Казанова

КазановаЕзик: италиански
Превод: с български субтитри
Жанр: драма
Италия, 1976, 155'
свободна адаптация по Историята на моя живот от Джакомо Казанова
Режисьор: Федерико Фелини
Сценарий: Федерико Фелини и Бернардино Дзапони
С: Доналд Съдърланд, Тина Омон, Олимпия Карлизи, Маргарет Клементи, Кармен Скарпита и Диан Кюрис, Сисили Браун
Венецианският карнавал: Джакомо Казанова приема да покаже любовната си вещина с монахинята Мадалена, за да угоди на нейния любовник воайор - френския посланик, от когото очаква възнаграждение. Ала е задържан от Инквизицията по обвинение в черна магия.


Избягва от тъмницата и заминава в Париж на гости на мадам д'Юрфè, която иска да изкопчи от него тайната на безсмъртието. След Париж се връща към трескавите си похождения. В Рим печели любовно състезание срещу човек от простолюдието. Среща се с Папата и с майка си, която вече не се вълнува от съдбата му. Накрая идват старостта, библиотекарското поприще, посърналият чар, забравата и самотният танц с механична кукла, спомен за отшумяващото славно минало. Свободна интерпретация на мемоарите (1791-1798) на известния прелъстител Казанова. Фелини емблематично пренася този персонаж от ХVІІІ в. в съвремието и го свежда до еротичното му измерение. Неговият бъбрив, отчаян, вманиачен и пределно театрален разбивач на женски сърца е до такава степен закостенял в тъпоумната си мъжественост, че се е превърнал в половин човек.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098