Храна: добра, чиста и честна


17 декември 2015
В края на годината ви каним на дълъг обяд. Ресторантът е Багри – понеже тук пожелаваме храната от менюто и принципите зад нея не само днес, а и занапред.


През 2015 ви взехме с нас къде ли не – опитвахме вкусове от Куба, Франция, Турция и Перу, които имат ресторанти тук. Последно за годината ви пазим мястото до прозореца в Багри, където кухнята не напуска границите ни, но изненадва: със занаятчийски сирена, местни сортове вино и добри традиции. Тук сме също, защото застават зад идеята за бавна храна, а ни се иска тя да намира времето ни по-често през 2016.

Собствениците я обичат от години, сега я вкарват и в менюто на града. Набързо вече я обяснихме в заглавието – тези три думи, които за нас са начало, са здрави основи за хората в международното движение Slow Food. Обратното на бърза храна означава издирване на рецепти, специфични за малки райони, и донасянето на вкусна и локална храна на масата, където сядаме за удоволствие, разговор и нови вкусове.За тях се настройваме още от посрещането: отнасят се към нас като с гости, докато ни настаняват за дълъг обяд (днес го караме по техните принципи и ще бъдем ултра бавни). Дават ни и трите менюта – дневно, сезонно и годишно. Толкова са не по прищявка, а понеже всички продукти идват от ръцете на фермери, които собствениците познават лично (а често и ухажват дълго, за да получат най-доброто от градината). Сезонното меню се сменя на месец-два, а ако днес някоя съставка липсва, ястието просто не се сервира. Готвачите умело реагират, пазят кухнята "български фюжън" и готвят храни, които може да са наши, но пак имат нужда от посланици.Вие иначе как бихте си превели толумско сирене или пестил от слива караджейка? Вече ги носят към нас: габровският шоколад, както е другото име на пестила (сгъстен мармалад от сливи), обгръща овчето сирене от Пирин, което зрее в мях, и му дава сладост за баланс. Заедно с тях от разядките взимаме Багреник – паста от боб в три варианта: съвсем чиста и откровена, с магданозено песто и с чушки, поляти със зехтин и в компанията на хрупкава коричка. Комбинираме по препоръка с агнешки кебап с малини в средата и – да, туршия всички сме яли, но другаде сервират ли я с билкова сметана?


Докато на съседната маса възрастна двойка се държи за ръце, а отсреща голяма компания избира бутилка вино от добрия списък на сомелиера Вили Гълъбова, съботата продължава – на тази храна наистина й отива бавен и мързелив разговор. Няма да ви предаваме нашия, ще опишем само сладкия финал – поширана круша с яйчен сос, няколко листенца роза на върха и басейнче карамел от биволско мляко отстрани. Десертът ни убеждава окончателно, че бавната храна тепърва ще полети следващата година.Багри е на ул. Добружда 10, работи от 11:00 до 23:00,
всяка събота и неделя правят брънч
За резервации: 0885 077 927


Багреник 6.50лв
Габровски пурички с пестил от слива караджейка и толумско сирене 6.90лв
Туршия Багри собствено производство с билкова сметана 6.50лв
Поширана круша със сос инглез и шипков мармалад 10.90лв
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.