Наелектризиращият живот на Луис Уейн

Наелектризиращият живот на Луис УейнЕзик: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, биографичен, исторически
Великобритания, 2021, 111’
Режисьор: Уил Шарп
Сценарий: Саймън Стивънсън, Уил Шарп
С: Бенедикт Къмбърбач, Клер Фой, Андреа Райзбъро, Тоби Джоунс, Тайка Уайтити, Стейси Мартин и гласът на Оливия Колман като Разказвачката
С класовите си противоречия и безкрайна отдаденост на благоприличието, Англия от късната Викторианска епоха неизбежно ражда откровени ексцентрици. Сред тях определено се откроява Луис Уейн – комерсиален художник от висшите класи, обсебен от електричеството и котките.


За известен период от време сякаш всяко британско домакинство е притежавало принтове на неговите котешки рисунки, които варират от реалистични до откровено психеделични. Режисьорът Уил Шарп и неговият съсценарист Саймън Стивънсън елегантно балансират комичния чар на визиите на Уейн, представени находчиво с техните бъбриви котки, с болезнените факти за неговото падение към бедност и лудост. Бенедикт Къмбърбач, забавен и трогателен в главната роля, си партнира с лекота с Клер Фой като неговата съпруга и муза Емили. Андреа Райзбъро и Тоби Джоунс са начело на превъзходния поддържащ актьорски ансамбъл, а специално отбелязване заслужава и операторската работа на Ерик Уилсън, чиято деликатна чувственост е достойна за житеската отдаденост на Уейн на красотата.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.