5 глътки злато


21 ноември 2019 снимка Srdjan Stojiljkovic
За седми път пробваме вкусове на Rakia and Spirits Fest Sofia – на 29 и 30 ноември в НДК с меко пукване се отварят редица бутилки с поканата да открием колко е различно не да пиеш, а да дегустираш ракия. Ще има и щандове с храна, и препоръки кое с какво да комбинирате, а за загрявка сега поглеждаме под капачките на пет от най‑ароматните видове.

ОТ МАЛИНИ
Сърбите са известни с бутилирането на тези закачливи и сладки плодови нотки, в които е капнала и сериозност от аромата на семките: подбраните плодове се използват цели и вкусът им е във фин баланс. Дъхът на напитката така запълва устата, че може да се пие и като аперитив или диджестив, а да се комбинира с храна нито е лесно, нито е нужно. Ако все пак трябва – търсете десерт с мек характер.

ОТ ФУРМИ
Плодовете на финиковите палми имат такава сладост, че може да се пропусне колко са дълбоки по нрав. Блесват, ако им се обърне специално внимание – като при ракията от тях, за която се вадят костилките за силен, но фин резултат. Така близкоизточните аромати се срещат с местни традиции под небцето ви, което ще се зарадва и от комбинацията с мазни сирена.

ОТ ДЮЛИ
Истина е, че не е лесно да откриеш този плод в глътката си – много уж дюлеви ракии всъщност го съдържат едва като есенция. Да се намери отлежала може да е друго сложно упражнение, но на феста са го направили за вас – с допълнителна гаранция на награждавани етикети, лежали 4 години в дъб. Дълбокият им вкус, майсторски постигнат заради специфичното съдържание на захар в дюлите, си отива например със силни меса.

ОТ ТИКВА
Четохме домашна рецепта, в която майсторът пасира сготвения плод с бормашина, но сме убедени, че на феста ще ви предложат по-фино изработени бутилки. Може би ви звучи странно, но вкусът ѝ гали деликатно. За добър баланс блесва върху просто кубче лед или с опушени меса.

ОТ КАЙСИИ
Сигурно добре познавате кайсиевата, но дали сте я срещали така върховна? Иска се майсторство, за да бъде приготвена, а тук ще ви наливат сръбски медалисти, събрали в себе си дълго пазени рецепти и усърдно подбрани плодове. Не разваляйте внимателно постигнатия ѝ вкусов баланс с нещо прекалено кресливо – отиват ѝ изискани трюфели, манатарки или пуешко.

Rakia and Spirits Fest Sofia е на 29 и 30 ноември в зала 7 на НДК
Билетите от eventim.bg са 20лв за един де
н или 30лв за два и включват безплатни дегустации


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.