Имаме папа

Имаме папа


Оригинално заглавие: Habemus Papam
Език: италиански
Превод: с български субтитри
Жанр: драма
Италия/Франция, 2011, 101’
Режисьор: Нани Морети
Сценарий: Франческо Пиколо, Федерика Понтремоли и Нани Морети
С: Мишел Пиколи, Йежи Щур, Ренато Скарпа, Нани Морети, Маргерита Буй
Италианският сатирик Морети насочва креативната си мисъл към сърцето на Ватикана в блестящата и на моменти отрезвяваща нова история Имаме папа.


Заглавието се отнася за избора на нов папа, а режисьорът си представя различните задкулисни машинации в този строго конфиденциален процес. Резултатът е великолепна смесица от изтънчен хумор и дълбоко затрогващ портрет на мъж, избран на длъжност, натоварена със смазващи отговорности. Филмът разказва за група кардинали, които трябва да изберат за поста някой от своите редици. Мъжът, на когото се спират – кардинал Мелвил, не е бил главният претендент и изобщо не е очаквал да му предложат този пост. Шокиран от огромната тежест на ролята, той отказва да се обърне към вярващите, събрали се на площада, и в крайна сметка отхвърля предложението.
Говорителят на Ватикана трябва да използва цялата си находчивост, за да разреши настъпилата криза. Той вика уважаван психоаналитик да разбере какво измъчва новия Папа. Докато светът чака нервно отвън, вътре терапевтът се опитва да намери решение. Но кардинал Мелвил е непреклонен – не иска тази служба, или поне му трябва време, за да си помисли. Това, което следва, е прекрасен анализ на човешкото същество зад титлата Божи наместник на земята. Морети винаги е успявал да балансира между финото чувство за ирония и хумор и дълбокия и неизменен хуманизъм. Помага му и чувствителното превъплъщение на Пиколи в образа на мъж, попаднал в екзистенциален и политически лабиринт. И все пак измежду тежките разсъждения постоянно блика комедия.

Пиърс Хандлинг


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098