Дългият обяд: Градски легенди


8 юли 2021 текст Виолета Иванова снимки Виктор Младенов - Nightshift
„Нямаше още никакви хора около кафенето Кристал“, се пее в една градска песен. Въпросното култово заведение било на хвърлей от настоящото ни местоположение, а през годините много бизнеси наоколо са носили същото име. Намираме се на Аксаков 14 – един от ъглите на градината Кристал, където се скриваме от последните юнски дъждове. Новите домакини на този адрес окачват над входа си табелата Градски легенди – като поклон към един от най‑популярните квадрати на София от вчера, днес и утре.


Докато навън улиците бързо се превръщат реки, вътре нищо не може да смути бавния ни следобед. В Градски легенди, който присъства на картата от март насам, знаят как да се погрижат за това. Мястото е замислено като градски ресторант – с модерен интериор в уютни тонове, а екипът зад него е задвижван от няколко важни мисии. Първо, да те посрещне като приятел. Второ, да те обгрижи като цар. Трето, да те научи на това-онова за храната и напитките, от които разбира най-добре, стига да ти е интересно. И четвърто, но не и по важност – да ти сервира отбрани фермерски и сезонни продукти в чинии, които небцето ти ще запомни. Защото по вкуса си личи цялото ноу-хау, витаещо в кухнята някъде отзад.

Основните играчи тук са двама: качественото говеждо и прясната риба, и това се разбира още на вратата, където те посреща шоукейс камера с няколко вида месо, узряващо вътре на контролирани температура и влажност. Спокойно можеш да посочиш от кое колко да ти отрежат и сготвят на момента. Или пък да продължиш няколко крачки навътре, където зад витрина лежат различни морски обитатели (пристигат право от солунската борса, прясно извадени от водата), както и различни видове сочни блек ангъс стекове от всеки ъгъл на света – от Япония през Австралия, Аржентина и Америка до България.

Ясно е, значи, накъде ще пътува небцето днес. Първата спирка е океанска с предястието Домашно мариновано филе от сьомга с бриош. Тези дни менюто, зад което стоят шеф Янчо Киров и майсторът на студената кухня и авторските десерти Евгения Боянова, претърпява промени и този стартер е една от новите звезди в него. Цяло изкуство е. Рибата е поела от домашната марината на Градски легенди, преди да легне върху ръчно приготвен бриош, а компания є правят нежни „розички“ от мус Филаделфия и резенчета лайм, както и свежа салата с репички, краставици и грилован фенел. Може да сме в по-изискана атмосфера от тази у дома, но никой няма да ви се намръщи, ако и вие като нас извадите най-верните прибори – пръстите, за да преборите рибните хапки в чинията си.

Докато си представяме съвсем живо как сме на брега на океана, към покривката ни вече пътува следващата стъпка от обяда. Още в началото са ни подсказали с избора – урок, който ще ни е полезен и занапред. Вече знаем, например, какво значи узряло говеждо и как доброто месо се познава по детайли като мраморизацията му, преди дори да е докоснало огъня. Тибоун и томахоук стековете ще опитаме, когато сме в по-голяма компания – идват в размери от килограм нагоре и са идеални за споделяне. Затова грабваме рибай от българската ферма Био Ангъс Груп, в която шеф Киров се кълне. Средно изпечен за нас, но вие сами решавате как го харесвате и с коя гарнитура да го сближите (нашата е задушени аспержи). Тънкият момент тук е, че от кухнята добавят няколко изненади върху плочата – разядка от магданоз и люти чушки, едрозърнеста горчица, билково масло и 4 вида сол, с които да довършим порцията по свой вкус. Оттук нататък обядът се превръща направо в игра. Опитваме да преброим колко пъти може да усетим чисто нов вкус върху езика си, събирайки всяка хапка месо с различна комбинация от останалите компоненти върху плочата.

Ако дойдете след 18:00, ще заварите тук и личния сомелиер на Градски легенди Ненчо Андонов. Той ще е вашият гид, ако се почувствате изгубени сред над 400-те етикета вино от цял свят, които лежат по рафтовете. Има и най-доброто от България – затова избираме да изгасим пикантността на своя блек ангъс с чаша подходящо мерло. Оставяме си глътка и за после – за да видим как върви и с последния гост на масата ни, Дяволът носи Прада. Или нежен ягодов мус с течен център, обвит в черупка от бял шоколад и събран с добра компания: кокосова бисквита, меренг с кокос и шамфъстък, пресни плодове и ягодово кули, което ни позволяват сами да полеем отгоре. Ей така, защото е приятно да порисуваш и ти върху шедьовъра в чинията. Поръчайте от същото – не само защото всяка хапка е чисто удоволствие, а и защото ще обърнете една-две любопитни глави към масата си, щом сухият лед задими над нея.

Градски легенди е на Аксаков 14 (градина Кристал) и работи от 11:00 до 00:00

gradskilegendi.com  STKGradskiLegendi   0879 25 55 55


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.