Трон: Заветът

Трон: Заветът


Оригинално заглавие: Tron: Legacy
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: фантастичен, приключенски, екшън, трилър
САЩ, 2010, 127'
Режисьор: Джоузеф Косински ·  Сценаристи: Адам Хоровитц, Ричард Джефирис
С: Джон Хърт, Майкъл Шийн, Гарет Хедлънд, Джеф Бриджис, Оливиа Уайлд, Брандън Джей Макларън, Бу Гарет, Серинда Суон
Внушително продължение на сай-фай класиката Трон от 1982 – с невероятна визия, която прави филма новото кино ялвение след Аватар.


На пръв поглед Трон: Заветът е едно ужасно закъсняло продължение, което се появява на екран цели 28 години след своя оригинал. А знойната Оливия Уайлд, която изпълнява една от централните роли в новия филм, дори не е била родена по времето, когато зрители са ахкали при вида на революционните специални ефекти от първия Трон. От друга страна, Заветът се появява точно навреме, защото чак сега са налични средствата, с които авторите му могат да предложат еквивалентна визуална революция. Мнозина побързаха да го нарекат “Аватарът на 2010” и в това няма нищо странно, защото филмът залага на грандиозна визия и най-добрата употреба на 3D към днешна дата. Само за сравнение – реалният снимачен процес на Трон: Заветът е отнел едва 64 дни, докато работата по визуалните ефекти е продължила 68 седмици!
Историята ни запознава със Сам Флин (Гарет Хедлънд), син на героя от първия Трон, гениалния програмист Кевин Гедлънд (компютърно подмладеният с тридесетина години Джеф Бриджис). Въпросният е изчезнал безследно преди 21 години и всички смятат, че или е мъртъв, или се крие някъде под друга самоличност, уплашен от перспек­тивата да управлява мулти­милионната си компания. Логично, и двете теории се оказват неверни. Когато проследява тайнствено съобщение, идващо от отдавна затворената аркадна зала на Кевин, Сам попада в алтернативна компютърна реалност на създадената от баща му програма Клу, на която сега самият създател е пленник. В компанията на тайнствената Куора (Оливия Уайлд) баща и син ще трябва да направят всичко възможно, за да спрат Клу преди да е постигнал целта си – да завладее света на хората.
Въпреки, че на ниво използвани технологии Заветът е светлинни години пред първия Трон, авторите са останали верни на визуалната стилистика от оригинала, изграждайки един студен и стилен свят от правилни геометрични форми, светлини и сенки. Убедени сме, че кибер феновете си представят райските селения по подобен начин. Сценарият на Заветът трудно може да се бори за Оскар заради богатия си набор от клишета и – иронично, предвид 3D визията – двуизмерните си персонажи. Новият Трон обаче ще ви потопи в един магически, странен и магнетичен свят, несъпоставим с нищо друго, което сте виждали. Добавете към всичко това уникалния саундтрак на колосите Daft Punk и се потопете в аудио-визуалната феерия, озаглавена Трон: Заветът.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.