B като бира & F като Франк


24 септември 2015 текст Гергана Гугунска, снимки Ралица Димитрова
ИМЕТО
Vitamin B е обичаен заместител на думата бира в Щатите.

СЪЗДАТЕЛИТЕ
Момчетата от 100beers.bg и Киро от PhotoSynthesis.


БАРЪТ
Влива се в артерията Ангел Кънчев, право в сърцето на града. Място за няколко бири след работа или преди концерт в Terminal 1 на отсрещния тротоар, както и за напоителни разговори и наливане със знания на тема крафт пивоварство. Тук бирата е царица и нищо не я засенчва – интериорът е светъл, семпъл и функционален. Арсеналът е 150+: толкова са видовете бутилирана бира, която ще ви отворят на бара, а от 6-те крана текат наливни Mikkeller, To Їl, BrewDog, Fuller’s, Weihenstephan. През следващите няколко дни има и бонус – можете да опитате безплатно последната домашна варка IPA на българските Blek Pine, но побързайте, че са останали последни капки. Скоро към бирата чакаме и студена кухня по схемата топ съчетания между бутилката и чинията.


ДАТСКАТА ВРЪЗКА
Казва се Франк, ето го пред вас. Пристига за откриването на бара миналата събота директно от офиса на датския крал на крафт пивоварството Mikkeller (чиито бири пък влизат у нас единствено през 100 beers). Мисията му е да инспектира дали нещата на място са точни и скоро разбираме, че оценката му е 6+: още същата вечер на фейсбук страницата на Mikkeller се появи снимка от нашия бар с препоръка "мястото, където да утолите нуждата си от крафт бира, когато сте в София".
Франк е само на 19, как е възможно да си е хванал толкова добра работа? Просто е учил в правилното училище – същото, в чиято столова учителят по математика и физика Mikkel Borg Bjergsø експериментира с приготвянето на бира от 2006-та насам (за което ползва също и домашната си кухня). И ние имаме хубав спомен от последния си учебен ден, но този на датчанина е по-добър – никога няма да забрави как тогава учителят донася кашон от бирата си собствено производство. Това окончателно пали Франк по крафт пивото и ето го днес в екипа на една от най-известните микропивоварни в света.


Преди две години започва работа в един от популярните барове на Mikkeller (освен в Дания, такива има в Сеул, Рейкявик, Сан Франциско, Токио...), а сега вече отговаря за онлайн магазина на компанията. Което означава, че се скъсва от командировки. Преди София, през последните седмици е бил в Хамбург и Букурещ, откъдето носи също отлични впечатления от местните крафт бири. Според Франк занаятчийското пиво спокойно може да замени виното като част от вечерята, а успешните заведения на Mikkeller, в които работят световни шеф-готвачи, го доказват на практика.
Наясно сме, че София не е Ню Йорк, но Франк я подрежда точно до него в списъка си с градове, в които би се върнал пак. Тук наистина му харесва. А понеже е и колоездач-състезател, още на втория ден тръгва на обиколка с велосипеда си, която стига чак до Витоша. Вместо по маршрута на туристите, се движи там, където ходят местните. "Където и да съм, винаги търся уютни места със собствен стил, които носят и духа на града си", казва Франк. В София е харесал бургерите на MEAT и е впечатлен от бирите на Ах! и Blek Pine, за които смята, че "имат голям потенциал и ако продължат да се развиват все така, могат да се превърнат в сериозен фактор в Европа".
На финала това младо момче със страст към бирата и колоезденето тотално ни взима ума, като споделя, че се занимава и с хуманитарна дейност и в свободното си време доставя провизии за бежанците. "Никой не е станал бежанец от хубаво, трябва да си помагаме", казва Франк и изпива последните глътки от чашата си. Наистина витаминозна среща, наздраве и на вас.

Vitamin B е на ул. Ангел Кънчев 8
През седмицата работи от 16:00 до 02:00, през уикенда – от 13:00 до 02:00
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.