Глава в облаците


18 юни 2015 текст и снимки Владимира Николова
За да видим София под краката си, не е задължително да вържем кецовете и да се качим на Копитото. Има и друг начин да седнем с орлите – на една маса. Ясно ви е за какво говорим, ако сте били на тези четири места, а ако не – Господи, наистина не знаете какво изпускате! Отдавна търсим превод на израза Feeling on the top of the world и на 18-ия етаж най-после ни просветна – качете се, превод няма.


Tavan
Има логика да се казва така – ресторантът се е покатерил 12 етажа над бизнес сграда на булевард България. Панорамната му тераса е с такива размери, че си представяме как кацаме с хеликоптер директно в средата, а от там ни поема любезният персонал. Витоша се разгъва цялата пред нас чак до хълмовете на Люлин планина на запад и изглежда толкова близо, сякаш ако се протегнем още малко, можем да я пипнем. Един поглед в менюто е достатъчен да изгладнеем и да искаме по порция от всичко – свежи салати, морски деликатеси, прясна паста... Тavan работи всеки ден, но ако сте поспали до късно през уикенда и ви тегли към разходка в планината, винаги може да минете за подкрепление с добрия стар брънч – закуско-обядът в събота и неделя тук е цяло пиршество от ястия, подбрани за този час на деня. В случай че вече сте тръгнали към морето, изпускате гледката над града, но получавате не по-лоша към брега – Tavan е късметлия и вече си намери място на централния плаж в Лозенец.

бул. България 98, 0899 994 555


При орлите
Тук ви съветваме да постъпите така: затворете очите на човека до вас предварително и му позволете да погледне едва след като се озовете на горната земя – а именно 18-ия етаж на Министерството на транспорта. Ефектът е дори по-силен от уау: 360-градусовата панорама над центъра на София наистина спра дъха, взима думите и подгъва коленете. Изобщо, да се качите При Орлите е преживяване, което не бива никога да се пести. Може да го погълнете на вечеря с любим човек, да го споделите с чуждестранен гост или просто да си го доставите ей така в средата на работния ден. Докато ние още въздишаме по покривите, вече незабележимо са напълнили чашите ни с вода и са ни донесли винената листа. Ръкавиците на персонала са безупречни, както и цялото обслужване, към храната нямаме грам забележка и, да – колкото по-често, толкова по-често.

ул. Дякон Игнатий 11, 0877 981 500


Sky bar Amsterdam
Откриваме го на последния етаж в малък хотел, сгушен точно зад внушителната Плиска. Качваме се нагоре пеша с чувството, че ей сега ще стигнем до самия покрив. Панорамната тераса поднася пред погледа голямо парче от източна София и планината отстрани, а ние почти вярваме, че може да скочим и да подгоним залязващото слънце по близките покриви, както сме с коктейл в ръката. Светлината се лее щедро от огромните прозорци, също както и напитките – барът е отворен от 17:00 чак до сутринта, така че спокойно можем да посрещнем тук и изгрева. От септември ни обещават денонощен работен режим, а за едва четирите си месеца съществуване мястото вече е легенда в квартала като перфектна локация за частни партита. Ако цяла София още не е чула, поправихме грешката.

ул. Лидице 1, 0886 006 674


The corner
Спомняме си го като KO Bar&Diner, сега е The Corner. Гледката е непроменена и с мъка избираме къде да седнем – на широката панорамна тераса към Витоша или на по-уютната към горите на Южния парк. Иначе новостите са все приятни: богатото меню замайва главата почти колкото и гледката и всичко е приготвено на място, от десертите до замесената и сготвена по учебник домашна паста. Формулата е за всекиго по нещо – за пълен релакс има наргиле, а за пълен купон – безкрайна листа със замръзнали летни коктейли. Притъмнее ли навън, освен със светлините на града The Corner черпи и с музика (след 21:00) – във вторник и сряда има диджей партита, а в четвъртък, петък и събота изпълненията са на живо.

бул. Никола Вапцаров 35, 0884 555 444


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.