привързаният балон

Привързаният балон


Оригинално заглавие: Привързаният балон
Език: български
Жанр: драма, фантастичен
България, 1967, 98’
по мотиви от едноименната новела на Йордан Радичков
Режисьор: Бинка Желязкова
Със: Стоянка Мутафова, Григор Вачков, Георги Калоянчев, Георги Георгиев-Гец, Георги Парцалев, Константин Коцев, Петър Слабаков, Коста Цонев (гласът на балона)
Сатирична притча за националния характер, за неуспешния, но продължаващ "опит за летене" на българите. Шедьовър в черно-бяло, Привързаният балон е от малкото български филми, устояли на времето въпреки "арестуването" му в продължение на десетилетия.


Веднага след премиерата си през 1967 г., филмът е абсолютно забранен за показване (дори пред кинематографисти) от неофициалната идеологическа цензура на комунистическия режим до 1990 година. Но това не успява да изтрие появата на един шедьовър - най-добрата филмова екранизация от творчеството на Радичков, худжествена еманация на българската душевност...
През Втората световна война един баражен балон се откъсва от румънския град Плоещ, преминава Дунава и се спира над планинско село в България. Селяните са стъписани от неговата поява и решават да го свалят с един залп, но балонът литва към планините. Преследвачите организират хайка, но се оказва, че не са единствените преследвачи.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.