Повелително от кухнята


10 декември 2015
"Не искам ресторантът ми да бъде място, където хората сядат и се хранят – искам хората да сядат и да полудяват от копнеж", казва шеф Адам Джоунс в Повелителят на кухнята. Филмът обаче влиза само за кадър в днешната история – основното на фокус, както виждате, е храната.


Кино историята за френския готвач, който се бори за три звезди Мишлен и оргазми в чиниите, е искрата зад една от тематичните вечери в ресторант Таланти, на която сте поканени и вие. Познаваме тези вечери по характер – случва се веднъж-два пъти на месец да ни завързват очите, преди да ни дадат да опитаме, да сервират четири вида крафт бири с гурме храна или да карат тиквеника да излезе от кухнята надолу с главата. Тук готвят студентите от кулинарна академия HRC под погледа на шеф Милен Златев, а за това последно събитие за 2015, решават да преведат на свой език три рецепти от Повелителят на кухнята.


Докато мисли пред нас с химикал върху лист, чуваме от шеф Милен как за него сезонните продукти са задължителни за добрата кухня, и запомняме, че между три и пет цвята и текстури са най-доброто за една чиния ("нито твърде семпло, нито претрупано"). След това на масaта ни сядат и 3/4 от повелителното меню: салата с мус от сирена, гел от червено цвекло, репички и краставици, която взима назаем техники от молекулярната кухня; основно с патешко, кори от тиква и пюре от пащърнак; и десерт, който е от новите перли в рецептите на този шеф – лимонов тарт, но не точно така, както си го представяте. Вторият стартер днес още се готвеше в тетрадката, но четиристепенното меню ще излезе напълно готово от кухнята на 19 декември.

Тематичната вечер в ресторант Таланти (Петър Берон 9) е на 19 декември, 55лв

За резервации: 02 421 90 68, restauranttalents.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.