Черен лебед

Черен лебед


Оригинално заглавие: Black Swan
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, трилър
САЩ, 2010, 107'
Режисьор: Дарън Аронофски
С: Натали Портман, Мила Кунис, Уинона Райдър, Венсан Касел, Барбара Херши
Психодрама за пътя към съвършенството и жертвите, които трябва да се направят в името на мечтите. Брилянтната Натали Портман в ролята на балерина, разкъсвана между ангелската и демоничната си същност.


Доказалият отдавна класата си Аронофски (Кечистът, Реквием за една мечта) не се ограничава с това да ни представи поредния филм, фокусиран върху волята за победа и цената, която сме готови да платим в името на най-съкровените си мечти. Той потапя зрителите в тъмната страна на изкуството, която се крие отвъд цялата красота на един виртуозно изигран и прекрасно хореографиран танц; отвъд плашещо илюзорната граница, деляща сценичната лудост от реалната, отвъд момента, в който перфекционизмът се превръща в саморазрушителен импулс. Наш водач в това красиво и зловещо пътешествие е прелестната Натали Портман, която – без никакви преувеличения – прави ролята на живота си и в резултат се сдоби с повече от заслужен Оскар. Има сцени, в които виждаме как тъмната страна на героинята й взема превес в рамките на един-единствен поглед, а нещо в цялостното й излъчване се променя коренно, сякаш особено ловък специалист по визуални ефекти е подменил миловидната Натали с някое далеч по-лошо момиче. Аронофски очевидно е бил напълно наясно с какво точно разполага, защото изгражда целия си филм около това уникално изпълнение, без нито за миг да отнема шоуто на централната си звезда с излишни визуални фокуси. Всеки замах с режисьорската му четка, всяка нота от величествената музика, всяко движение на камерата и всеки ефект елегантно подчертават красивото падение на неговата Кралица Лебед.
Представете си трилър, който едновременно е наситен с груби сцени и е нещо като прочит на класиката Лебедово езеро. Балерината Нина Сайерс (Натали Портман) дава всичко от себе си, но въпреки маниакалния й перфекционизъм, не е постигнала много в танцовата си кариера. Шансът й най-сетне да попадне в светлините на прожекторите идва, когато ексцентричният французин Тома Лирой (Венсан Касел) й предлага главната роля в балета на Чайковски Лебедово езеро. Нина трябва да влезе в ролята на добрия Бял лебед, но и на злия Черен лебед. По време на репетициите става ясно, че крехката, нежна и ранима Сайерс се справя великолепно с представянето на Белия лебед, но за да се преобрази и в Черния, ще трябва да потърси вдъхновение в тъмните кътчета на съзнанието си и да прекрачи някои граници, от които няма връщане. За допълнителен драматизъм в играта се намесва и новата балерина в състава – разкрепостената Лили (Мила Кунис), която няма да се спре пред нищо, за да й открадне ролята.

Още по темата: Балетна техника


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.