Срещи в кухнята: Джули от Сирия


25 юни 2015 текст и снимки Севда Семер
От Сиян до Константинопол, Пътят на коприната връзва с тънка здрава нишка два срещуположни края на света. По него не минават само търговски стоки – стъпките пренасят култура и езици, а в чиниите се пръсват непознати подправки. Днес спираме над една от тях, все още димяща, за да ви предадем експресен кулинарен курс – Джули Татуз ще ни сготви кебап със сироп от вишни.


До дома й ни доведе един друг път, който свързва различни култури. Новият проект Многообразието е вкусно на Мулти Култи говори в рецепти от тук и там, за да състави вкусов атлас на света и да ни срещне с мигранти и бежанци в собствената ни кухня. Семейството на Джули Татуз идва в София от сирийския град Халеб, когато тя е на 13, а баща й тъкмо е завършил История и архитектура в СУ. Не се сещаме за по-добър учител, който да ни предаде рецепта от Сирия: Джули е професионален мост между първата и втората си страна (толкова отдавна е в България и толкова є харесва, че като излезе от границите ни едва за няколко дни, започва да усеща липса). Тя е преводач в Националната агенция за бежанците и различни НПО-та и е един от онези влюбени в работата си хора. И няма как иначе – когато идваш от място, разбито до основи от война, да помагаш, макар и от дистанция, спасява дните ти. А да приготвиш рецепта, която си научил от баба, се превръща в начин да се върнеш "у дома", поне за малко. Затова Джули често готви на приятелите си ястия от Сирия. И не казахме случайно, че е добър учител – нали той се познава по това, че учениците му го задминават, а който е около нея и иска да се учи, бързо става специалист.

На това се надяваме и ние днес. Преди да чуем рецептата, Джули ни разказва как Пътят на коприната, който минава през града є, повлиява тяхната кухня. Всъщност Халеб е известен с микса си от вкусове, защото е на кръстопът – хората там взимат най-доброто от турската, арменската и сирийската кухня и Изтокът им влияе силно. Днес го долавяме в сладко-киселия вкус на телешкия кебап със сироп от вишни, който Джули тъкмо подрежда в чинията. Кюфтенцата са прости и близки до това, с което са свикнали рецепторите ни, но вишните ни запращат далече на изток. Джули още си спомня учудването, когато за първи път пробва тази характерна за родния й град рецепта, любима на майка й, а днес и на нея, и на дъщеря й. Комбинацията може да ви се стори необичайна, но след втората хапка и най-големият скептик невъзпитано ще си оближе пръстите. "В Сирия храната е нещо свещено: тя събира семейството всеки ден по обяд, и се предава от майка на дете с всичките си тайни". Начинът, по който рецептите минават от ръка на ръка обаче не е така прост, както сега ни се струва – ако бяхме в Сирия, щяхме от 4-5-годишни да седим до майка си или баба си, докато готвят, и да научим инстинктивно всички малки магии. И няма никакво значение дали си мъж или жена, там всички са посветени кулинари (което нали не кара само нас да кажем еха!). Явно ни трябват много години, за да ги стигнем сирийците, но поне имаме над какво да работим – ето я рецептата, без повече въздишки.


Кебап със сироп от вишни: смесвате килограм кайма (в случая ползваме телешка, но може и от друго месо) с връзка магданоз, голяма глава лук, черен пипер и (ако ви се намира) микса "седем подправки". Оформяте на топчета и пържите, пъхате във фурната или печете на жар – който и от трите варианта си харесате, няма грешка. За соса изстисквате половин килограм череши, кипвате ги с щипка лимонтозу и лъжичка захар, заливате горещите кюфтенца и сервирате веднага. Разбира се, за да бъде според традициите, първо съберете цялото семейство на обяд и седнете за напоителни приказки. За после се подгответе за черен чай с канела, карамфил и много захар, а за десерта действайте като Джули и сънародниците й от Халеб – оставете го на майсторите. Как защо – защото да ти подслажда друг винаги е по-вкусно.

Кампанията Многообразието е вкусно е на multikulti.bg/tasty
Там ще откриете всички рецепти от проекта, а щом ги приготвите, пратете им снимка и участвайте във фотоизложба през есента


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.