Bon appetit!


24 септември 2015
Багетите с бри и coq au vin не са тръгнали никъде. Което не значи, че френската кухня не търси и нови посоки – за да видим какви, днес обядваме в Gastrothѓque L'Art De Vivre.


Дори името му показва гъвкавост – не само за езика, който се извива в опит да произнесе правилно френското "р" и "к"-то на опашката. По примера на ресторантите, наречени гастротека, тук поръчваме кафе и сандвич Крок Мосю на маса до тротоара сутрин, в 12 взимаме обедното меню в градината, а след 6 сервитьорите – които тъкмо са сложили по една папионка – ни настаняват в някоя от залите вътре за разточителна вечеря. Следобед пък спокойно можем да останем часа-два с лаптопа и чаша свежа домашна малинада. Но знаете ли, че през миналия век това би било грях? Фернан Поан например, един от създателите на модерната френска кухня, инструктирал сервитьорите моментално да носят кафето и сметката, ако някой посегне за цигара – дори тъкмо да се готвиш за основното, щом в ресторанта му не мислиш само за храната, явно си приключил.


Ние днес го караме по-спокойно и докато потъваме в безвремие в градината, ни е по-интересно какво ли би казал Поан за менюто. Под плътната сянка е тихо, разговорите до масата ни са на френски, а списъкът пред нас е под конец: има ги задължителните студени и топли предястия и терини, лучена супа, салата с печено козе сирене, пъдпъдък, патешко магре. Действаме по препоръка от приятели, които вече са открили Гастротека, и поръчваме салата с френска леща, охлюви с мащерка и панчета, аспержи с жълтък и свински котлет – нали по най-простите рецепти се познава колко е добър готвача. Тук кухнята се подчинява на млад chef със солидна визия – точно по модерен френски обичай – който ще ви се представи с първото си име, Дани.


Няколко малки глътки вино (бяло, моля, след еспресото ни чака и остатъкът от деня) и насочваме приборите към чиниите. Френската леща има толкова ясен аромат, че и студена е идеална добавка към салати, а върху пресните аспержи, сотирани с чесън, потича съвършено рохък жълтък, преди да изчезнат между няколко думи от разговора. На тази маса днес допускаме едно-единствено клише – с френската кухня най-добре вървят приказки за сърцето, не за главата. Въпреки това трезво разпитваме за приготвянето на охлювите и разбираме, че пристигат пресни и извадени от черупките, за да се спази правилото на Гастротека за качествени съставки. То става ясно и от свинския котлет, покрит с букет от гъби според сезона и свежите видове на пазара. Сега намираме манатарки, пачи крак и булка, наричана още царска гъба – в комбина с нея и парченце карамелизиран морков, вкусът на крехкото месо е за корона.


Един час вече е отлетял, но как да бързаме, когато още не сме заболи вилички в десерта. Краят е най-важен и тук го знаят, казваме си, когато сме преполовили един лимонов тарт и парче богат шоколадов дилайс, поръсени с парченца целувки (онези от белтък и захар, не ни е замаяло чак толкова виното, че да си измисляме романтика). Дани, le chef, нарича тези сладкиши "прости" – за нас обаче те бяха сложни и страстни като френското "р", merci beaucoup!


Меню:
Салата с френска леща, домати конкасе и настъргана лимонова кора 8.40лв
Сотирани аспержи върху килим от белтък, гарнирани с жълтък и пръст от грах и пармезан 9.60лв
Охлюви с мащерка, панчета, чесън и магданоз 13.80лв
Свински котлет с карамелизирани моркови, пюре от лук и гъби 17.80лв
Шоколадов дилайс 6.70лв
Лимонов тарт с крем шантили 6.70лв
Чаша вино 6лв

Gastrothѓque L'Art De Vivre е на Патриарх Евтимий 76 и на gastroteka.bg
За резервации: 0896 505 505


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.